Sprememba pravila, ki ne reši ničesar

Odbojka 30. Maj 202413:14 2 komentarja
slovneija - japonska, slovenska odbojkarska reprezentanca,Tine Urnaut
Foto: Guliverimage

Olimpijski odbojkarski turnir v Parizu prinaša novost, nad katero pa poznavalci niso navdušeni. Dosedanji kader 12 igralcev se povečuje za enega člana, ki bo imel status zdravniške izjeme.

Če odmislimo olimpijski turnir, ki je na sporedu vsaka štiri leta, na vseh preostalih največjih turnirjih selektorji lahko računajo na 14 igralcev. Tako je že vrsto let, a na olimpijskem turnirju ostajajo neomajni.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je odbojkarskemu svetu sicer šel malce na roko, po novem dovoljuje še dodatnega igralca, ki bo imel status zdravniške izjeme, a vse skupaj je pomoč le na papirju, v praksi pa se lahko zgodi, da je vse skupaj velik nesmisel.

Selektorji bodo tako igrali igro na srečo ter upali, da so v vlogo rezervista, ki v času olimpijskih iger sploh ne bo smel spati v olimpijski vasi, postavili igralca, ki igra na enakem položaju kot igralec, ki se bo poškodoval.

Omejeno je tudi število strokovnega vodstva. Lahko vsebuje le pet članov, del tega mora biti vodja ekipe, selektor, zdravnik in fizioterapevt. Peto mesto bo najbrž zasedel eden izmed pomočnikov selektorja.

Foto: Aleš Fevžer

Veliko dilem, a treba se bo odločiti

Čeprav si Slovenija še ni zagotovila mesta v Parizu, selektor Gheorghe Cretu zagotovo že razmišlja o igralskem kadru za olimpijske igre. Koga bo uvrstil na udarnih 12 mest, koga na mesto rezervista? Večina selektorjev je v preteklosti olimpijske turnirje igrala s tremi blokerji in le enim prostim igralcem.

Ker si moderne odbojke brez libera ne da predstavljati, bi lahko slovenski selektor na mestu aduta v primeru poškodbe posadil Urbana Tomana. Če bo pripravljen Rok Možič, ki okreva po operaciji gležnja, bi lahko Cretu tvegal le s Tončkom Šternom na mestu korektorja in morda v kader dodal še enega blokerja, ali celo dodatnega libera, na mesto medicinske izjeme pa morda mladega Nika Mujanovića.

Vse skupaj se lahko zdaj le ugiba, različic lahko naredimo veliko, a kot smo že zapisali, se vse skupaj hitro podre, če se poškoduje nekdo, ki igra na drugem položaju kot zdravniška izjema.

Provizorična slovenska reprezentanca za Pariz (12+1):

Podajalca: Ropret, Vinčić

Sprejemalci: Urnaut, Čebulj, Možič*, Ž. Štern*/Bračko

Blokerji: Pajenk, Kozamernik, Štalekar

Korektor: T. Štern, Mujanović

Prosti igralec: Kovačič

Zdravniška izjema: Toman

*Težave s poškodbo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje