Zvoki škotskih dud za glavobol Haalanda in druščine (VIDEO)

Nogomet 29. Mar 202311:36
McTominay; FOTO: Guliverimage

Največje presenečenje prvega okna kvalifikacij za nastop na EURU 2024 so uprizorili Škoti, ki so sinoči ugnali trikratne evropske prvake Špance in se povzpeli na vrh lestvice. To pomeni, da v skupini A izjemno težko delo čaka Norvežane. Med senzacije seveda lahko mirno uvrstimo tudi poraz Danske v Kazahstanu.

Glede na to, da se za EP iz vsake skupine “ščipata” le dve vozovnici, Norvežani pa za prvouvrščeno Škotsko po paru tekem zaostajajo za pet točk, voda Erlingu Haalandu in druščini že pošteno teče v grlo.

Problem za ‘vikinge’ je v tem, da se na zdrse Špancev v nadaljevanju kvalifikacij ne gre ravno zanašati, poleg tega pa v ligi narodov dela niso opravili zgledno, tako da po takšne vrste bližnjici na zaključni turnir pač ne morejo priti. Liga narodov bo dala sicer še tri potnike na EURO, ki ga prihodnje leto gosti Nemčija.

Tako je za severnjake junijsko okno, ko v Oslu gostijo najprej Škote, potem pa še Ciprčane, že ključnega pomena.

Zadetek McTominaya za 2:0

Da bo pot na prvenstvo posuta s trnjem so hitro spoznali tudi Nizozemci. V skupini B je Francija po kakovosti za “oranje” očitno nedosegljiva, štrene pa bodo prvakom iz leta 1988 mešali Grki in Irci. Za razliko od Norvežanov ima četa Ronalda Koemana vsaj varovalko v obliki lige narodov, kjer so svojo skupino v najmočnejšem rangu dobili.

V Bergamu si manejo roke

V ostalih skupinah večjih pretresov marčevski termin ni prinesel, izjema je le poraz Danske v Kazahstanu, ki je Sloveniji omogočil samevanje na vrhu skupine H. Če bi se kvalifikacije zaključile zdaj, bi se na EURO v Nemčijo od republik bivše skupne države, poleg čete Matjaža Keka, prebili še Srbija in Hrvaška, ki v svojih skupinah vodita.

BiH (skupina J) v nadaljevanju ciklusa predvidoma čaka troboj za drugo mesto z Islandijo in Slovaško, Severna Makedonija upa na morebiten “kiks” Anglije in Italije (Skupina C), čeprav je ponoven nastop v družbi najboljših za “leve” zgolj pobožne želje, medtem ko bodo Črnogorci (Skupina G) najbrž za drugo mesto tekmovali z Madžarsko.

Rasmus Hojlund; FOTO: Guliverimage

Za konec velja omeniti še odkritje začetka kvalifikacij v smislu strelskega učinka. Na seznamu igralcev, ki so v minuli reprezentančni akciji dosegli zadetke, je na vrhu osamljen Danec Rasmus Hojlund. Napadalec je zbral kar pet zadetkov in s tem potrdil, da prav dolgo ne bo več nosil dresa Atalante.

Vrhunci srečanja Kazahstan – Danska

Za danskega bisera so se še pred marcem ogrevali številni evropski velikani, med poletnim prestopnim rokom se mu obeta bogata pogodba, omenja se Real Madrid, Arsenal in Manchester United, čigar navijač naj bi bil 20-letnik vse od malih nog.