Kje so meje Nike Prevc?

Smučarski skoki 29. Jan 20249:19 0 komentarjev
Nika Prevc
Foto: Uroš Skaza

Z nedeljskim slavjem na Ljubnem ob Savinji je Nika Prevc postala najuspešnejša slovenska smučarska skakalka, saj je letvico zmag dvignila do številke šest. S tem je med moškimi ujela trenutno poškodovanega Anžeta Laniška, še precej daleč pa je zaenkrat njen najstarejši brat Peter Prevc (23).

Po sobotnem drugem mestu, ko ji je slavje na domačih tleh preprečila Avstrijka Eva Pinkelnig, je Nika Prevc v nedeljo razveselila domače navijače in poskrbela za četrto slovensko zmago na Ljubnem ob Savinji. Po Maji Vtič 2016, ekipni zmagi (Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar) februarja 2021 in Niki Križnar decembra 2021 je tako poskrbela za četrto slovensko veselje na skakalnici pod Rajhovko.

Za komaj 18-letno mladenko, ki bo v zadnje leto najstništva vstopila sredi marca, je bila to skupno šesta zmaga v karieri, vse pa je dosegla v tej sezoni. Še več, v le dobrem mesecu dni. Po zadržanem začetku sezone v Lillehammerju (10. in 17. mesto) je krstno zmago dočakala na drugi postaji svetovnega pokala v Engelbergu (16. decembra lani). Sledila so še slavja Garmisch-Partnekirchnu, dvakrat v Beljaku, Zau in nazadnje na Ljubnem.

Članica skakalnega kluba Triglav Kranj je na letvici ženskih slovenskih zmag že na prvem mestu, prav z zadnjim slavjem je prehitela Niko Križnar (5). Več kot eno imata še Urša Bogataj (3) in Ema Klinec (2), kot prvi pa sta na na najvišji stopnički stali Špela Rogelj in Maja Vtič.

“Mislim, da tudi Nika Križnar še ni rekla zadnje. Pred mano je še kar nekaj dela. Kje so meje? Letvica, ki jo je postavila Sara Takanaši je kar visoka, a bom poskušala narediti vse, da nekega dne presežem tudi njo,” je na novinarsko prigovarjanje o rekordu med vsemi skakalkami odgovorila skakalka iz Dolenje vasi v Selški dolini. Izjemna Japonka je števec zaenkrat ustavila pri številki 63, Nika Prevc pa je že članica elitne deseterice.

Nika Prevc
Foto: Uroš Skaza

Najboljše skakalke po številu zmag:

1. Sara Takanaši 63, 2. Maren Lundby 30, 3. Daniela Iraschko Stolz 16, 4. Marita Kramer in Katharina (Althaus) Schmid 15, 6. Sarah Hendrickson 13, 7. Eva Pinkelnig 12, 8. Juki Ito 9, 9. Chiara Kreuzer 8, 10. Nika Prevc 6, 11. Nika Križnar 5 … 14. Urša Bogataj 3, 16. Ema Klinec 2

Slovenska junakinja zime je po zmagi pred domačimi navijači sama na drugem mestu v najbolj skakalni družini pri nas. Za seboj je pustila brata Domna (5) in Ceneta (v svetovnem pokalu ni zmagal) Prevca, še 17 zmag pa jo loči do najstarejšega Petra. Član ekipne zlate zasedbe na svetovnem prvenstvu na Kulmu se je trenutno ustavil pri 23 zmagah, s čimer je najboljši slovenski skakalec vseh časov.

Je pa Nika Prevc ujela Anžeta Laniška, zdaj pa že diha za ovratnik Robertu Kranjcu in Primožu Ulagi.

Peter Prevc
Peter Prevc, slovenski rekorder. Foto: Profimedia

Najboljši slovenski skakalci po zmagah:

1. Peter Prevc 23, 2. Primož Peterka 15, 3. Primož Ulaga 9, 4. Robert Kranjec 7, 5. Anže Lanišek 6, 6. Domen Prevc 5, 7. Timi Zajc 3, 8. Jernej Damjan 2, 9. Jurij Tepeš 2 …

Nedeljsko veselje ob Savinji je bilo skupno sicer že 113. za Slovenijo v svetovnem pokalu. Skakalke imajo 18 posamičnih in dve ekipni zmagi (od tega eno superekipno). Skakalci pa imajo 91 zmag, od tega 78 posamičnih in 13 ekipnih (ena od teh je superekipna). Še dvakrat je bila Slovenija najboljša na preizkušnji mešanih ekip.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!