“Kralj Rio de Janeira” je rekel zbogom

SK Fight 19. Sep 202221:08 0 komentarjev
Jose Aldo
Foto: Guliver Image

Brazilski MMA borec Jose Aldo, eden od najuspešnejših posameznikov v zgodovini športa, je napovedal konec profesionalne kariere, čeprav mu je po pogodbi z UFC-jem ostala še ena borba.

V trenutku, ko je napovedal konec kariere, je bil Jose Aldo na UFC lestvici rangiran kot šesti izzivalec v bantam kategoriji (do 61 kg), v zgodovino pa bo ostal zapisan kot eden največjih vseh časov.

Legendarni Brazilec velja za enega od najboljših, če ne celo najboljšega, borcev peresne kategorije (do 66 kg) v zgodovini MMA. Bil je prvak organizacije WEC, po prevzemu slednje s strani UFC-ja pa je zavladal tudi v oktagonu.

Naslov prvaka je ubranil sedemkrat, med letom 2005 in 2015 je bil neporažen kar 18 dvobojev zapored. Njegov neverjeten niz je v Las Vegasu po samo 13 sekundah z nokavtom prekinil Conor McGregor in mu prevzel naslov.

Aldo je imel zadnjo borbo 20. avgusta, ko ga je na UFC 278 po soglasni sodniški odločitvi premagal Gruzijec Merab Dvalishvili. Veteran MMA-ja je pred tem nanizal tri sijajne zmage (Vera, Munhoz in Font) in si pridobil še dodatne navijače, ki so bili navdušeni nad dejstvom, da je Aldo zmagoval tudi v pozni fazi svoje kariere in za nameček še v novi kategoriji.

Brazilec je kariero sklenil z 31 zmagami (17 s KO) in osmimi porazi (4 s KO).

V prihodnosti v boksu?

Aldo se je leta 1986 rodil v Manausu v Amazoniji, vendar se pri 17-letih brez denarja, a z velikimi sanjami preselil v Rio de Janeiro, kjer je, po začetnem zanimanju za capoeiro in brazilski jiu-jitsu, začel graditi svojo izjemno kariero v mešanih borilnih veščinah. Med navijači je poznan tudi po brazgotini na levi strani obraza, ki jo je staknil še kot otrok po bližnjem srečanju s prižganim žarom.

Aldo bi se v prihodnosti utegnil preizkusiti v profesionalnem boksu, ki ga je v zadnjem letu redno treniral s pripradniki brazilske mornarice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!