Direktor ACH: Finančno nismo tako močni, a Calcit nima boljše ekipe

Odbojka 26. Sep 202317:00 0 komentarjev
ACH Volley
Foto: Aleš Fevžer

ACH Volley je predstavil ekipo za sezono 2023/2024 in tudi cilje, ki ostajajo tako kot vedno kljub veliki pomladitvi ekipe.

ACH Volley je v lanski sezoni brez težav ubranil naslov in si zagotovil nastope v ligi prvakov. Nekaj več težav je imel v pokalu, a tudi tega je po petih nizih in slavju nad Calcitom uspešno pripeljal v svoje vitrine.

“Relativno gladko smo osvojili lokalne trofeje, tudi v ligi prvakov smo osvojil dve zmagi. Če bi v natrpanem urniku imeli še kakšen odmor več, bi bilo morda vse skupaj še boljše, a moramo biti zadovoljni. Po taki sezoni smo se odločili za določene spremembe. Verjamem, da gre za ekipo z ustrezno mešanico izkušenj in mladosti, ki bo lahko izpolnila naše cilje. Ti so pa vedno enaki. Zmagati slovensko prvenstvo, pokal Slovenije in tudi v ligi prvakov pustiti dober vtis na vsaki tekmi,” je na predstavitvi ekipi ob Ljubljanici dejal dolgoletni predsednik kluba Rasto Oderlap.

Rasto Oderlap
Foto: Aleš Fevžer

Proračun ekipe ostaja tam, kjer je bil – gre za nekaj manj kot milijon evrov. Odšlo je pet igralcev, pet jih je tudi prišlo. V ekipi ostaja le en tujec, in sicer kapetan Nikola Gjorgiev, športni direktor ekipe Aleš Jerala pa je v Tivoli pripeljal še štiri mlade moči, ki bodo, to verjamemo vsi, prihodnost slovenske odbojke in izkušeni Jan Pokeršnik, ki se po letu dni v Romuniji vrača v slovensko prestolnico.

Mladost in izkušnje

“Vzorec gradnje ekipe je bil kot vedno enak. Poskušali smo priključiti ekipi čim več Slovencev, čim več mladih in se držati okvirjev, ki nam jih omogoča proračun. Letos smo se tega držali še bolj rigorozno kot v preteklih letih. V ekipi nam je uspelo pripeljati ključne slovenske mladinske reprezentante. Računamo na to, da bodo ob pomoči izkušenejših dosti hitro napredovali in da bomo lahko uresničili cilje, ki jih imamo vsako leto. Z ekipo smo zadovoljni, manjkajoče mesto nam je uspelo zapolniti s Pokijem, ki je naš igralec z manjšimi prekinitvami že desetletje. Verjamemo, da so izkušnje in mladost dobitna kombinacija,” je prepričan Jerala.

Ekipo ACH Volleyja so zapustili: Matej Kök, Nemanja Mašulović, Vuk Todorović, Filip Šestan in Črt Bošnjak

Foto: Aleš Fevžer

S konkurenco si ne belijo glave

Ob vprašanju, koliko so spremljali konkurenco in njihovo kadrovanje, sploh Calcit Volley bi z nekdanjim trenerjem ACH Mladenom Kašićem lahko bil zelo nevaren, je Jerala odgovoril s svojem slogu in le potrdil, da je ACH Volley prepričan, da ostane slovenski kralj.

“Seveda pogledaš, a nas vse skupaj dosti ne zanima. Poskušamo peljati naprej svojo zgodbo v okviru, ki smo jih navedli. Prepričan sem, da bomo konkurenčni. Po informacijah, ki jih imamo, v tem trenutku finančno ne moremo tekmovati s Kamnikom, a nikakor to ne pomeni, da ima močnejšo ekipo,” je izstrelil Jerala, dopolnil pa ga je tudi kapetan Gjorgiev, izkušeni Makedonec, ki je s svojim znanjem slovenskega jezika postal že pravi Slovenec.

