Slovencem se zdaj še bolj smeji, Srbi po debaklu v težavah

Odbojka 27. Maj 202418:30 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Slovenska odbojkarska reprezentanca, ki je bila že pred začetkom lige narodov, v izjemnem položaju, je po štirih zmagah v Antalyi zdaj še v veliko boljšem. Slovencem lahko olimpijski nastop v Parizu, vsaj tako se zdi, prepreči le še čudež. Kakšno je trenutno razmerje ekip, ki se še potegujejo za Pariz?

Slovenci so v Antalyi zabeležili štiri zmage. Po minimalnih zmagah nad Kanado in Nizozemsko (3:2) so ostali na pozitivni ničli, veliko točk pa sta jim prinesli zmagi nad olimpijsko prvakinjo Francijo in prvo ekipo na FIVB lestvici Poljsko. Četa Gheorgheja Cretuja se je povzpela na skupno peto mesto, na lestvici ekip, ki si še niso zagotovili olimpijske vozovnice, pa so na drugem mestu. V Antalyi so skočili tudi pred Argentino, za katero so prej zaostajali sedem točk. Tako kot Slovenija je veliko točk dobila tudi suverena Italija, medtem ko je iz mest, ki vodijo v Pariz, izpadla Srbija.

Katastrofalen prvi turnir za Srbe

Srbska reprezentanca je v Riu da Janeiru povsem odpovedala. Za začetek je premagala Iran, nato pa nanizala poraze proti Japonski in Braziliji, še posebej pa je Srbe udaril debakel proti Nemcem. Na četrtem mestu so Srbe zamenjali za mnoge že odpisani Kubanci, ki so med drugim v Riu premagali tudi Brazilce.

Kubanci imajo pred Srbi nekaj manj kot 23 točk naskoka, kar bodo Srbi, sodeč po kubanski formi, težko nadoknadili, še 16 točk več za Kubanci zaostaja Nizozemska. Konec olimpijskih sanj je že zdaj za Turčijo in Iran, ki sta izgubili toliko točk, da sta padli celo za Ukrajino, ki v ligi narodov sploh ne nastopa.

Foto: Profimedia

S kom na Japonskem in kaj bo pomembno?

Slovenci bodo svoj pohod v ligi narodov nadaljevali na turnirju na Japonskem, ko se bodo v Fukuoki pomerili s Turčijo, Brazilijo, Japonsko in Bolgarijo.

Cilj je jasen, potrebno bo premagati Turčijo in Bolgarijo ter se izogniti izgubi večjega števila točk, veliko točk pa jim tako kot v Turčiji lahko prineseta skalpa favoriziranih ekip –  v tem primeru Japonske in Brazilija.

Kubanci so pokazali, da želijo v Pariz in težko jim bo to preprečiti, saj gre resnično za vrhunsko ekipo. Foto: Volleyball World

Že pred Stožicami pridejo do neulovljive prednosti

Če bodo imeli Slovenci po turnirju na Japonskem pred peto ekipo tako kot zdaj okoli 100 točk prednosti, jim udeležbe na olimpijskih igrah ne more preprečiti nihče več. Na zadnjem turnirju v Ljubljani bi v tem primeru Cretujeva četa le še uživala in na družbi navijačev proslavila zgodovinsko uvrstitev na olimpijske igre.

Od slovenskih ekipnih športov so v Parizu že obe rokometni reprezentanci, v igri za OI pa so poleg odbojkarjev še košarkarji.

Lestvica ekip, ki še niso v Parizu, pred prvima turnirjema VNL 2024:

1. Italija 342,43
2. Argentina 314,35
3. Slovenija 307,12
4. Srbija 253,22
——————
5. Kuba 236,96
6. Nizozemska 214,73
7. Turčija 210,73
8. Iran 207,82

Lestvica ekip, ki še niso v Parizu, po prvih turnirjih VNL 2024:

1. Italija 361,86
2. Slovenija 331,50
3. Argentina 308,13
4. Kuba 261,17
——————
5. Srbija 238,51
6. Nizozemska 222,15
7. Ukrajina 197,66
8. Turčija 197,50
9. Iran 195,28

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!