Prvi zavoji Mete Hrovat na poti do belega cirkusa

Alpsko smučanje 19. Apr 202314:42 1 komentar
Meta Hrovat. Foto: Aleš Fevžer

Povratnica v smučarsko karavano Meta Hrovat se je te dni skupaj z Andrejo Slokar in pod vodstvom trenerja Denisa Šteharnika na avstrijski strani Pece povezala s taborom Ilke Štuhec.

Začelo se je z govoricami. Ko so postale oprijemljive, smo na spogledovanje z vrnitvijo v smučarsko karavano tudi opozorili. Zgodba se je nato dokaj naglo razpletla. Do te mere stopnje, da bo Meta Hrovat jutri na Peci zaprla smučarske čevlje, stopila na nove smuči in opravila snežni trening. Družbo ji bosta delali Ilka Štuhec in Neja Dvornik. Omenjena trojica bo deležna ekskluzivnega treninga na avstrijski strani koroškega hriba. Po dogovoru z upravljalcem smučišča bodo le za dekleta zagnali kabinsko žičnico in steptali proge, nato pa bodo trenirale ob pomoči snežnih sani.

Še pred tem je Meta Hrovat sklenila dogovor o sodelovanju s Headom, ki naj bi v kratkem Gorenjki namenil tudi serviserja. Z novo opremo bo nekdanja mladinska svetovna prvakinja, ki je v svetovnem pokalu štirikrat stala na veleslalomskih stopničkah, odmrznila svoj smučarski status. Manj kot leto po presenetljivi naznanitvi upokojitve, po kateri je sprva dejala, da so možnosti za vrnitev sila majhne. A bile so dovolj velike, da so po sanirani poškodbi kolena in sreči ob hudi nesreči v gorah naposled tehtnico nagnile na tekmovalno stran.

“Meta je prejela zeleno luč zdravnikov. Sledi postopek vračanja, zato bo njen program prilagojen. Že v aprilu smo se veliko ukvarjali s kondicijsko pripravo. Navaja se na napore. Trenutno seveda še ni v želenem stanju, a gre razvoj v pravo smer. Na snegu jo čaka prvi resnejši preizkus. Gre za prilagajanje na opremo in na smučarske napore. Govorimo o nizko intenzivnem treningu, večinoma na kratkih količkih, metlicah … Na Peci je še ogromno snega. Razmere so dobre. Računam z več delovnimi kapi, 3-4 dni,” pravi Denis Šteharnik, ki bo v okviru ekipe za tehnični disciplini skrbel za dvojico Hrovat-Dvornik.

Denis Šteharnik. Foto: Aleš Fevžer

Ali bo povratnica nared že za oktobrsko tekmo v Söldnu, je trenutno še veliko vprašanje. “Ne želim ugibati. Trenutno je s tem niti ne želim obremenjevati. Dejstvo je, da bo prihodnja sezona zanjo vrnitvena, brez pritiska, a s pričakovanji, da bi lahko v drugi polovici že ujela vrhunsko formo,” odgovarja Šteharnik in dodaja: “V prvi polovici junija bomo potegnili črto in se odločili, kako naprej. Predvidevam, da se bo Neja posvetila predvsem kondiciji, Meta pa bo verjetno potrebovala še malce več snežnega treninga.” Šteharnik s smučarkama načrtuje tudi trening na južni polobli, in sicer v Ushuaii v Argentini. Še pred tem pa bosta imela glavno besedo oba kondicijska trenerja, in sicer Tadej Paščinski za Meta ter Severin Lipovšek za Nejo.

VIDEO:Vrat nismo nikoli zaprli

Vrnitev Mete Hrovat so toplo pozdravil tudi v vodstvu slovenskih smučarskih reprezentanc. To potrjujeta tudi vodja panoge Miha Verdnik in vodja reprezentanc Janez Slivnik. Pravita, da sta bila s smučarko stalno v stiku, ob njenem signalu pa so pri SZS sprožili tudi postopek, po katerem je bila vnovič vključena v proces dopinškega nadzora.

Meta Hrovat se je v središču pozornosti znašla tudi v sezoni tekmovalnega premora. Januarja se je namreč ponesrečila med turnim smučanjem pod Malo Ponco. A izkazalo se je, da je imela vendarle srečo v nesreči. Z glavo je tedaj udarila v skalo, čeprav si je ob tem poškodovala lobanjo in nos, pa jo je odnesla brez trajnejših posledic. “Hvaležna sem, da lahko od nesreče odkorakam le z eno ogromno izkušnjo več v mojem življenju,” je dva tedna po nesreči zapisala gorenjska olimpijka.

Do prekinitve kariere je članica ASK Kranjska Gora nastopila na 85 tekmah svetovnega pokala in se štirikrat zavihtela na stopničke za zmagovalke. Nastopila je tudi na dveh olimpijskih igrah in dveh svetovnih prvenstvih. Odličju je bila najbližje v Pekingu 2022, kjer je po četrtem času prvega veleslaloma preizkušnjo končala na sedmem mestu. Njene kolajne tako izvirajo iz mladinske konkurence. Dvakrat je bila mladinska svetovna prvakinja v slalomu ter podprvakinja v kombinaciji.  Zdaj je napočil čas za novo (člansko) poglavje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje