Finska legenda: Kobajašijev svetovni rekord ni pošten

Smučarski skoki 27. Maj 202416:00 2 komentarja
Janne Ahonen
Foto: Guliverimage

Polet Rjojuja Kobajašija, ki je na posebnem ekshibicijskem dogodku Red Bulla pristal pri 291 metrih, še naprej dviguje prah. Nekdanji finski zvezdnik Janne Ahonen Japončevega dosežka ne priznava za svetovni rekord.

O poletu japonskega zvezdnika konec aprila je bilo napisanega že veliko. Medtem ko so tekmeci iz karavane svetovnega pokala navdušeni nad dosežkom Rjojuja Kobajašija, pa so pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) dali jasno vedeti, da 291 metrov na posebej za to zgrajeni letalnici ne priznavajo kot svetovni rekord.

Po besedah FIS ta ostaja v rokah Stefana Krafta, Avstrijec je leta 2017 v Vikersundu pristal pri 253,5 metra. Mnenje s krovno organizacijo pa deli tudi dvakratni zmagovalec boja za veliki kristalni globus Janne Ahonen.

“To je bil res nor skok, fantastičen dogodek. Zelo sem bil presenečen, ko sem prvič slišal za to. Nisem imel ideje, da je kdorkoli zgradil tako veliko letalnico. Narediti takšno velikanko na Islandiji, nato pa z Rjojujem vse skupaj izpeljati še v praksi … Noro,” je 47-letni Finec najprej dejal za poljski sport.tvp.pl.

Kljub temu pa petkratni zmagovalec novoletne turneje 291 metrov ne dojema kot uradni svetovni rekord. “Po mojem mnenju je bilo vse skupaj nepošteno, saj drugi skakalci niso bili povabljeni. Le en tekmovalec je imel možnost nastopiti tam, drugi pa ne. Zato je zame rekorder še vedno Stefan Kraft. Ja, Kobajaši je skočil najdlje, toda svetovni rekord je Kraftov. Ampak ja, vseeno izjemen polet Rjojuja,” je še pojasnil zmagovalec 36 tekem za svetovni pokal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje