Soigralec Tineta Urnauta v Rusiji odprl dušo

Odbojka 3. Mar 202213:31
Jenia Grebennikov (na fotografiji levo). Foto: CEV

Za mnoge najboljši libero na svetu Jenia Grebennikov, ki si v tej sezoni pri Zenitu iz Sankt Peterburga deli slačilnico s Slovencem Tinetom Urnautom, je za francoski RMC razkril, kakšno je trenutno stanje v Rusiji. "Res ne vem, kaj bom, trenutno z mislimi tavam v temi," je priznal francoski odbojkarski zvezdnik, saj po začetku ruske invazije na Ukrajino vse skupaj ni več enako.

Čeprav večina športnikov molči in se o dogajanju v Rusiji in v Ukrajini ne želi pogovarjati, se je 31-letni francoski reprezentant Jenia Grebennikov odločil, da vseeno privoli v pogovor z francoskim RMC.

“Ženo in sina sem poslal nazaj v Francijo. Ni bilo enostavno, saj letov praktično ni, a vseeno smo našli povezavo z Dubajem. Pot se bo podaljšala, a nič ne de … Sam ostajam, saj sem pod pogodbo, imam triletno pogodbo, moram ostati tukaj,” pravi v Rennesu rojeni odbojkar z ruskimi koreninami. Tudi njegov oče je bil odličen odbojkar in trener v Sovjetski zvezi.

Grebennikov in Urnaut si v tej sezoni delita slačilnico. Foto: CEV

Priznal je, da je tudi sam razmišljal, da bi zapustil Rusijo. “Tvegal bi prekinitev pogodbe, ostal bi brez dela,” poudari Grebennikov. “Seveda bi šel raje z družino, težko je ženo in sina spustiti stran od sebe, a misliti moram tudi na svojo prihodnost. Ne ve se, kdaj se bo vse skupaj končalo, težko je govoriti o vsem skupaj. Res ne vem, kaj bom, trenutno z mislimi tavam v temi,” je dodal.

Vsi v ekipi so v šoku, o vojni se ne pogovarjajo

Francoski reprezentant je še dejal, da se nobenemu v Rusiji ni sanjalo, da bo do vojne res prišlo: “Vsi smo bili v šoku, tudi moji ruski soigralci, a ne morejo narediti prav nič glede tega. Energija v ekipi zagotovo ni pozitivna. Bojijo se, ne vedo, ali bodo lahko še potovali ali ne. Niso tako kot mi, ki gremo lahko kamorkoli. Po vojni se bo njihov položaj še poslabšal.”

Foto: CEV

Grebennikov je še dodal, da se o slačilnici o vojni ne pogovarjajo veliko: “Kar sem videl, nimam občutka, da bi podpirali invazijo, a če povem po pravici, ne vem. Tema je zelo občutljiva, zato se o njej ne pogovarjamo. Nisem tukaj, da bi sodil.”

Zna se zgoditi, da bo odločitev obžaloval

Po izločitvi iz lige prvakov Zenitu ostaja le še rusko državno prvenstvo, a po besedah Francoza so njegove misli drugje. “Razmišljamo predvsem o naši varnosti. Z ekipo sem podpisal dolgoročno pogodbo, zato je vse skupaj zelo zapleteno. Razmišljal sem, da bi dvignil roke in odšel, a če bi se konflikt končal v tednu dni, bi vse skupaj obžaloval. Po drugi strani pa lahko vse skupaj traja še dolgo, zato bom mogoče obžaloval, da nisem reagiral, ko bi še lahko. Zastavil sem si veliko vprašanj, a ne morem storiti veliko. Vem, da so nekateri košarkarji že odšli iz Rusije, a niso imeli pogodbe kot jaz,” je še dodal Grebennikov.

Poleg Grebennikova za Zenit v vlogi tujca igra še slovenski kapetan Tine Urnaut, ki prav tako za zdaj ostaja v ekipi.

Komentari

Vaš komentar