Litovci ugasnili upanje Slovenije, nova priložnost prihodnje leto

Odbojka 16. Maj 202322:21 0 komentarjev
Alan Košenina
Foto: CEV

Slovenski odbojkarji na mivki so morali v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre v Parizu po hudem boju priznati premoč Litovcem. Naša reprezentanca bo novo priložnost za uvrstitev na olimpijski turnir imela že prihodnje leto.

Slovenska reprezentanca v odbojki na mivki v zasedbi Nejc Zemljak, Klemen Šen, Jan Pokeršnik in Alan Košenina se je v Pokalu narodov, v okviru katerega v letih 2023 in 2024 potekajo tudi kvalifikacije za olimpijske igre, predstavila v skupini E, skupaj z Avstrijo, Litvo, Španijo in Hrvaško.

Naši odbojkarji so nastope v Madridu začeli s prepričljivima zmagama nad Hrvati ter se v nadaljevanju pomerili s prvimi nosilci skupine, Avstrijci in po dveh napetih obračunih izgubili z 0:2. Že prvo tekmo sta Zemljak in Šen igrala na visoki ravni in proti prvi litovski navezi Rumsevicius/Vasiljev klonila po treh nizih, z 1:2 (15, -18, 13). Zelo izenačen je bil tudi drugi medsebojni dvoboj, v katerem sta Pokeršnik in Košenina dodobra namučila Knasasa in Stankevičiusu, ki sta na koncu slavila na razliko, z 21:17 in 23:21.

Za slovenske odbojkarje je letošnji Pokal narodov tako zaključen, saj sta se v finale uvrstili Avstrija in Litva, bo pa naša reprezentanca v kvalifikacijah za nastop na olimpijskem turnirju znova nastopila prihodnje leto.

Izjava selektorja po turnirju v Madridu

“Zadnji dvoboj proti Litvi smo odigrali precej dobro in bili tako na prvi kot na drugi tekmi zares enakovreden nasprotnik. Na koncu so, tako kot že včeraj, spet odločale malenkosti. Zagotovo se je poznala tudi razlika v številu opravljenih treningov, saj so Litovci na peščeni podlagi trenirali precej dlje od nas. Večina naših igralcev je imela namreč precej dolge dvoranske sezone in to se nam je v končnicah nizov najbolj poznalo, saj se nam je v igro prikradla kakšna napaka več. Če bi bili uspešno v igri za menjavo, bi danes lahko zmagati in se uvrstiti v finale. Žal nam ni uspelo, nova priložnost za nas bo tako prihodnje leto, v novem kvalifikacijskem ciklusu. Obetamo si nekoliko lažjo skupino in s tem tudi boljše možnosti za uvrstitev v finale. A na žreb bo seveda potrebno še počakati,” je nastop v Madridu ocenil trener Rok Satler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!