Pomoč Hrvatic? Pot proti polfinalu in svetovnemu prvenstvu

Foto: Jan Gregorc

Po sinočnjem porazu proti aktualnim svetovnim in evropskim prvakinjam Norvežankam (23:26) so možnosti slovenske ženske rokometne reprezentance za preboj v polfinale minimalne, a še vedno obstajajo. Preverili smo, na kakšen način se Slovenija lahko uvrsti v zaključek evropskega prvenstva, ki v petek poleg polfinala prinaša še tekmo za končno 5. mesto.

Trenutno stanje v skupini I, ki v drugem delu tekmovanja nastopa v dvorani Stožice, izgleda takole: 1. Norveška (8 točk), 2. Danska (6), 3. Švedska (4), 4. Slovenija (4), 5. Hrvaška (2) in 6. Madžarska (0). V polfinale se uvrstita prvi dve ekipi, tretja bo igrala obračun za končno peto mesto. Mesta od štiri do šest v skupini pomenijo zaključek tekmovanja že jutri.

Slovenke, ki so bile po porazu proti Norveški poklapane, situacijo pa so videle celo kot zapravljeno priložnost generacije, bodo jutri odprle tekmovalni spored, ko se bodo ob 15.30 udarile z Madžarsko. Ob 18.00 sledi srečanje Švedske in Hrvaške, ob 20.30 pa se bo tekmovanje v skupini I končalo še s tekmo med Norveško in Dansko.

Kako lahko Slovenija še napreduje v polfinale?

Teoretične možnosti za preboj v polfinale še obstajajo, prvi predpogoj pa je, da Slovenke najprej premagajo Madžarsko. Če jim to uspe, se mora tekma med Hrvaško in Švedsko končati z remijem ali zmago Hrvatic, obenem pa mora Norveška premagati Dansko.

Slovenija tako skoči na 2. mesto skupine, kjer se po številu točk izenači z Dankami, a domača vrsta napreduje v izločilne boje, ker je na medsebojni tekmi zmagala.

Če sta zmagi Slovenije proti Madžarski, ki je še vedno pri nič točkah, in Norveške proti Danski realni, pa je veliko težje pričakovati uspeh Hrvaške proti Švedski. Hrvatice namreč možnosti za preboj v polfinale nimajo več, medtem ko Švedska nad to možnostjo še ni obupala. Čeprav so presenečenja seveda mogoča, pa je bolj realno, da se bodo Slovenke podale v boj za končno peto mesto, ki ga prinaša 3. mesto v skupini I.

Kako lahko Slovenija osvoji 3. mesto v skupini?

V tem primeru sta možna dva scenarija.

– Slovenke premagajo Madžarsko, Švedska izgubi ali remizira s Hrvaško, Danska zmaga ali remizira proti Norveški

– Slovenke remizirajo z Madžarsko, Švedska izgubi proti Hrvaški

Tretjeuvrščena ekipa skupine I se bo v petek v Ljubljani za peto mesto pomerila s tretjeuvrščeno ekipo skupine II iz Skopja, kjer je trenutno na tem mestu Španija. A tudi tam je pred ekipami še zaključek drugega dela tekmovanja. Čeprav je tekma za peto mesto bolj kot ne prestižne narave, pa bi za Slovenijo že uvrstitev nanjo pomenila najboljši rezultat v zgodovini evropskih prvenstev, zaenkrat je to 9. mesto iz leta 2004.

Končna razvrstitev na tem evropskem prvenstvu bo prinašala tudi neposredna mesta na naslednjih velikih tekmovanjih. Poleg Danske, Norveške in Švedske, ki bodo gostile svetovno prvenstvo prihodnje leto, se bodo med svetovno elito zavihtele še tri najboljše reprezentance tega evropskega prvenstva. Poleg tega bo tja vodilo še 10 mest skozi evropski del kvalifikacij. Če Slovenija osvoji vsaj peto mesto na domačem EP, to že prinaša direktno uvrstitev na SP 2023, na katerem se bodo delila tudi mesta na olimpijskih igrah 2024 in kvalifikacijah zanje.

Sproščena Madžarska bo zelo nevarna

Po včerajšnjem porazu se v slovenskem taboru z vsemi možnimi scenariji in matematiko ne ukvarjajo. Selektor Dragan Adžić razmišlja predvsem o tem, da slovenska reprezentanca na svojem sredinem obračunu zmaga, nato pa lahko upa na ugoden razplet ostalih tekem.

Foto: Jan Gregorc

“Najbolj pomembno bo dvigniti igralke, da tekmo začnejo s podobno energijo kot doslej. Verjamem, da nam bo to uspelo. Imamo širino in verjamem v njihov karakter, ki so ga fenomenalno potrdile na vseh dosedanjih tekmah. Verjamem, da bodo tudi na tej tekmi iztisnile iz sebe vso energijo in dokončale naš posel,” pravi Črnogorec in dodaja:

“Najtežji bo mentalni preskok, kako se vrniti v tekmovalni pogon. Verjamem, da nam bo do morebitne zmage proti Madžarski pomagalo tudi to, kar smo naredili do zdaj, in ta stabilnost, ki smo jo pokazali na vseh tekmah. Bo pa Madžarska zdaj še posebej nevarna in sproščena, ko ni več v igri za napredovanje.”

Najprej opraviti svoje, nato držati pesti

“Res vse ni več odvisno od nas samih. Sami moramo pripeljati do konca to, kar je v naših rokah. Madžarke smo spoznale septembra. So dobra reprezentanca, dobro igrajo in ne izgubljajo veliko žog. Borbeno se bomo morale spopasti z njimi od prve do zadnje minute. Osredotočene bomo morale biti v napadu, se hitro vračati in boriti v obrambi,” pred dvobojem pravi vratarka Amra Pandžić.

Kako se bo torej razpletlo in ali bo Slovenija na igrišče stopila tudi v petek, bo znano jutri okrog 22. ure, ko bo konec obračuna med Dansko in Norveško.

Foto: Jan Gregorc

Spored zadnjega dne skupine I:

Sreda, 16. november

15.30 Madžarska – Slovenija

18.00 Hrvaška – Švedska

20.30 Norveška – Danska

Standings provided by Sofascore