Upanje, da si bo Zupančič znova premislil, se ni uresničilo

Smučarski skoki 17. Apr 202417:00 0 komentarjev
Zoran Zupančič, Gorazd Pogorelčnik
Zupančič in Pogorelčnik. Foto: Aleš Fevžer

Ne samo slovensko javnost, odločitev Zorana Zupančiča o slovesu z mesta glavnega trenerja slovenskih smučarskih skakalk je presenetila tudi Gorazda Pogorelčnika. Toda vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi ni stal križem rok, ampak hitro našel njegovega naslednika.

Za razliko od širše javnosti je Zoran Zupančič, ki trenersko mesto zapušča po šestih izjemno uspešnih letih, razloge za odhod pa je pojasnil na sredini novinarski konferenci, svojo odločitev glavnim možem na Smučarski zvezi Slovenije zaupal še pred zaključkom zime v Planici, torej pred dobrim mesecem dni.

“Odkrito, upal sem, da si bo po nekaj prespanih nočeh, sploh ker informacija še ni prišla v javnost, premislil. Da ga bomo lahko prepričali o nasprotnem. Ampak to ni bilo mogoče, odločitev je bila dokončna. Seveda pa si ga želimo obdržati v našem sistemu,” je za Sportklub dejal vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na SZS Gorazd Pogorelčnik.

Izkušnje in znanje idealne za koordinatorja

Kot je razkril, imajo že narejen načrt, kako trenerja, ki je Sloveniji pomagal osvojiti dva velika kristalna globusa, pokal narodov, tri olimpijske kolajne in štirih odličja s svetovnih prvenstev, obdržati v domovini.

“Pogovarjali smo se večkrat, imeli smo nekaj sestankov. Zoran ima tudi nekaj drugih ponudb, je eden najtrofejnejših trenerjev ne samo pri nas, ampak širše. Želimo si ga zadržati v Državnem panožnem nordijskem centru (DPNC), kjer bi vzpostavili podoben sistem, kot ga imamo pri fantih. Potrebujemo trenerja-koordinatorja, ki bo skrbel za delo ženskih selekcij po celotni vertikali, Torej od otroških ravni do reprezentančnih selekcij. Z njegovim znanjem in izkušnjami bi bil Zoran idealen človek za to funkcijo.”

Zoran Zupančič Borut Meh Gorazd Pogorelčnik
Foto: Aleš Fevžer

Tepeš ni okleval niti za sekundo

Čeprav je ob odhodu namignil, da je pogrešal več zvestobe deklet, pa se Zupančič tudi od članske ekipe po mnenju Pogorelčnika poslavlja v dobrih odnosih. “Imeli smo veliko pogovorov, pa ne samo zdaj po sezoni, ampak tudi med njo. Skušali smo sproti reševati stvari. Ekipa je skupaj 365 dni na leto, preprosto ne more na najvišji ravni zaupanja delovati ves čas. Vmes se zgodijo tudi konflikti in nezadovoljstva, kar je povsem naravno in normalno. A da smo vse uspešno reševali, kaže, kako uspešna je bila ekipa. Če ne bi bilo prave klime in kemije, tudi rezultatov ne bi bilo. Ko izideš iz takšnih trenutkov, so odnosi še na višji ravni. In Zoran je končal na visoki rezultatski ravni, pa tudi na osebni ravni.”

Na mestu šefa orlic ga bo zamenjal Jurij Tepeš, zadnja štiri leta pomočnik Staneta Baloha v ženski mladinski ekipi. Kot je izpostavil sogovornik, je nekdanji odlični letalec hitro nakazal, da si želi tega dela. “Malce me je skrbelo, če bo takoj pripravljen sprejeti ponudbo. Če bi okleval, vprašanje, ali bi bil tudi zame pravi kandidat. Tako pa je reagiral hitro in sprejel ponujeno, takoj smo se dogovorili. In potem ni bilo več dileme. Že sredi sezone smo se pogovarjali z Zoranovim pomočnikom Anžetom Lavtižarjem, a se je odločil, da se umakne iz skokov. Ko se je Zupančič odločil za dokončni odstop, je bil Jurij absolutna prva izbira in veseli me, da je sprejel,” je zaključil Pogorelčnik. Dekleta bodo priprave začela 22. aprila, dogovarjanje glede celotnega strokovnega štaba je v zadnji fazi. Prvič se bodo medijem predvidoma predstavili 9. maja.

Jurij Tepeš
Foto: Aleš Fevžer

Brez spremembe na glavnem trenerskem mestu pa bodo v novo sezono startali moški. Robert Hrgota je po besedah Pogorelčnika dobil zeleno luč pri vseh organih zveze, sprememba je le na mestu njegovega pomočnika. Namesto Gašperja Vodana, ki se iz osebnih razlogov vrača v DPNC, bo deloval Miran Zupančič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!