Slovenke na Norveško oslabljene, tudi brez dveh nosilk igre

Reprezentance 8. Nov 202313:36 1 komentar
Elizabeth Omoregie
Odsotnost Elizabeth Omoregie se bo zagotovo močno poznala. Foto: Aleš Fevžer

20. novembra se bo v Ljubljani zbrala ženska reprezentanca in začela sklepne priprave pred odhodom na decembrsko svetovno prvenstvo, ki ga bodo družno gostile Danska, Norveška in Švedska. Selektor Dragan Adžić je na priprave povabil 22 rokometašic.

“Po lanskoletnem evropskem prvenstvu se reprezentanca ni več uspela zbrati v polni zasedbi. Na žalost Slovenija nima velikega nabora igralk, ki bi lahko enakovredno igrale na najvišji ravni. S štabom smo zato na preteklih zborih poskušali razpoložljivim igralkam dati čim več prostora in podpore, jih spodbuditi k dodatnemu delu v klubih, ter tako razširiti nabor,” je na četrtkovi novinarski konferenci dejal selektor Adžić in pristavil: “Menim, da smo uspeli zbrati najboljšo možno postavo igralk, ki je trenutno na voljo za igranje v slovenski reprezentanci.”

V primerjavi z lanskoletnim evropskim prvenstvom na spisku manjkajo štiri igralke. Branka Zec je zaključila rokometno pot, za premor od igranja pa se je odločila Tija Gomilar Zickero. Manjkali bosta še srednji zunanji igralki Elizabeth Omoregie, ki se po operativnem posegu na kolenu še ni vrnila na igrišča, ter Nina Zulić. “Največja izziva nastopov na svetovnem prvenstvu bosta zagotovo odsotnosti Zulić in Omoregie. Prva bo manjkala zaradi družinskih razlogov, medtem ko je slednja v zadnjem obdobju naredila vse, da bi se lahko vrnila na rokometna igrišča, a se zadeve niso razpletle po željah,” je nadaljeval 53-letni trener in dodal: “Žal mi je, da se je Gomilar Zickero odločila za premor. Gre za sijajno mlado igralko, ki se je razvijala v vrhunsko rokometašico. Verjamem, da ji bo to uspelo v prihodnosti.”

Dragan Adžić
Foto: Jure Banfi

Za zapolnitev vrzeli na mestu srednje zunanje igralke, kjer sta trenutno na voljo le Nuša Fegic in Nina Spreitzer, selektor že ima potencialne rešitve. Na tem mestu v določenih kombinacijah vidi Nena Černigoj z levega krila, kapetanko Ano Gros ter levi zunanji igralki Emo Hrvatin in Tjašo Stanko. Prvi imata sicer v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbami. “Černigoj ima težave z ramenom, Ana Gros pa z zadnjo stegensko mišico. Naša kapetanka je izpustila zadnjih nekaj tekem svoje ekipe, saj dela vse, da bi bila nared za nastop na svetovnem prvenstvu,” o dodatnih težavah izbrane vrste spregovori Adžić.

Reprezentanca bo priprave v Ljubljani začela v ponedeljek, 20. novembra, prvič v polni postavi pa trenirala dan za tem, ko se ji bodo priključile še igralke, ki bodo tekom vikenda igrale v evropskih tekmovanjih. “Verjamem, da se bomo v Ljubljani zbrali motivirani, v skupnem času še okrepili samozavest za pomembne tekme svetovnega prvenstva in nato tam napravil dodaten korak proti končnemu cilju,” je nadalje razmišljal slovenski selektor, ki ne odstopa začrtane poti.

slovenska ženska rokometna reprezentanca Dragan Adžić
Foto: Jure Banfi

Cilj: kvalifikacije za Pariz 2024

“Na prvenstvu bomo nastopili bomo zelo oslabljeni, a verjamem, da smo sposobni igrati dobro in doseči cilj, to je uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre. Za dosego cilja bo morala ekipa igrati nad svojimi zmožnostmi, a verjamem, da bomo letvico maksimalnih zmožnosti dvigovali dan za dnem ter da bo slovenska rokometna javnost lahko uživala v borbenih in dobri igri naše ekipe,” je še dodal.

Na pot proti severu se bodo podale zadnji torek v novembru. V prvem delu tekmovanja bodo nastopale v skupini D v norveškem Stavangerju. Uvodoma se bodo v četrtek, 30. novembra ob 18. uri pomerile z Islandijo, po dnevu premora ob 15.30 sledi obračun z afriško prvakinjo Angolo, v ponedeljek, 4. decembra ob 21. uri pa še s polfinalistko zadnjega evropskega prvenstva, Francijo.

V drugi del tekmovanja bodo napredovale tri najboljše reprezentance skupine. Te si bodo v Trondheimu zagotovile tri dodatne tekme z najboljšo trojico skupine C (Norveška, Južna Koreja, Grenlandija in Avstrija). V končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, bosta napredovali dve najboljši reprezentanci skupine drugega dela.

Na seznamu črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi se nahajajo krilne igralke Ema AbinaNena ČernigojTamara MavsarMaja SvetikElena ErcegEma Marija Marković in Alja Varagić, zunanje igralke Ana AbinaEma HrvatinErin NovakTjaša StankoNuša FegicNina SpreitzerAna Gros in Barbara Lazović, krožne napadalke Manca JuričNataša LjepojaValentina Tina Klemenčič in Urša Zelnik ter vratarke Dijana ĐajićAmra Pandžić in Maja Vojnovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje