Ni človek, ki bi padel na kolena in prosil

Odbojka 22. Jan 20228:53 3 komentarji
Danijel Koncilja je bil s Slovenijo leta 2015 šokiral Evropo in si okoli vratu obesil srebrno odličje.

Danijel Koncilja, član srebrne slovenske reprezentance v Sofiji, že od leta 2017 igra v Franciji. Začel je pri Nici, zdaj pa že četrto sezono nosilec igre Cannesa, s katerim je v pretekli sezoni osvojil tudi francoski naslov.

Po sanjski pretekli sezoni je Cannes v tej sezoni padel v globoko krizo. Na lestvici zasedajo povsem zadnje mesto, a slovenski bloker verjame, da kljub vsem težavam, ki so jih spremljale že od začetka sezone, še ni vse izgubljeno in da se bodo vseeno obdržali v prvi ligi.

Cannes se je kot prvak uvrstil tudi v Ligo prvakov, a številne poškodbe so ekipe tako zdesetkale, da tudi po pol sezone lovijo s tekme v tekmo in krpajo luknje. Na 16 tekmah je Cannes v domačem prvenstvu dobil le štiri tekme. To je trenutno dovolj le za 14. mesto na lestvici.

Ko mora bloker na korektorja, veš, da si v težavah. Foto: CEV

“Na začetku sezone smo imeli resnično veliko težav s poškodbami. Vsak teden smo izgubili enega igralca, in ko je tako, je zelo težko. Nekateri fantje niso zdržali ostrega tempa argentinskega trenerja. Velikokrat smo imeli po dopoldanskem fitnesu še trening, nato je sledil še popoldanski trening. Ritem je bil res oster in tako kot sem rekel, poškodbe so si sledile druga za drugo,” nam je iz Cannasa sporočil slovenski bloker Danijel Koncilja.

Argentinca zamenjal Matijašević

Vodstvo je po seriji porazov zamenjala trenerja, Argentinca Horacia Dilea je zamenjal Nikola Matijašević, edini cilj pa je zdaj pri le še obstanek med elito. “Trenutno smo v globoki luknji, naš cilj je, da najdemo pot iz nje in se povzpnemo po lestvici. Ekipe so v primerjavi z lansko sezono močnejše, kar za nas ni najboljši podatek, a ni še vsega konec,” poudarja Koncilja. Ob številnih poškodbah v ekipi je zaigral tudi na mestu korektorja.

Koncilja poudarja, da je letošnja sezone naporna tudi za glavo, saj dolgo niso mogli niti normalno trenirati, na tekmah pa niso mogli osvojiti niti niza. Foto: CEV

“Res je, sam sem že šesti igralec, ki je v tej sezoni igral na korektorju, kar veliko pove o stanju v ekipi. Težko je, ko ne moreš niti trenirati. Treningi 4 na 4 ali 4 na 6 niso podobni ničemur, neko obdobje smo igrali le z enim res mladim podajačem, skratka prav se se je obrnilo proti nam,” ne zmanjka besed o težavah Žužemberčanu, ki že od leta 2013, ko je iz Salonita prestopil k Posojilnici Dob, igra v tujini.

Veliko jih je obupalo, a Žužemberčan grize naprej

Od 30. novembra pa do novega leta Koncilja s soigralci ni mogel osvojiti niti niza, kar je mnoge pripeljalo do tega, da obupajo in se poslovijo od ekipe, medtem ko 31-letni odbojkar iz Suhe Krajine še grize in se ne da.

Nekdanji reprezentant se ob Azurni obali počuti odlično, obožujejo ga tudi Francozi. Foto: CEV

“Lahko rečem, da gre res za težko sezono. Pred nekaj meseci smo se polivali s šampanjcem, zdaj pa se borimo za preživetje. Ni lahko predvsem iz mentalnega vidika, po zmagi proti Poitiersu in Nantesu pa verjamem, da se lahko poberemo in pridemo do svojega osnovnega cilja,” nikakor ne izgublja upanja nekdanji slovenski reprezentant, ki se v Franciji odlično počuti in ne razmišlja, da bi zapustil Azurno obalo. “Imajo me zelo radi, želijo me tukaj, zato se ne morem pritoževati.”

Leta 2015 osvojil srebro, kasneje pa so nanj pozabili

Koncilja je bil eden izmed članov slovenske odbojkarske reprezentance, ki je leta 2015 v Sofiji prišla do srebrnega odličja, zdaj pa ga že nekaj let ni več zraven.

Foto: CEV

Po odhodu Andree Gianija v Nemčijo ga je njegov naslednik Slobodan Kovač prvo leto še zadržal v ekipi, nato pa se mu je iz njemu neznanega vzroka odpovedal. Ni ga več vabil na zbor reprezentant, enako pa velja tudi za Alberta Giualinija.

Razloga ne pozna

“Ne vem, zakaj je prišlo do tega. Pod vodstvom Kovača je bilo kar zanimivo, velikokrat je prišlo do trenj, zdaj ne vem, ali sem kdaj kaj takega rekel in se komu zameril, a mislim, da ni bilo nič takega. Zanimivo je, da me je večkrat o tem vprašal tudi Ropret (op. p. Gregor), ki ravno tako spet igra v Franciji, a mu tako kot vam nisem znal odgovoriti,” razloži Koncilja.

“Seveda sem bil na začetku začuden, da mi niso več klicali, a to je bila njihova odločitev, nisem človek, ki bi padel na kolena in prosil. Če so se tako odločili, so pač se,” ne dela prav nobene drame dvometraš, ki v isti sapi doda, da mu ni hudega, saj ima v zameno za reprezentančno košarico prosta poletja.

“Moram reči, da mi vse skupaj kar ustreza. Veliko več sem lahko s svojimi tudi med poletjem, ne morem se kaj dosti pritoževati,” se za konec zasmejal Koncilja in se odpravil na popoldanski trening.

O tem, ali bo še kdaj zaigral za slovensko reprezentanco, se nismo pogovarjali, saj niti ne bi imelo smisla. Konec koncev to ni njegova stvar, ampak stvar selektorja, dejstvo pa je, da ima Slovenija v Franciji odličnega blokerja.

To je pokazala tudi zadnja tekma proti Nantesu, ko je Dolenjec proti Nantesu dosegel 14 točk, kar sedem z blokom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje