Prihodnjič veliko sprememb. Kje, kdaj in kako bo SP 2026?

Katar 2022 18. Dec 202215:47 0 komentarjev
Finale SP 2026 bo najverjetneje na stadionu Met Life v New Yorku. Foto: Guliverimage

Oči svetovne športne javnosti so danes uprte v Katar, kjer se v finalu svetovnega nogometnega prvenstva merita Argentina in Francija. Preverili smo, kje bo ena od teh dveh reprezentanc čez slaba štiri leta branila naslov in zakaj bo tudi mundial 2026 nekaj posebnega.

Finale SP v živo:

Letošnje svetovno prvenstvo je pri koncu, pred nami je le še finalno dejanje med Francijo in Argentino. Katerakoli od ekip bo zmagala, se bo veselila svojega tretjega naslova svetovnih prvakov. Francozi so bili najboljši v letih 1998 in 2018, Argentinci pa 1978 in 1986. Ob zaključku šampionata v Katarju, ki je bil v marsikaterem pogledu poseben, drugačen in rekorden, pa se oziramo v prihodnost. Kje bodo galski petelini ali gavči čez štiri leta branili danes osvojeno lovoriko?

Svetovno prvenstvo 2026 bo znova potekalo v tradicionalnem terminu. Točni datumi sicer še niso znani, a zagotovo bo potekalo junija in julija, torej v poletnem času na severni polobli. Na ta način bodo do naslednjega mundiala minila le dobra tri leta in pol.

Tri države, 16 mest

Sogostiteljstvo pripada Združenim državam Amerike, Mehiki in Kanadi, ki so leta 2018 med svetovnim prvenstvom na kongresu v Rusiji uspešno premagale kandidaturo Maroka (v glasovih 134 proti 65). Na ta način bo prvenstvo leta 2026 sploh prvo v zgodovini, ki ga bodo skupaj gostile kar tri države, in prvo po letu 2002, ki ga bo gostila več kot ena država.

Kanadčani bodo imeli priložnost najboljše reprezentance sveta pozdraviti prvič, ZDA drugič (prvič 1994), Mehika pa celo tretjič (po 1970 in 1986), s čimer bo ta država iz Srednje Amerike postala prva na svetu s takšnim stažem.

Prvenstvo bo potekalo v kar 16 mestih, s čimer bo večinski delež pripadel Američanom. V Kanadi se bodo nogometaši za žogo podili v Vancouvru in Torontu, v Mehiki v Monterreyju, Guadalajari in Mexico Cityju, v ZDA pa v Seattlu, San Franciscu, Los Angelesu, Kansas Cityju, Dallasu, Houstonu, Atlanti, Miamiju, Philadelphii, Bostonu in New Yorku/New Jerseyju. Gostitelji so tudi že izbrali stadione, na katerih bodo tekme potekale. Za razliko od Katarja je praktično vsa infrastruktura že postavljena, nekateri stadioni bodo deležni le manjših popravkov.

Pričakovati gre, da bo veliki finale prvenstva čez štiri leta gostil stadion MetLife v New Yorku, a to še ni uradno potrjeno.

Foto: Guliverimage

Stadioni SP 2026:

BC Place (Vancouver, Kanada), 54.500 sedežev

BMO Field (Toronto, Kanada), 45.500

Estadio BBVA (Monterrey, Mehika), 53.460

Estadio Akron (Guadalajara, Mehika), 48.071

Estadio Azteca (Mexico City), 87.523

Lumen Field (Seattle), 69.000

Levi’s Stadium (San Francisco), 70.909

SoFi Stadium (Los Angeles), 70.240

Arrowhead Stadium (Kansas City), 76.640

AT&T Stadium (Dallas), 92.967

NRG Stadium (Houston), 72.220

Mercedes-Benz Stadium (Atlanta), 75.000

Hard Rock Stadium (Miami), 64.767

Lincoln Financial Field (Philadelphia), 69.328

Gillette Stadium (Boston), 65.878

MetLife Stadium (New York/New Jersey), 87.157

Več reprezentanc, še več tekem

Največja sprememba v primerjavi z letošnjim (in prejšnjimi) svetovnim prvenstvom bo pri številu udeležencev. Tekmovanje v Katarju je namreč še zadnje, na katerem je sodelovalo 32 reprezentanc, že čez štiri leta se bo ta številka povišala na 48!

Micheli Platini se je še kot predsednik Uefe že leta 2013 zavzel za povišanje števila reprezentanc na SP, številko si je želel dvigniti na 40. Podobno idejo je leta 2016 predstavil tudi predsednik Fife Gianni Infantino.

Svet Mednarodne nogometne zveze je januarja 2017 sprejel odločitev, da se številka poveča na 48, v načrtu pa je oblikovanje šestnajstih skupin s po tremi reprezentancami, pri čemer bi si najboljši dve priborili napredovanje v izločilne boje, kjer bi bila dodana stopnja šestnajstine finala.

V tem primeru bi se skupno število tekem z zdajšnjih 64 povečalo na 80, oba finalista pa bi odigrala sedem tekem, tako kot do zdaj. Tekmovanje bo zaključeno v 32 dneh, prav tako enako kot do zdaj.

Dokončen sistem bo znan 2023

A takšen sistem je bil deležen veliko kritik, prav tako še ni uradno potrjen. Največ polemik namreč zbuja dejstvo, da v zadnjih tekmah skupinskega dela eno od moštev ne bo igralo, saj bo svoje obveznosti zaradi neparnega števila ekip v skupini opravilo že prej. To omogoča možnosti dogovarjanja preostalih dveh, izgubi pa se tudi suspenz istočasnega igranja, ki je že velikokrat poskrbel za veliko drame prav ob koncu.

Foto: Profimedia

Svet Fife naj bi zato resno razmišljal o alternativah. Arsene Wenger, ki pri krovni zvezi skrbi za globalni razvoj nogometa, je tako že predstavil možnost, v kateri bi videli 12 skupin s po štirimi ekipami, pri čemer bi poleg prve in druge reprezentance iz vsake skupine v izločilne boje napredovalo še osem najboljših tretjeuvrščenih moštev.

Druga alternativa pa je, da bi prvenstvo razdelili na dve polovici (po 24 reprezentanc), vsaka bi imela šest skupin s po štirimi ekipami. Zmagovalca obeh delov bi se srečala šele v finalu.

Morebitne spremembe, torej skupine s po štirimi ekipami, bi še povečale število tekem (na kar 104), s čimer bi tekmovanje morali podaljšati vsaj za en dodaten teden.

Dokončno odločitev o tekmovalnem sistemu na SP 2026 bo Fifa sprejela v letu 2023.

Spremenjene tudi kvalifikacije

Povečanje števila udeležencev pomeni tudi spremembe v kvalifikacijah za turnir. Vsaka od šestih celinskih zvez bo dobila več mest na mundialu, pri čemer bo najmanj pridobila Evropska nogometna zveza (Uefa).

Uefa (Evropa): namesto 13 po novem 16 mest

Conmebol (Južna Amerika): namesto 4,5 po novem 6 1/3 mest

Caf (Afrika): namesto 5 po novem 9 1/3 mest

Afc (Azija): namesto 4,5 po novem 8 1/3 mest

Concacaf (Severna in Srednja Amerika): namesto 3,5 po novem 6 2/3 mest (vključno s tremi že kvalificiranimi gostitelji)

Ofc (Oceanija): namesto 0,5 po novem 1 1/3 mest

Za evropske reprezentance bo torej na voljo 16 mest namesto dozdajšnjih 13, krovna organizacija pod vodstvom Aleksandra Čeferina pa bo prenovljen sistem kvalifikacij predstavila 25. januarja 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!