Nova era: Se bodo morali na to privaditi Đoković, Sinner in Alcaraz? (VIDEO)

ATP 30. Nov 202319:15 1 komentar

Na zaključnem turnirju osmerice mladih teniških igralcev do 21 leta starosti, ki ga ekskluzivno prenaša televizija Sportklub, te dni lahko gledalci spremljate nekoliko drugačen format tekmovanja. Ta bi utegnil v kratkem postati stalnica tudi na ATP turneji. Sprememb je kar nekaj, s tem odbor krovne organizacije tipa teren in čaka na odziv javnosti ter igralcev.

“Nova pravila v Stari Ljubljani,” so nekoč peli člani rokerske zasedbe Big Foot Mama.

Na turneji ATP se bodo na nova pravila slej ko prej morali navaditi vsi, če jih bo ATP turneja v naslednjih letih aplicirala na vse ravni turnirjev, od serije 250 do mastersov. Turnir, ki letos poteka v Džidi, prej pa je pet izvedb gostila prestolnica mode, služi kot poligon za revolucijo v tenisu – NextGen ATP Finals je že ob svoji krstni izvedbi leta 2017 uvedel nekaj lepotnih popravkov, nekateri so se obdržali in kot kompas nakazujejo pot sodobnega belega športa.

Nesmiselno pravilo, da se po “necu” (žogin dotik mreže ob servisu) igra nadaljuje ter debata s trenerjem prek slušalk ob pavzah, se nista obdržala, je pa zato še zmeraj v veljavi točkovanje.

Niz se na omenjenem tekmovanju igra le do štirih dobljenih iger, tako da “tie-break” sledi že pri izidu 3:3, poleg tega pri izenačenem izidu v gemu (40:40) že naslednja točka prinaša dobljeno igro. T.i. “deuce” torej pomeni že kar priložnost za odvzem servisa.

Poleg teh najbolj v nebo vpijočih sprememb, bode v oči tudi to, da se na letošnji izvedbi v Savdski Arabiji igralci pred tekmo sploh ne ogrejejo. Triminutno udarjanje po tradicionalnem metu kovanca teniški igralci nadomestijo kar z razgibavanjem na območju telovadnice, ki je v tamkajšnjem športnem kompleksu. Še to: po rezultatu 1:0 se strani ne zamenjata, to igralca storita šele po treh igrah, potem ko odsedita prvo pavzo.

Težava za “mečkače”

Zanimivo je tudi novo pravilo, da je časa po kratkih izmenjavah (do treh udarcev) za pripravo na servis le še 15 sekund in ne 25, v primeru zgrešenega prvega začetnega udarca pa imajo nato fantje za drugi servis na voljo le še osem sekund.

Omembe vredna je še ta noviteta, da so na tem turnirju sodniške stole spustili skoraj tako nizko, da so na višini igrišča. Razlog je boljši pregled igrišča za vse tiste gledalce, ki sedijo za glavnim delivcem pravice.

Frances Tiafoe (16. na ATP lestvici) je letos dejal, da podpira govorjenje med igranjem točk oziroma celo navijanje gledalcev. Pod izjavo Američana na družbenih omrežjih smo nato videli kar nekaj hudomušnih zapisov, da mora Tiafoe obiskati kakšno košarkarsko tekmo Partizana ali nogometni derbi med Olympiakosom ter Panathinaikosom.

Ko smo že ravno pri občinstvu. To se lahko na NextGen turnirju mirno sprehaja po tribunah, samo da to obiskovalci ne počno na tribuni za obema tenisačema.

FOTO: Profimedia

Slednje se bo na ATP turneji težko “prijelo”, za ostalo pa obstaja precej večja verjetnost. Vse gre namreč v smer, da se srečanja skrajša. Generacija “Z” prav dolgo pač drži fokusa, z generacijo “alfa” (rojeni po letu 2010) bo verjetno še slabše, v ta vidik pa sodi tudi “izum”, da imajo igralci na turnirju v Džidi letos po koncu nizov le 90 (in ne 120) sekund, da se nadihajo in fokus spravijo v nadaljevanje tekme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje