En, dva, tri, Swiatek vnovič slavi

Grand Slam 10. Jun 202318:17 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Iga Swiatek je zmagovalka odprtega prvenstva Francije. V velikem finalu je s 6:2, 5:7 in 6:4 premagala 43. igralko sveta, Čehinjo Karolino Muchovo. Poljakinja je morala trpeti več, kot je vajena, vendar ji je uspelo ohraniti status prvakinje in na Roland Garrosu še tretjič osvojiti naslov, s čimer je število osvojenih trofej na turnirjih za grand slam povečala na štiri — prav toliko kot ima nastopov v finalu.

Po dveh finalih, ki ju je osvojila z odličnima predstavama proti Sofii Kenin (2020) in Coco Gauff (2022), je bila prva igralka sveta na dobri poti, da se bo podobno zgodilo tudi proti Karolini Muchovi, vendar je imela Čehinja drugačne načrte za svoj debi v velikem finalu in se je po nizu zaostanka vrnila v dvoboj.

V odločilnem nizu sta obe igralki storili nekaj napak. Čehinja je takoj na začetku prišla do brejka in povedla z 2:0 v nizu, toda prva igralka sveta se je vrnila v igro. Pri izidu 4:4 Swiatek ni izgubila servisa, kar pa na drugi strani ni uspelo Muchovi.

Poljakinja je na koncu za zmago potrebovala dve uri in 46 minut igre (6:2, 5:7, 6:4). Tekma se je sicer končala nekoliko antiklimaktično, Čehinja je obračun končala z dvojno napako.

“Hvala! Najprej čestitke Karolini. Vedela sem, da bo to zahteven obračun. Presenetila me je tvoja raznovrstnost na igrišču, vem, da to ni tvoj zadnji finale, čestitke tudi tvoji ekipi. Brez svoje ekipe ne bi bila tukaj, hvala vam. Vem, da smo zmagali na tem turnirju, vendar to ni lahko. Hvala tudi moji družini, toliko ljudi je prišlo iz Poljske, res čutim ljubezen. Vem, da sem to rekla že vsako leto: Ne gre zgolj za nastop, res mi je všeč, da sem tukaj – to je moje najljubše mesto na turneji,” je povedala zmagovalka Iga Swiatek.

Swiatek je v sobotnem finalu postala prva igralka v zgodovini, ki je v finalu turnirja za grand slam v igri posameznikov dobila prvih sedem nizov, s čimer je presegla rekorde Rogerja Federerja, Lleytona Hewitta in Lindsay Davenport, ki so jih doslej osvojili le šest.

Z osvojitvijo naslova se je pridružila Moniki Seleš in Naomi Osaki kot le ena od treh žensk, ki jim je od začetka odprte dobe leta 1968 uspelo zmagati v prvih štirih finalih posameznic na turnirjih za grand slam. In to pri komaj 22 letih.