Upravičeno samozavestni novinci: Premagali bomo tudi Olimpijo

Foto: Aleš Fevžer

Čeprav so v tej sezoni že igrali s Celjem in Mariborom, ima novinec Aluminij po treh tekmah novega tekmovalnega obdobja na svojem računu štiri točke. Šumarji so prijetna popestritev Prve lige Telemach, mlada zasedba, ki jo vodi izkušeni Robert Pevnik, pa iz tekme v tekme dokazuje, da se ne boji nikogar. Kapetan svoje soigralce zdaj optimistično pošilja tudi v boj z državnimi prvaki.

Ko se je lani napovedoval dvoboj dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v Prvo ligo Telemach med Aluminijem in Gorico, smo opozarjali na to, da šumarji nikakor niso v vlogi ‘avtsajderja’, kakršno navadno pripisujemo ekipi, ki iz druge lige izziva prvokategornika. Kidričani so bili že v lanski sezoni moštvo, polno energije. V njihovem primeru je mladost (tekmo proti Radomljam je začela enajsterica, v povprečju mlajša od 22 let in pol) dodana vrednost, ki ekipo na visokih obratih žene naprej.

Energija, ki žari iz varovancev Roberta Pevnika, je tista, ki jim omogoča tekmovanje s kakovostnejšimi nasprotniki. Pevnik je tako ali tako znan kot trener, ki zna ustvariti in predvsem držati dobro atmosfero znotraj ekipe, v Kidričevem pa so sestavili ekipo, ki se v resnici ne boji nikogar. To so šumarji dokazali na uvodu sezone proti Celju, ko so bili za borbenost nagrajeni z zasluženo točko (2:2), pa tudi v Ljudskem vrtu proti Mariboru, ki se je na koncu komajda izvlekel z zmago.

Trener Aluminija Robert Pevnik je ekipo odlično pripravil na sezono v Prvi ligi Telemach. FOTO: Aleš Fevžer.

Tudi proti Olimpiji je dovoljena zgolj igra na zmago

“Atmosfera v slačilnici je fantastična. Vsi si upamo igrati, kdorkoli nam stoji nasproti, gremo na zmago. V naslednjem krogu prihaja Olimpija, gremo na zmago. To je edina dovoljena mentaliteta pri nas,” je po včerajšnji zmagi proti Radomljam samozavestno napovedal kapetan Tin Martić.

Samozavest Aluminija ima trenutno zelo realne temelje v obliki dobre podobe na igrišču. Tudi izjave, da si želijo Kidričani premagati tudi Olimpijo, ne moremo razumeti kot prepotentne. Zmaje bo namreč po vrnitvi iz Carigrada v vselej neugodni “šumi” pričakal maksimalno motiviran tekmec, željan dokazovanja. Ni pa samo energija tista, ki je poskrbela, da je novinec v ligi prijetna popestritev Prve lige Telemach. Svoje absolutno dodaja tudi kvaliteta igralskega kadra.

Vrhunci zmage Aluminija proti Radomljam

Če bodo tako nadaljevali, lahko ogrozijo klubski rekord

Ko iščemo izstopajoče posameznike v zasedbi Aluminija, ne moremo mimo Marka Bresta. Hitronogi krilni napadalec je trenutno eden najbolj zaželenih posameznikov na slovenski nogometni tržnici, z drznostjo, hitrostjo in nepredvidljivostjo pa je nočna mora za nasprotnikove branilce. Zadnja vrsta, ki jo sestavljajo Gašperja Jovan in Pečnik, pa Luka Koblar in Rok Schaubach kljub mladosti kaže čvrstost in zrelost, ki jo moštvu sicer v prvi vrsti daje kapetan Tin Martić. Omeniti velja zagotovo tudi pogosto neopaznega, a zelo zanesljivega Tomislava Jagića in pa nekdanjega mladinca Maribora Gala Gorenaka, ki je most oziroma povezovalec igre šumarjev.

Energija, samozavest in individualna kvaliteta. To so trije dejavniki, na podlagi katerih lahko morda razmišljamo o tem, da glavni cilj sezone Aluminija ne bo boj za obstanek, ampak lov na ponovitev zgodovinskega uspeha ekipe, ki je sezono 2019/2020 končala na 5. mestu prvenstvene lestvice. Če na začetku sezone razposajene šumarje o tem povprašate danes, se bodo zagotovo strinjali, da lahko ujamejo sredino lestvice. A sezona je še mlada, čas pa bo pokazal, kako visoko lahko v resnici letos poseže novinec v ligi.