Spopad z Danci kot naložba za prihodnost

Reprezentance 22. Jan 202414:36 0 komentarjev
slovenska rokometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo v Hamburgu v torek (18.00) odigrala zadnjo tekmo drugega dela evropskega prvenstva. Varovancem selektorja Uroša Zormana bodo nasproti stali svetovni prvaki in prvi favoriti za končno slavje Danci. Ti so si že zagotovili polfinale, Slovenija pa teh možnosti več nima, a vseeno kani presenetiti favorite.

Slovenski izbranci so na zadnji medijski termin v avli svojega hotela prišli sproščeni po prvi zmagi v drugem delu proti Nizozemski (37:34). Pred tem so v Hamburgu izgubili proti Švedski (22:28) in Portugalski (30:33), predvsem ta tekma pa je po odličnem prvem delu in treh zmagah odnesla možnosti za polfinale.

Tako je za Slovenijo ob idealnem razpletu v igri še tekma za peto mesto v Kölnu, kamor potujejo tri najboljše reprezentance iz skupine. Iz slovenske sta si Danska in Švedska že zagotovili boj za kolajne, medtem ko je tretje mesto še odprto.

Portugalska in Slovenija imata po štiri točke, a ima prva zaradi zmage na medsebojnem obračunu prednost. Slovenija potrebuje več točk na tekmi z Dansko (18.00) kot Portugalska proti Nizozemski (15.30). Toda o tem reprezentanti in selektor Uroš Zorman ne razmišljajo, Danska je že sama po sebi izjemno velik test in predstavlja tekmo, ki jo vsak športnik želi igrati ne glede na matematiko.

“Vemo, da gre za eno najboljših ekip zadnjega desetletja in trenutno najboljšo na svetu. To bo za nas praznik, dan za uživanje. Dali bomo vse od sebe, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo,” je dejal selektor.

Pravi, da obstaja razlika, ko zadnja tekma o čem odloča, a je kljub vsemu tekma proti Danski velika stvar za njegove varovance. “Če si pravi športnik, boš dal maksimum ne glede na razplet in zakaj se igra. S tem namenom gremo v tekmo. Igramo proti najboljši ekipi sveta v polni dvorani, zato ne vidim razloga, zakaj se ne bi borili.”

O morebitnem počitku za nekatere danske igralce se ne obremenjuje. “To so njihove stvari. Najprej moramo pri sebi razčistiti in poskrbeti, da bomo pravi. Če smo, lahko pišemo velike zgodbe. To smo dokazali na tem prvenstvu in je pomembno za naprej,” je še dodal Zorman.

danska rokometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Marčevske kvalifikacije so pomembnejše

Potem ko se še naprej s težavami borita oboleli Blaž Blagotinšek in načeti Tilen Kodrin, je zdaj tetiva ponagajala še Mihi Zarabcu. “Od včerajšnje tekme imam razdraženo tetivo, s tem sem imel težave že prej. Izumili so že take tablete, da nič ne čutiš. Za tekmo se bomo že nekako zakrpali. Dan po tekmi so občutki drugačni, je hladno, vse pride za tabo. Ko pa pride adrenalin tekmovalnega dne, je vse lažje,” za torkovo tekmo obljublja organizator igre.

Dvoboj proti Danski član poljske Wisle vidi kot naložbo za prihodnost, o tekmecih pa ni treba izgubljati besed. “Kakovostni so na vseh položajih, tudi doma so pustili nekaj odličnih igralcev. So bolj kakovostni, vse je na mestu, sami pa smo tu, da se ukvarjamo s sabo. Dejal sem že, da so trenutno za nas najbolj pomembne marčevske kvalifikacije za olimpijske igre. Tja moramo iti s pozitivnimi občutki in dokazati, da si te OI zaslužimo. Jutri moramo začeti delo na tem.”

Miha Zarabec
Foto: Profimedia

Iskanje slabosti je kot iskanje igle v senu

Vratar Urban Lesjak je na medijskem terminu nekaj časa premleval o slabostih danske reprezentance in poudaril: “Da bi našel kakšno njihovo slabost, je ni, ne v napadu ne v obrambi. V tranziciji so odlični, v realizaciji prav tako. Imajo širino, pokriti so na vsaki poziciji z dvema, tremi vrhunskimi igralci. Iskati iglo v senu nima smisla.” Sloveniji se torej obeta zares zahteven obračun pred več tisoč danskimi navijači v hamburški dvorani Barclays.

A kot izpostavlja Gašper Marguč, puške v koruzo ne bodo metali: “Za vsakega igralca igralcu je neka motivacija, da se dokaže proti najboljši ekipi na svetu. Tudi mi želimo dokazati, da igramo dober rokomet. Oni ne bodo popuščali, ne glede na to, da so že prvi. Imajo lepo podporo s tribun. Tudi tisti, ki manj igrajo, bodo želeli dokazati trenerju, da si zaslužijo kakšno minuto več.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!