V Francijo po deseterico, ki jo Slovenija lovi že četrt stoletja

Avtomoto 27. Sep 202313:20 0 komentarjev
Gajsar Pancar
Foto: Aleš Fevžer

Po končanem svetovnem prvenstvu najboljši motokrosisti s sezono še niso končali. Pred Timom Gajserjem, Jan Pancarjem in Miho Bubničem, ki bodo 8. oktobra v francoskem Erneeju branili slovenske barve, je še reprezentančni pokal narodov.

Na pokalu narodov bosta glavni orožji slovenske reprezentance Tim Gajser in Jan Pancar. Prvi se je v letošnji sezoni ubadal s poškodbo, zaradi katere je izpustil prvih enajst dirk sezone. Pancar je še zadnjič dirkal v drugorazrednem tekmovanju, prihodnje leto se bo Gajserju pridružil v razredu MXGP.

Kot tretji član ekipe je bil sprva načrtovan Jaka Peklaj, ki pa se je poškodoval tik pred zdajci. Namesto njega bo reprezentanco dopolnil Miha Bubnič.

Gajser pred pokalom narodov:

Bubnič je sicer konec tedna postal državni prvak v razredu open, potem ko zaradi slabega vremena niso izvedli zadnje dirke v Orehovi vasi in so obveljali dosežki prejšnjih dirk v sezoni. Pred velikim izzivom je povedal: “Hvaležen sem selektorju in zvezi za priložnost. Počaščen sem, da bom lahko zastopal slovenske barve. Z letošnjo sezono smo zadovoljni, pred odhodom bom čim več treniral, da bom kar najbolje pripravljen. Seveda čutim nekaj pritiska, a mi vsi pravijo, naj se sprostim in uživam.”

Kragelj prvič kot selektor

Prvič bo člansko reprezentanco vodil Sašo Kragelj, tudi sam nekdaj zelo uspešen dirkač, zadnja leta pa v vlogi trenerja in vodje ekip. Kot je poudaril, je v ekipi zbral vse najboljše, ki jih slovenski motokros v tem trenutku ima. Le poškodba Peklaja (zlomil si je roko in palec na roki) mu je nekoliko prekrižala načrte, vskočil pa je Bubnič, ki je bil že prej po dogovoru s selektorjem rezerva.

“Vesel sem, da imam to vlogo. Fantje so pravi, na vrhunski ravni. Več let je trajalo, da smo zložili ta mozaik. Prepričan sem, da rezultat ne bo izostal,” je dejal Kragelj.

Tim Gajser
Foto: sk

Najboljši slovenski dosežek v pokalu narodov sega v leto 1998, ko je prav Kragelj skupaj z Romanom Jelenom in Boštjanom Kampušem osvojil končno deveto mesto. Štiri leta kasneje je bila slovenska reprezentanca enajsta. Kragelj meni, da lahko letos ta dosežka izboljšajo.

“Realno gledano, je to možno. A treba je sestaviti mozaik vseh dirkačev in imeti še nekaj športne sreče. Progo poznamo, Tim in Jan sta na njej vozila že ogromno dirk. Je pa ekstremna in precej drugačna od teh, ki jih imamo v Sloveniji.”

Velika vrnitev Tima Gajserja

Tim Gajser je v letošnji sezoni debitiral šele na dvanajsti dirki sezone na Češkem. Na začetku je še lovil občutke, ob koncu sezone pa se dvakrat povzpel na najvišjo stopničko. Zmagal je tudi na zadnji dirki v Veliki Britaniji. “Ni lepšega kot končati sezono na takšen način, z zmago. Cilj je bil, da ne izgubim celotne sezone in vesel sem, da se je izteklo tako,” je ob tem dejal.

Tim Gajser
Foto: sk

Gajser se zaveda, da v francoskem Erneeju v pokalu narodov ne bo lahko: “To so velesile motokrosa. Ogromno je ekip, ki imajo po tri dobre voznike. To je ena tekma, tri vožnje, vse se mora ‘poklopiti.”

“Konkurenca je podobna kot v SP. Pridejo pa še Američani in še nekaj drugih ekip. Mogoče je vse skupaj malo bolj sproščeno, a vemo, kakšno vzdušje je na teh tekmah. Ne bomo ‘študirali’ o tekmecih, ampak razmišljali o sebi. Lepo bi se bilo uvrstiti v deseterico,” je še dodal.

“Večino voznikov poznamo, nekaj jih še pride. Zavedamo se, da se vselej najde kdo, ki preseneti. A ekipni duh da dodatno moč za dober rezultat,” pa o pričakovanjih pravi Pancar, ki je letos zadnjič nastopal v razredu MX2, naslednje leto se seli v elitni razred. “Glede na vse, kar sem prestal, je za mano dobra sezona. Veselim pa se naslednje, komaj čakam na MXGP.”

Jan Pancar in Miha Bubnič
Jan Pancar in Miha Bubnič. Foto: Aleš Fevžer

V pokalu narodov bo vsak motokrosist odpeljal dve vožnji. Za skupni rezultat se šteje le najboljših pet časov oziroma rezultatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!