Je to najboljši mladi odbojkar na svetu? (VIDEO)

Odbojka 1. Nov 20239:10 0 komentarjev

Bolgarski odbojkarski biser Aleksandar Nikolov je bil z neverjetno, popolno predstavo v polfinalu italijanskega superpokala glavni razlog, da se je njegova Lube Civitanova s 3:0 poigrala z zvezdniško Piacenzo in se uvrstila v veliki finale.

19-letni sprejemalec, sin legendarnega Vladimirja Nikolova, je že v pretekli sezoni pri italijanskem velikanu dobil veliko priložnosti, v tej pa se zdi, da bo naredil še korak naprej.

Če bo igral tako kot na torkovi polfinalni tekmi superpokala proti Piacenzi, se konkurenci ne piše nič dobrega. V Bielli, kjer poteka superpokalni turnir, je odigral popolno tekmo in bil glavni razlog, da se je Lube uvrstila v veliki finale.

Proti ekipi, ki ima v svojih vrstah brazilska reprezentanta Yoandyja Leala, Ricarda Lucarellija, kubanskega zvezdnika Robertlandyja Simona, tukaj pa sta še Yuri Romano in Antoine Brizard, je dosegel 17 točk. Sama številka se ne zdi nič posebnega, a boste v nadaljevanju videli, da se je 207 cm visoki mladenič podpisal pod mojstrovino, ki jo bo praktično nemogoče ponoviti.

Številke za vikanje in še kaj drugega

V ekipi z Ivanom Zajcevim in Adisom Lagumdžijo mu je podajalec Luciano de Cecco v napadu namenil 15 žog, bolgarski reprezentant pa jih je kar 14 pretopil v točko. Le enkrat so mu zvezdniki dvignili žogo, a je Nikolov svojo “napako” popravil že nekaj sekund kasneje.

V raznovrstnem napadu, ni šlo vse le na moč, ampak tudi v slogu Tineta Urnauta ali Klemna Čebulja, je bil kar 93-odstoten, kar je številka, ki jo redko vidimo celo pri blokerjih. Ob tem je dosegel tudi en blok. Če kaj, lahko pri Nikolovu s prstom pokažemo le na začetni udarec. Naredil je pet napak, a tveganje mu je prineslo tudi dva asa.

Kaj pa sprejem? Tudi tukaj ni kaj za dodati. Sprejel je 13 žog, naredil ni nobene napake, idealno sprejetih začetnih udarcev je bilo skoraj polovica, pozitivno dvignjenih žog za Brizarda pa kar 85-odstotkov.

Foto: Profimedia

Če ti najboljši ne morejo do živega, kdo ti sploh lahko?

Da ima nekdo v tako prekaljeni ekipi, kot jo ima Lube, ki vsako leto cilja na vse lovorike, tako pomembno vlogo, da pri 19-letnih proti že omenjeni zvezdniški Piacenzi ne naredi niti ene napake, da ni niti enkrat blokiran, je dosežek brez primere.

Če bo to ponovil tudi danes v finalu proti Perugii, ki je v drugem polfinalu premagala Trentino (3:1), bo Lube zelo blizu prvi lovoriki v novi klubski sezoni. Gregor Ropret za Perugio v prvem polfinalu ni igral, medtem ko je Jan Kozamernik pri Trentinu prispeval 10 točk (2 bloka).

Veliki finale italijanskega superokala si boste lahko danes ob 17. uri ogledali na Sportklub HD. Splača se, na delu bodo najboljši odbojkarji na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!