So Japonci preračunavali? “Za nas je to le dodatna motivacija”

Odbojka 18. Jul 20236:00 1 komentar
Foto: Aljaž Močnik

Slovenci so že na Poljskem, kjer bo med 19. in 23. julijem potekal zaključni turnir lige narodov. Slovenske odbojkarje v četrtek ob 17. uri čaka četrtfinalni dvoboj proti Japonski (prenos na SK1), ki si je domnevno, vsaj tako se zdi, za tekmeca v bitki za polfinale izbrala ravno Slovenijo. Jani Kovačič je prepričan, da je morebitno preračunavanje samurajev le voda na slovenski mlin.

Potem ko so Slovenci v izenačenem boju za uvrstitev na zaključni turnir osvojili sedmo mesto, jih je za tekmeca v četrtfinalu namenil neugodno Japonsko, s katero se v prvem delu sploh niso pomerili. Slovenci so v prvem delu zabeležili osem zmag, Japonci še dve več, a v izločilnih bojih se vse začenja od začetka.

Svetu želijo znova pokazati, da so del elite

“Redni del je pozabljen. Z glavo smo zdaj le pri naslednjem tekmecu. Pri Japonski. Komaj čakam, da spet pritečemo na igrišče in svetu ponovno dokažemo, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne odbojke. Cretu nas je znal povezati že preteklo poletje, zdaj je le nadaljeval svoje delo. Z ekipno, borbeno predstavo lahko naredimo marsikaj. A gre za eno tekmo, ve se, da gre poraženec domov, a Slovenija je vedno najboljša, ko je to najbolj potrebno,” je povedal slovenski reprezentant Jani Kovačič.

FOTO: Profimedia

Servis bo moral biti brezhiben

Slovenski odbojkarji so se s samuraji pomerili petkrat, imajo boljše razmerje, na zadnji medsebojni tekmi pa so bili boljši Japonci.

“Japonska je zelo dober nasprotnik. V tej sezoni še nismo igrali med sabo, v pretekli sezoni so nas premagali. Vemo, od kje pretijo največje nevarnosti. Igrajo zelo hitro igro. Imajo vrhunske sprejemalce, zato bo moral naš servis delovati brezhibno, saj so v nasprotnem primeru, ob idealnem sprejemu, v napadu praktično neustavljivi. Treba jih bo umakniti od mreže, če nam to uspe, bo mnogo lažje, na drugi strani pa bo moral biti na nivoju tudi naš sprejem,” je opozoril član ljubljanskega ACH Volleyja.

Jani Kovačič
Foto: Aljaž Močnik

So Japonci res izbrali Slovence?

Japonci so nanizali deset zaporednih zmag, za konec prvega dela pa so dvakrat izgubili. Sumljiva je bila predvsem tekma proti Poljski, ki so jo Azijci začeli v drugi postavi. Zdelo se je, da želijo namerno prvo mesto prepustiti ZDA in sami pa so si tako za tekmeca v četrtfinalu izbrali Slovence.

“Če je to res ne vem, a zdelo se je že tako. Začeli so v čudni postavi in tako ob porazu raje izbrali nas kot Francijo. Nikoli ne bomo vedeli, a sam se nagibam k temu. Celo po tiho upam, da je bilo tako. Vse skupaj bo za nas le še dodatna motivacija, da Japoncem pokažemo, da se Slovenije ne izbira za tekmeca. Vse to je za nas le dodatno gorivo pred četrtkovo tekmo,” je dodal Kovačič, ki verjame, da se preračunljivost ne izplača.

Foto: volleyballworld.com

“V preteklosti imaš nešteto primerov, ki kažejo na to, da se izbiranje nasprotnikov ne izplača. Upajmo, da bo tako tudi v četrtek. Pričakujem izjemno izenačeno tekmo, obljubim lahko, da bomo dali svoj maksimum, če bodo vseeno Japonci boljši, jim bomo čestitati, sebi pa v tem primeru ne bomo mogli ničesar očitati.”

Brez odlične ekipe ne bi imel take statistike

Kovačič je bil po rednem delu odbojkar, ki je bil najboljši tako na sprejemu kot v obrambi. Statističen podatek ni šel mimo njega, pravi, da je nanj ponosen, a … “To ni ne le moja zasluga, ampak zasluga celotne ekipe. Vemo, da je igra v obrambi odvisna tudi od prve linije, od igre v bloku. Če ni dobre igre v bloku, če ni dotikov njem, je tvoja naloga zadaj veliko težja. Pokazali smo, da smo v tej sezoni v tej igri resnično dobri. Dober občutek je, ko pogledaš statistiko, a vse skupaj je zasluga dobre igre celotne ekipa.”

Jani Kovačič
Foto: Aljaž Močnik

Hvalil Cretuja

Prvi prosti igralec v pogovoru ni pozabil omeniti niti dela selektorja Gheorgheja Cretuja, ki je svojo “moč” pokazal že na preteklem svetovnem prvenstvu, odlično delo pa nadaljuje tudi v tem poletju. “Nismo si ga zaman vsi želeli tukaj, v tej sezoni je naša pričakovanja le potrdil. Ves čas poudarja, da egi v ekipi nimajo prostora, da se igra drug za drugega. Mislim, da mu je to res dobro uspelo. Tudi psihološko smo naredili korak naprej, bili smo iz tekme v tekmo bolj trdni in prepričani vase. To se je videli proti Nizozemski. Take tekme bi v preteklosti morda celo izgubili, zdaj pa smo zdržali vse nalete in pokazali svojo moč tudi v težkih trenutkih,” je selektorjevo delo pohvalil Primorec.

Zaključni turnir lige narodov 2023, četrtfinale:

Sreda, 19. julij:
17.00 ZDA – Francija (SK)
20.00 Italija – Argentina (SK)

Četrtek, 20. julij:
17.00 Japonska – Slovenija (SK)
20.00 Poljska – Brazilija (SK)

Polfinale:
Sobota, 22. julij:
17.00 ZDA/Francija – Italija/Argentina (SK)
20.00 Japonska/Slovenija – Poljska/Brazilija (SK)

Vse tekme si boste lahko ogledali na kanalih Sportkluba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje