Superzvezdnica sodobnega tenisa z neminljivim rokom trajanja (VIDEO)

Grand Slam 4. Jul 20236:00 0 komentarjev
Venus Williams se je vrnila na wimbledonsko travo in na njej nastopila že 24-tič; FOTO: Guliverimage

Venus Williams je pri 43 letih še zmeraj med aktivnimi teniškimi igralkami. Veteranka, ki bi bila lahko polovici tekmicam v glavnem delu tekmovanja biološka mati, je v 1. krogu Wimbledona s porazom proti Ukrajinki Jelini Svitolini (4:6, 3:6) končala z letošnjim nastopom na 'sveti' travi, a se namerava – sodeč po njenih izjavah – vrniti na tekmovališča.

Prejšnji mesec je dopolnila 43 pomladi in je z naskokom najstarejša aktivna igralka na WTA turneji ter ob Japonki Junri Namigati edina, ki vztraja onkraj 40 let.

Venus je “preživela” več generacij deklet, razpon starosti njenih nasprotnic je raztegnjen na neverjetnih 44 let: v svojih začetkih se je tako pomerila denimo proti Južnoafričanki Rosalyn Fairbank (letnica rojstva 1960), pred štirimi leti je prav tu v Wimbledonu izgubila z rojakinjo Cori Gauff (l. 2004).

Zagotovo se je ob novici, da je ena izmed ikon sodobnega tenisa za nastop letos prejela posebno vabilo organizatorja, našel kakšen šaljivec, ki je dejal: “Venus na WTA turneji igra tako dolgo, da je kakšna od njenih preteklih tekmic že pod rušo.” Ta dovtip žal drži. Jolene Watanabe-Giltz, ki v kvalifikacijah Carlsbada 1997 Venus ni zmogla ukrasti kaj več kot tri igre, je štiri leta nazaj vzel rak na slepiču. Umrla je tik po dopolnjenem Abrahamu.

Ko je včeraj Williams proti Svitolini dosegala točke, ji je publika na osrednjem igrišču ploskala, kot da igra njihovo domače, britansko dekle. Vsi se namreč predobro zavedajo, da je potrebno uživati v sleherni sekundi, ko Venus še nastopa kot profesionalka. Temu primerni so bili vzdihi ob njenem nerodnem zdrsu in glasnemu kriku ob koncu četrte igre:

Bliža se Navratilovi

Venus je na turnirjih velike četverice prvič zaigrala leta 1997, ko je imela v Parizu le šestnajst let. Od takrat pa do včeraj, ko je v Wimbledonu za svoja leta pustila povsem dostojen vtis, je minilo torej 26 let in še kakšen mesec čez.

Edina teniška igralka, ki je razpon od svojega prvega in zadnjega nastopa na najpomembnejših turnirjih med posameznicami še bolj natezala kot kakšno elastiko, je legendarna Martina Navratilova. Slednja je – takrat še za Češkoslovaško  – na prvem Slamu nastopila spomladi 1973, ko se je senzacionalno prebila v četrtfinale, zadnji “takt” pa odplesala leta 2004 v Wimbledonu, ko je celo napredovala v drugi krog po zmagi nad Kolumbijko Catalino Castaño.

Bogatih 31 let.

Če želi rekord Navratilove potolči, bo morala Venus igrati vse do Odprtega prvenstva ZDA 2028, torej do svojega 48. rojstnega dne. Glede na njene nedavne izjave to sploh ni neuresničljivo.

Prisotni na novinarski konferenci pred začetkom turnirja so jo med drugim povprašali o možnosti upokojitve. “Po petdesetem letu starosti doslej še nobena ni nastopala na WTA turneji, a če je kdo tega sposoben, sem to vsekakor jaz. Vam pa tega ne mislim izdati, tudi če bi vedela,” s predrzno duhovitim tonom odgovarja “Vee”.

Vztraja ‘zaradi zdravstvenega zavarovanja’

Nekoga je zanimalo, od kod črpa navdih za vztrajanje, pa je imela tudi na to pripravljen odgovor. “Veste, na WTA turneji imam res zelo dobro urejen status (zdravstvenega, op. a.) zavarovanja, kar nujno potrebujem. Zato bom kar lepo vztrajala,” se tudi tukaj ni mogla vzdržati svojega sarkazma in verjetno komaj zadrževala krohot.

Glede na to, da ima starejša izmed sester Williams na bančnem računu samo od nagrad na teniških turnirjih 39 milijonov evrov, skupaj s sponzorskimi sredstvi pa njeno bogastvo dosega okoli 87 milijonov, je bila zadeva izrečena verjetno bolj kot prikrita opazka čez ameriški zdravstveni sistem, a saj veste kako pravijo. V vsaki šali je tudi kanček resnice.

“Igranje tenisa je še zmeraj tako zelo zabavno. To počnem skoraj svoje celo življenje in znam ceniti vsak tak dogodek,” dodaja petkratna zmagovalka turnirja.

Venus med aktivne teniške igralke sodi že skoraj 30 let. Prvo tekmo v karieri na WTA turneji je v kalifornijskem Oaklandu odigrala 31. oktobra 1994 pri le 14 letih ter jo dobila! Od takrat mineva že skoraj 29 let.

Namignila je, da jo utegnemo videti tudi čez slaba dva meseca v Flushing Meadowsu, torej vsaj glede nadaljevanja kariere nedvomno misli resno.

Podpiramo!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!