Zavrtel se mu je film: “Nedolgo nazaj sem tukaj pobiral žoge”

Jan Kozamernik
Foto: Aleš Fevžer

Za slovenskega reprezentanta Jana Kozamernika je bilo sredino gostovanje v ligi prvakov nekaj posebnega, saj je se po letu 2017 vrnil v Tivoliju, kjer se je začela njegova odbojkarska pravljica.

Po Klemnu Čebulju se je s svojim nekdanjim klubom v tej sezoni v Hali Tivoli udaril še drugi slovenski reprezentant Jan Kozamernik, ki s Trentinom tako kot Čebulj z Resovio oranžnim zmajem ni prizanašal, priznal pa je, da je bila tekma v Tivoliju zanj nekaj posebnega.

“Vedno je lepo igrati proti klubu, v katerem si preživel toliko lepega. Veselil sem že tiste prve tekme v Trentu, a se je trener takrat odločil, da me spočije. Tokrat sem igral. Lepa domača tekma, če lahko tako rečem, vesel sem, da se je končala, kot se je,” je obisk v Tivoliju komentiral Kozamernik, ki je odbojkarsko pot začel v bližnjih Črnučah, kmalu pa ga je v svojo sredino vzel ACH Volley in ga dobro pripravil za pot na tujem.

Trentino je tudi  v Ljubljani pokazal svojo moč. Kot velikan je slovenskim prvakom izkazal veliko spoštovanje in na igrišče poslal vse najboljše. Namesto Alessandra Michieletta je priložnost dobil le Giulio Magalini, ki pa je poskrbel, da se rošada z najboljšim posameznikom ekipe ni poznala. Italijani so malce viseli le v prvem nizu. “ACH Volley je v prvem nizu pokazal kar kakovostno igro in nas postavili pod pritisk. Vesel sem, da je ACH Volley odigral tako, kot je, za nas je pomembno, da tudi nize, ki se lomijo, pripeljemo do konca brez prask. Uspelo nam je zmagati brez izgubljenega niza, kar je zelo pomembno za nadaljnjo razvrstitev. Lepo je Ljubljano zapustiti zmagovito,” je zadovoljno povedal slovenski odbojkar v dresu Trentina.

Lepi spomini na Tivoli

Še nedolgo nazaj je v Tivoliju pobiral žoge, tega se spominja kot bi bilo včeraj, zdaj pa je eden izmed nosilcev trenutno morda najboljše ekipe na svetu. “Spomnim se, kako sem takratnim igralcem ACH-ja dajal žoge, jih gledal kot bogove, danes sem sam v podobni vlogi. Vesel sem bil aplavza na začetku tekme, čutil sem podporo. Upam, da se tudi iz teh fantov razvije kakšen dober odbojkar. Zagotovo se ga ne bomo branili,” je povedal.

Jan Kozamernik
Jan Kozamernik Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko je Kozamernik v reprezentanci pri svojih 28 letih po starosti v zlati sredini, je pri ekipi Trentina, ki ima zelo mlado ekipo, tretji najstarejši. “Mlajšim želim pomagati, jim podeliti kakšen nasvet in z njimi deliti izkušnje, ki si jih sam že dal skozi. Imamo zelo mladega četrtega blokerja, ki mu želim pomagati na vsakem koraku, saj vem, koliko bo to pomenilo meni, če bi bil na njegovem mestu. Lahko rečem, da je to zame nova vloga, jo pa z veseljem sprejemam,” je razložil slovenski bloker.

Pričakoval bi več gledalcev

V Trentu nimajo velikega nogometnega klub, tudi košarka ni na najvišjem nivoju, zato mesto živi za odbojko. “V tem kraju je res lepo biti odbojkar. Odbojka tam prevladuje. Podpirajo nas v velikem številu, je pa res, da dokler se ne igrajo zaključni dvoboji, gledalcev ni toliko, kot bi si želeli. To je malce čudno, a v takih mestih se pričakuje, da se bo ekipa borila za odličja v vseh tekmovanjih. Začetni del sezone se jim zdi samoumeven,” je navijače Trenitna malce okrcal slovenski reprezentant.

V Trentino odšel brez pritiskov

Glede na to, kako dobro igra, praktično je na sredini mreže neprebojen, na zadnjih tekmah kar po tekočem traku najboljši bloker ekipe, smo ga vprašali, če je pričakoval, da se bo tako hitro vklopil v novo ekipo, v nov sistem. “Vemo, kaj se pričakuje v Trentinu. Pričakovanja so najvišja. Lahko povem, da si sam na ramena nisem nalagal nobenega bremena, saj vem, kakšen igralec sem, kaj se lahko od mene pričakuje. Zato sem tudi šel v Trentino, da lahko to tukaj tudi pokažem, moram pa povedati, da imam ob sebi fenomenalne igralce. Ko je tako, je veliko lažje igrati,” je priznal Kozamernik.

Prvi favoriti za pokalni naslov

Trentino je s peto zmago le potrdil prvo mesto v skupini lige prvakov. Po 13 krogih vodijo tudi v italijanski ligi, zato jim gre za zdaj vse kot po maslu in so zagotovo prvi favoriti tudi za osvojitev italijanskega pokala. Na zaključnem turnirju v Bologni jih v polfinalu čaka Monza Nika Mujanovića. Obračun bo na sporedu 27. januarja.