Pred borbo kariere pripravljen kot še nikoli (VIDEO)

SK Fight 6. Dec 202318:00 0 komentarjev
Jakob Nedoh
Foto: Uroš Skaza

Čakanja je konec. Pred Jakobom Nehodom, slovensko Gorilo je bitka kariere. V petek se bo v Dublinu v finalu evropskega turnirja MMA organizacije PFL pomeril za prestižni pas v lahko-težki kategoriji in bogato denarna nagrado v višini kar 100 tisoč ameriških dolarjev.

Jakob Nedoh je svoj pohod v močni organizaciji PFL začel marca, ko je že po 48 sekundah nokvatiral Italijana Riccarda Nosiglio.

Septembra je v Parizu pometel tudi z nevarnim domačinom Anthonyjem Salamonejem in si prislužil finalno vstopnico in boj za prestižni pas in 100 tisoč dolarjev z neporaženim angleškim zvezdnikom, ki ga PFL kuje med zvezde, Simeonom Powellom.

“Za mano so težke priprave, ena najtežjih do zdaj. Telo smo gnali do limitov, poškodb ni bilo, vse je šlo po načrtih. Tako kot vedno pravim, sem pred vsako borbo le boljši in menim, da nam je tudi zdaj to uspelo. Naredili smo vse, kar smo lahko, zato ne bi spremenil nobene stvari. Tako pripravljen še nisem bil,” nam je potrdil Koprčan, ki bo v Dublinu lovil osmo zmago v karieri.

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh in Simeon Powell Foto: Jose Peñuela (Ymir)

Daljša borba, drugačna priprava

Za razliko od prejšnjih borb je za finalno bitko za pas predvidenih pet rund. Temu je bila prilagojena tudi priprava, ob enem pa tudi manjše opozorilo, da se vseh nabojev vendarle ne izstreli že v prvih petih minutah.

“V pripravah smo gledali na vse. Powell je borec, ki se domače počuti v borbi stoje, a pripravljeni smo na vse scenarije. Že večkrat sem povedal, da se sam počutim domače v vseh prvinah bobre, je pa specifično to, da je zdaj namesto treh, pet rund. Pričakujem bolj previden začetek, a bomo videli. Vsega se že neizmerno veselim,” nam je pred odhodom na Otok povedala Gorila.

Z lovljenjem kilogramov ne pričakuje težav

Za razliko od Pariza se je v Dublin opravil prej. Vse z razlogom, da urnik ne bo tako natrpan in da se bo lahko v miru pripravil na tehtanje. Pravi, da tehta nikoli več kot ponavadi, a ga ne skrbi, da bi imel težave z zbijanjem kilaže.

“Kilogrami so tam, kjer morajo biti. Morda sem malce težji kot sicer, a to je posledica večje mišične mase, kar pomeni, da imam v telesu več vode. Mislim, da ne bo težav, vedno sem imel rezerve, če bo treba, bomo tudi to izkoristili,” se je dejal Nedoh.

Kaj pravi stavnica?

Čeprav Simeon Powell do Dublina res ni pokazal veliko, ga stavnice vidijo kot izrazitega favorita. Angleževa kvota za zmago je pri stavniškem ponudniku Pinnacle je 1,6, medtem ko ima slovenska gorila kvoto 2,4. Pri Bet365 je zadeva malce omiljena, a ne veliko. Powell ima kvoto 1,66, Nedoh pa 2,2. Primer: V primeru zmage Slovenca in vložku 100 evrov, bi zaslužili 140 evrov.

Ostaja samozavesten, a se zaveda, da je vsak lahko nevaren

Po borbi v Parizu in predstavi, ki jo je tam pokazal njegov zdajšnji nasprotnik Powell, Nedoh o Angležu ni imel dobrega mnenja. Menil je celo, da je bila borba z Danielom Laderom tako dolgočasna, da bi ga moralo biti kar malce sram. Pred petkovo bitko pa je slovenski borec bolj previden.

“Vsak nasprotnik je lahko nevaren, zato nikakor ne bi bilo pametno, da grem v boj z mislijo, da mi nihče nič ne more, a se zavedam svojih sposobnosti. Še vedno sem zelo samozavesten, a nikakršno podcenjevanje ne pride v poštev. Ima izredno dolge roke. Še vedno se vidim kot dominantnejšega borca, a borba je dolga, moral bom biti od prve sekunde na preži, fokusiran in si ne privoščiti napak,” je jasen 27-letni slovenski borec.

Nedoh je prepričan, da je Powell v svojih dolgih borbah pokazal celo paleto orožjih, ki jih premore, zato meni, da mu Anglež kakšnega presenečenja ne more pripraviti, medtem ko je Slovenec do vseh sedmih zmag prišel ekspresno v prvi rundi.

“Zagotovo bo imel veliko več dela pri pripravi name kot jaz nanj. Pričakujem, da bo hitrejši, da bo bolj poskočen na nogah, a vse smo preučili in imamo za vse scenarije pripravljen odgovor,” je še dodal Nedoh.

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: Jose Peñuela (Ymir)

Pripravljen na vse, v mislih ima tudi parter

Ne izključuje, če bo videl, da se z njim ne bo udobno počutil v borbi stoje, da bo poskušal z rušenjem, kjer je, kot pravi, še boljši kot v “stand up” borbi. “V primeru, da mu stoje ne bi mogel priti do živega, da bi on nabiral točke, pride zagotovo v poštev tudi rušenje, kjer bi ga kontroliral in povzročal škodo. Fizična moč bi tukaj naredila svoje. Tehnično sem v rokoborbi veliko boljši. Zagotovo pride tudi to v poštev, enako pa velja zanj, če bo videl, da mi z udarci ne more parirati, bo tudi sam poskušal enako. Skratka, težko je karkoli govoriti, v borbi se lahko vse zgodi. V boju za zmago narediš vse, da prideš do nje,” je pojasil.

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: Jose Peñuela (Ymir)

V kletko bo šel brez pritiska

Na kocki je 100 tisoč dolarjev, gre za denarno pogačo, ki bi slovenskemu borcu veliko pomenila pri nadaljnji karieri. Vseeno pa pravi, da zaradi tega ne čuti dodatne nervoze: “Gre za največjo borbo do zdaj v moji karieri. A glede na to, da bo to moja že tretja borba v PFL, že vem, kako stvari potekajo. V finale grem s popotnico dveh nokavtov, zato grem v bitko zelo samozavestno. Ne čutim nervoze, v borbi nimam ničesar za izgubit. Na hrbet si nisem naložil težkega bremena. Vem, česa sem sposoben in prepričan sem, da bom v težkih situacijah grizel bolj kot on.”

Jakob Nedoh
Jakob Nedoh Foto: Jose Peñuela (Ymir)

Pripravljen tudi na “trash talk”

Za konec smo ga spomnili tudi na morebitni “trash talk”, ki je folklora na tako pomembnih bitkah. V kolikor si dober v tem, lahko tekmeca načneš tudi z besedami. “Ne, niti malo mi ne ni strah tega. Pripravljen sem tudi na to. Vedno je imel kaj za povedati, a na to sem pripravljen. Ne pričakujem pa nič drastičnega. Vem, da ima do mene neko strahospoštovanje. Če ne, lahko rečem, da je to vse prej kot pametno,” je še zaključil Nedoh, ki v Dublinu ne bo tako prijazen, kot je bil do zdaj.

Fokus in cilj je le eden – zmaga v Dublinu, ki bi bila daleč največji uspeh slovenskega MMA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!