“Nas zanima le naša ekipa, če ostanemo zdravi, če ne bo težav s poškodbami, bomo, z vsem dolžnim spoštovanjem do drugih ekip, osvojili obe domači lovoriki.”

Mladen Kašić se je vrnil v Slovenijo po popolni sezoni pri ACH Volleyju je zdaj prevzel rivalski Calcit. Foto: Alen Hadžić

Trener ostaja Gačić

Trener ACH Volleyja tudi v tej sezoni ostaja Radovan Gačić, ki je ekipo pred novo sezono zbral 10. avgusta. Na začetku je imel na voljo le šest, sedem igralcev.

“Odsotnost reprezentantov v avgustu in septembru je vsako leto enaka. Na to se je treba prilagodit. Seveda bi bilo lažje, če bi imel vse fante ves čas na voljo. A to so stvari, na katere nimamo vpliva. Menim, da smo v tem mesecu in pol naredili precej več kot v enakem obdobju lani. Čakamo še Konciljo in Kovačiča, upam, da se vrneta zdrava, bomo pa morali oktobrske tekme v državnem prvenstvu in na pripravljalnem turnirju na Poljskem nadoknaditi tisto, kar smo zamudili v avgustu. Tukaj imam v mislih igralne situacije, ki se jih ne da trenirati, če nimaš dovolj igralcev,” je trener oranžnih zmajev.

Radovan Gačić ACH Volley preseason press conference, Ljubljana
Foto: Aleš Fevžer

Težki tekmeci v ligi prvakov

Omenimo še žreb lige prvakov, ki slovenskemu prvaku ni bil naklonjen. V skupini B so skupaj s Trentinom, Asseco Resovio in francoskim Toursom. “Najbrž vse drugo, kar bi se lahko zgodilo, bi bilo boljše od tega. Naš cilj bo tako lovljenje tretjega mesta, ki je bil tarča tudi v pretekli sezoni. Ta te pelje v pokal CEV, objektivno so vse ekipe močnejše od nas, a menim, da se vsaj s Toursom ob primerni pripravi in dobrem zdravstvenem kartonu da igrati,” je močno skupino komentiral Gačić.

Klemen Čebulj in Jan Kozamernik se vračata v Tivoli

S kom v ligi prvakov? Žreb loge prvakov je ACH Volleyju namenil zahtevno skupino, v kateri bodo moči merili z italijanskim prvakom Trentino Itas (Jan Kozamernik), francoskim prvakom Tours VB in poljsko Asseco Resovia (Klemen Čebulj).

Kapetan ACH: Vemo, kakšna je naša pot

Za konec je dobil besedo še kapetan Gjorgiev, ki se zaveda, da ekipi ob številnih spremembah ne bo lahko, a poudarja, da so vsi od prvega do zadnjega pripravljeni garati, da bodo na nivoju za osvajanje lovorik.

“Sezona bo zalo težka, saj je naša ekipa mlada, a to ne pomeni, da nimamo kvalitete. V ekipo so prišli najboljši igralci Slovenije, ki bodo nosilci reprezentance čez pet, šest sezon. Vsi smo izredno motivirani za delo, vsi vemo, kaj je naš cilj. Vzdušje v ekipi je odlično, se pa zavedamo, kakšna je naša pot do nivoja, ki si ga vsi želimo,” je dodal še kapetan oranžnih zmajev.

Foto: Aleš Fevžer

Ekipa ACH Volley 2023/2024

Podajalca:
Nejc Najdič
Primož Mejal

Sprejemalci:
Alen Šket
Jan Pokeršnik
Klemen Šen
Luka Marovt

Korektor:
Nikola Gjorgiev (kapetan)
Jaka Sešek

Blokerji:
Danijel Koncilja
Matic Videčnik
Jošt Kržič

Prosti igralec:
Jani Kovačič