Novak brez šeste lovorike, Zverev za zgodovino

Clive Brunskill /Allsport

Nemec Alexander Zverev je zmagovalec Zaključnega mastersa v Londonu. Do največje zmage kariere je 21-letni tenisač prišel po zmagi nad Novakom Đokovićem s 6:4, 6:3.

 Z 21. leti je Nemec postal najmlajši zmagovalec, ki je zmagal na Zaključnem turnirju, tako je vzel rekord Novaku Đokoviću iz leta 2008.

Pred tem je Zverev postal prvi Nemec po Borisu Beckerju (1996), ki je zaigral v finalu Zaključnega turnirja.

Zverev je osvojil 2.509.000 dolarjev in 1.300 točk za lestvico ATP in bo drugič zapored sezono končal na četrtem mestu.

Đokoviću ni uspelo še šestič osvojiti turnirja v Londonu in izenačiti Federerjevega rekorda. Vseeno bo Novak zaključil sezono na prvem mestu.

Finale se je odvijal v O2 Areni, kjer je Đoković sploh prvič na turnirju izgubil igro na svoj servis, skupno kar trikrat. Srb je bil le bleda senca igralca, ki je dominiral v preteklih dneh, Zverev je brez večjih težav prišel do zmage.

Do rezultata 4:4 v prvem nizu nismo videli nobene break priložnosti. V deveti igri je Zverev na servis Đokovića povedel s 15:30, nato pa po dvojni napaki Đokovića prišel do dveh žogic za odvzem servisa in izkoristil že prvo. V odločilni deseti igri prvega niza je Zverev odlično serviral, zabil tri ase in po napaki Đokovića osvojil niz s 6:4.

V nadaljevanju je Zverev igral v veliko samozavesti. Narekoval je tempo z osnovne črte in že v prvi igri drugega niza prišel do breaka.

V naslednji igri, ko je potrjeval break, je Nemec storil preveč neizsiljenih napak in Đoković je prišel do re-breaka.

V tretji igri je Nemec spet vzpostavil kontrolo nad igro in izkoristil vsako priložnost, da pride do novega breaka. V nadaljevanju je Zverev zelo konstantno in brez večjih težav držal prednost enega breaka.

Alexander je deloval zelo motivirano, dvoboj pa je zaključil s tretjim breakom in se veselil najpomembnejše zmage v karieri.