Uefa napovedala rekordne prihodke

Foto: UEFA/Gualter Fatia

Prihodkov tudi v naslednjih letih evropskega nogometa ne bo manjkalo. Uefa je na kongresu v Lizboni razkrila finančno poslovanje za leto 2021/22, hkrati pa je predstavila še finančni načrt za prihodnje leto. Prav za obdobje 2023/24 so napovedani rekordni prihodki, vrhunec bo zagotovo prihajajoče evropsko prvenstvo v Nemčiji.

Uefin proračun za prihodnje leto znaša približno 6,7 milijarde evrov, kar je za več kot 2,3 milijarde evrov več kot lani. Hkrati pri krovni evropski nogometni zveze pričakujejo, da bodo približno 3,8 milijarde evrov razdelili sodelujočim ekipam in klubom.

K rekordnim prihodkom bodo največ prispevale medijske pravice (76%), sledila bodo komercialne pravice (17%), prodane vstopnice bodo prispevale približno 6% celotnega prihodka.

Uefa namerava razdeliti 331 milijonov evrov med reprezentance, ki bodo poleti 2024 igrale na evropskem prvenstvu.

Največji kos pogače bo pripadel ligi prvakov, za katero je v proračunu predvidenih več kot 2,1 milijarde evrov milijonov. V odstotkih to pomeni, da bo 57 % celotnega denarja, ki ga namerava razdeliti Uefa, namenjenega najmočnejšemu klubskemu tekmovanju na stari celini.

Foto: Guliverimage

Pol milijarde za ligo Evropa

Uefa je za ligo Evropa v prihodnji sezoni namenila skoraj pol milijarde evrov, kar predstavlja 13 % vseh razdeljenih sredstev. Ta znesek je nekoliko višji od letošnjega. Kar zadeva konferenčno ligo, namerava UEFA v prihodnji sezoni med klube, ki sodelujejo v tekmovanju, razdeliti dobrih 252 milijonov evrov.

"Nikoli ne smemo pozabiti, da sta solidarnost in vlaganje ključ do razvoja nogometa. 21-odstotno povečanje sredstev za program HatTrick za naslednji cikel ni niti dobrodelnost niti nepotizem. Namenjeno je temu, da lahko eden največjih programov za razvoj športa na svetu še naprej podpira nacionalna združenja po vsej Evropi pri njihovih prizadevanjih za razvoj nogometa in vsakemu otroku omogoči, da igra v najboljših možnih pogojih. Skoraj milijardo evrov bomo vložili v razvoj igre, množične nogometne dejavnosti in izobraževanje," je glede investicij na kongresu povedal Aleksander Čeferin.

Zadnja leta poslovanje z izgubo

Čeprav je Uefa v sami osnovi neprofitna organizacija, pa so bila zadnja leta zelo nepredvidljiva, kar se pozna tudi pri poslovanju ene najpomembnejših nogometnih organizacij. Uefa je tako v preteklem letu pridelala izgubo 76,3 milijona evrov, kar se je financiralo iz rezerv.

Tako so rezerve evropske nogometne zveze padle pod 500 milijonov evrov, glavni cilj pa je vrniti to številko nazaj nad pol milijarde evrov rezervnih sredstev do konca Čeferinovega tretjega mandata na čelu Uefe.