Vrnitev pozabljenega: “Presrečen sem, da sem nazaj”

Odbojka 10. Maj 202313:00 0 komentarjev
Urban Toman
Foto: Aleš Fevžer

Del 23-članske vojske slovenskega selektorja Gheorgheja Cretuja je tudi prosti igralec Urban Toman, ki se po več letih vrača v izbrano vrsto.

Po poškodbi Jana Klobučarja, ki je v reprezentanci v zadnjem času opravljal vlogo drugega prostega igralca, je slovenski selektor Gheorghe Cretu na priprave poleg nesporne številka 1 na tem položaju Janija Kovačiča povabil še mladega Žigo Kumra kot tudi starega znanca Urbana Tomana, ki ga v zadnjem času nismo videli v reprezentančnem dresu.

Alberto Giuliani ga je na začetku svoje ere še povabil na svoj seznam. Gorenjec je na ljubljanskem Challengerju 2019 Sloveniji še pomagal do uvrstitve v ligo narodov, nato pa se po seriji poškodb ni bil več dela slovenske izbrane vrste.

Vse do letos, ko ga je po uspešnih sezonah v Črni gori na priprave pred maratonskim poletjem povabil Cretu. “Po številnih poškodbah v zadnjih treh letih, imel sem tudi dve operaciji, je za mano sezona, ki je minila brez poškodb. Presrečen sem, da sem nazaj v reprezentanci. Vedno je čast igrati za reprezentanco, ki je dosegala take uspehe,” nam je ob vrnitvi v člansko izbrano vrsto dejal 25-letni prosti igralec.

Urban Toman
Foto: SK

V vmesnem obdobju je budno spremljal slovensko reprezentanci, bil je v vlogi navijača. “Priznam, da je malce težko gledati na vse skupaj na stranskem tiru, a za stvari, na katere nimaš vpliva, se nima smisla obremenjevati. Sam sem navijal, fantje so v zadnjih letih blesteli, na meni pa je bilo, da dobro treniram, da ostanem zdrav ter da poskušam priti nazaj v formi, v kateri sem že bil. Mislim, da je pravi trenutek za vrnitev,” je zadovoljno povedal nekdanji član Triglava in ACH Volley, del svoje kariere pa je preživel tudi v Nemčiji.

Z veseljem se je odzval povabilu

Vpoklica ni pričakoval, saj si je poletje že zapolnil z obveznostmi, a ko je sledil klic selektorja, je vse skupaj z veseljem prestavil in se odzval povabilu.

V zadnjih dveh sezonah je nosil dres črnogorske Budve. V obeh sezonah je s soigralci osvojil obe domači lovoriki. “Prvenstvo ni najvišjemu nivoju, a v finalu z Budućnostjo je šlo na nož. Imela je ekipo, ki se lahko kosa z našo, a na koncu smo bili boljši in izpolnili klubske cilje.”

Urban Toman
Foto: Aleš Fevžer

V mislih le reprezentanca

Toman nam je povedal, da bo o klubski prihodnosti razmišljal po reprezentanci, ko bo imel na mizi vse ponudbe.

“V Črni gori je res v redu življenju, tudi v ekipi si želijo, da ostanem, a za zdaj se mi ne mudi, z mislimi sem le pri reprezentanci, ki ima v tem poletju najvišje cilje. Prvi je zagotovo uvrstitev na zaključni turnir lige narodov, nato pa tudi tam priti do lepega rezultata. Cilje te reprezentance je vedno odličje,” je še dodal povratnik v slovensko reprezentanco.

Kdaj se začne akcija? Liga narodov se začne na turnirjih na Japonskem (6.-11. junij), v Franciji (20.-25. junij) in na Filipinih (4.-9. julij). Na vsakem izmed njih jo čakajo po štirih tekme. Rezultatska uspešnost slovensko vrsto lahko popelje še na Poljsko, kjer se bo med 19. in 23. julijem odvijala končnica. Slovenski odbojkarji bodo prvič rokave zavihali v deželi samurajev, nasprotnik pa bo Srbija.