Juvan in Zidanšek zrežirali popoln zasuk, Slovenija med elito

Pokal Billie Jean King 16. Apr 202318:18 > 18:39 0 komentarjev
Kaja Juvan
Kaja Juvan. Foto: Aleš Fevžer

V odločilnem dvoboju dvojic sta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan v Kopru porazili Romunki Mario Baro in Monico Niculescu (4:6, 6:2, 6:4) ter Sloveniji prinesli odločilno točko za preboj med najboljšo dvanajsterico držav sveta, ki bodo novembra letos igrale na zaključnem turnirju.

Kdo bi si to mislil! Sploh v petek, ko sta obe najboljši slovenski teniški igralki ta hip izgubili in Slovenija se je ob zaostanku z 0:2 znašla na robu poraza. Toda odgovor Tamare Zidanšek in Kaje Juvan je bil odličen, najprej v soboto na obeh posamičnih tekmah, nato pa še v na nedeljo prestavljeni igri dvojic.

Romunija je sicer povedla tudi v tej partiji, ko sta Maria Bara in Monica Niculescu izkoristile edini brejk prvega niza, nato pa sta bili Slovenki v zelo izenačenem obračunu vedno korak pred tekmicama in zasluženo zmagali.

Dovolj že en brejk

Tekma se je začela z rezultatom 3:3, ki je ostal še od sobote, ko je slabo vreme preprečilo nadaljevanje. Slovenki sta imeli prvi začetni udarec in ga tudi izkoristili, a sta tekmici ekspresno odgovorili. Nato pa je sledil ključen trenutek prvega niza – deveta igra, v katerem je Romunija prišla do brejka. Maria Bara in Monica Niculescu sta ga s svojim servisom potrdili in svoji reprezentanci znova priborili prednost v dvoboju.

Tamara Zidanšek; FOTO: Aleš Fevžer

Pod pritiskom odlični

Juvan in Zidanšek sta se znašli pred dejstvom, da drugi niz morata osvojiti, drugače bo tekme konec. Po izenačenem začetku (1:1, 2:2) sta Slovenki uspeli odvzeti servis nasprotnicama v šesti igri in pobegnili na 4:2. Takoj za tem sta bili Bara in Niculescu zelo blizu izenačenja, a sta domači junakinji zdržali in prišli do lepe prednosti (5:2). Še več, nadgradili sta jo že v naslednji igri in z veliko psihološko prednostjo vstopili v odločilni niz.

Romunki izgubili fokus

Ta se je po začetnem izenačenju nadaljeval z nizom štirih iger, v katerem niti eni igralki ni uspelo obdržati svojega začetnega udarca (3:3). Šele Kaja Juvan je prekinila to obdobje in Slovenijo v zelo pomembnem trenutku spet potisnila v vodstvo. Ko sta Romunki še tretjič zapored izgubili servis, je močno zadišalo po slovenski zmagi (5:3). Te Juvan in Zidanšek sicer nista uspeli potrditi s svojim servisom, pač pa sta v slogu celotnega niza počakali na romunskega. Veliko veselje slovenske reprezentance ob prvem preboju na zaključni turnir Billie Jean King pokala se je lahko začelo!

Andrej Kraševec
Foto: Aleš Fevžer

Slovenija bo novembra nastopila na finalnem turnirju svetovnega ekipnega prvenstva oziroma pokala Billie Jean King v družbi Španije, Češke, Francije, Kanade, ZDA, Italije, Nemčije, Kazahstana, Švice, Avstralije in še ene povabljene ekipe. Kje bo turnir potekal, še ni znano.

“To, kar nam je uspelo, je res neverjetno. Včeraj ob tem času smo bili dve točki oddaljeni od poraza, danes pa se veselimo zgodovinskega uspeha. Ponosna sem, da sem del te reprezentance,” je po zmagi povedala Zidanšek.

Zmaga za pokojnega očeta

“Vzdušje v ekipi je bilo ključ do uspeha. Nikoli nismo nehali verjeti v zmago. Tudi v najtežjih trenutkih smo imeli dvignjeno glavo in se spodbujali. Res sem vesela, ker to je zmaga cele ekipe,” je dodala Zidanšek.

Enakega mnenja je tudi Juvan, ki je imela v petek skoraj že dobljeno partijo proti Bogdan, a je zapravila vodstvo s 4:0 v odločilnem tretjem nizu. “Zmaga z izjemnim preobratom Tamare v soboto je bila zagotovo ključen trenutek. Od tedaj sem bila polna adrenalina, publika se je dvignila na noge in nas ponesla do zmage. Sploh se še ne zavedam, kaj nam je uspelo, oziroma, kako smo lahko naredile tak preobrat,” je razmišljala Juvan.

Ana Bogdan; FOTO: Aleš Fevžer

“Smo prava ekipa in vsi dihamo kot eno. Skupaj smo, ko izgubljamo, in skupaj slavimo zmage. Zame je to največji uspeh kariere. Ogromno mi pomeni zaradi celotne ekipe, pa tudi dejstva, da je to tekmovanje, pri katerem me je vedno spremljal moj pokojni oče,” je dodala 23-letna Ljubljančanka, ki si bo zdaj vzela en mesec odmora in se tenisu znova posvetila pred turnirjem v Roland Garrosu.

Koper: Slovenija – Romunija 3:2

Petek, 14. april:

Kaja Juvan – Ana Bogdan 6:3, 3:6, 4:6

Tamara Zidanšek – Jaqueline Adina Cristian 1:6, 6:4, 3:6

Sobota, 15. april:

Tamara Zidanšek – Ana Bogdan 3:6, 7:6(4), 7:5
Kaja Juvan – Jaqueline Cristian 6:2, 6:4

Nedelja, 16. april:

Juvan/Zidanšek – Bara/Niculescu 4:6, 6:2, 6:4

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!