Jakov Fak: Enostavno preveč napak

Jakov Fak
Foto: Profimedia

Tudi predzadnji dan svetovnega prvenstva v biatlonu ni prinesel pretiranega zadovoljstva v slovenski tabor. Štafeti sta zaostali za lastnimi pričakovanji in ostali brez uvrstitve med deseterico. Moški so končali na 11. mestu, ženske pa še dve mesti nižje. Za vse z izjemo Jakova Faka so bili to zadnji nastopi na Moravskem.

Slovenska moška štafeta je nastopila v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Toni Vidmar. Čeprav so se v zahtevnih vetrovnih razmerah za razliko od tekmecev izognili kazenskim krogom (imeli so 14 poprav), pa so končali nižje od pričakovanj. Minimalna želja je bila vsaj deseterica, končali pa so na 11. mestu.

“Bila je kakšna poprava preveč. Sploh stoje, ko je bilo tri za tri. Nisem veliko tvegal, a so se mi noge malce zatresle. Razmere na strelišču so bile zahrbtne, videli smo veliko napak. Proga je mehka, počasna. Škoda, da nismo imeli še malce boljših smuči,” je dan ocenil Miha Dovžan, ki je odprl tekmo s štirimi popravami (1+3). Od vseh Slovencev se najbolj veseli odhoda domov, zadovoljen pa je samo s predstavo na individualni tekmi, ko je s 17. mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev.

Pričakovali so več

Z opravljenim z lastnega vidika je bil zadovoljen Lovro Planko, na strelišču najboljši od Slovencev z dvema popravama (1+1). “Videli smo kar nekaj kazenskih krogov, vesel sem, da sem se mu jaz izognil. Ni bilo pravih smuči, v prvem krogu sta se mi Američan in Francoz odpeljala. Na progi sem največ izgubljal, čeprav je bilo počutje dobro, noge pa sveže kljub že 14-dnevnemu prvenstvu. Na njem nisem prikazal tistega, želel sem se približati prednovoletnim nastopom. A sem še mlad, pred mano je še veliko svetovnih prvenstev,” je misli strnil 22-letnik.

Lovro Planko. Foto: Profimedia

Poseben dan je za Tonijem Vidmarjem, ki prav danes praznuje 24 let. Na tribunah ga je z veliko slovensko zastavo spremljala družina. “Zato ni bilo nič drugače kot na vsaki drugi štafeti. Dal sem svoj maksimum. Veter se je vrtel, tako da smo imeli nekaj poprav. Strelski nastop je bil soliden. Na svetovnem prvenstvu to trenutno pomeni 11. mesto. Zdaj se moramo najprej spočiti, prvenstvo je bilo zelo naporno tako fizično kot psihično,” je dejal slavljenec, ki je prav tako porabil štiri dodatne naboje (3+1).

Želi si mirnejše puške

Najizkušenejši v slovenski vrsti Jakov Fak bo tekmoval tudi jutri. A še prej se je ozrl na razplet štafete. “Vsi smo si želeli več kot le deseterico. Želeli smo biti boljši kot v svetovnem pokalu. Enostavno je bilo preveč napak, posledično gre veliko časa na strelišču. Tekaško ni bilo ogromnih razlik, odstopali so Norvežani. Žal mi je dveh napak v prvih petih strelih. Izgubil sem približno 47 sekund. Pričakoval sem, da bom manj izgubil. Da se bo streljanje lepše izšlo. Nisem bil umirjen, kot sem si želel. Ampak včasih pride tudi tak dan. To smo videli tudi v zaključku pri vrhu. Je pa to zato tako zanimiv šport,” je razlagal 36-letnik.

Jakov Fak
Foto: Profimedia

Pred nedeljsko tekmo s skupinskim startom ne želi ničesar napovedovati. Razen: “Skušal bom biti čim bolj zbran. Da bom imel dovolj moči, da bom lahko tekmoval z ostalimi. Na strelišču upam na boljše počutje. Da ko se postavim, se puška ’prilepi’ na tarčo. Žal je bil danes dan, ko je bila povsod drugje. Včasih je občutek, kot da puška ni tvoja, včasih pa kot podaljšek roke.”

Stik izgubile že na prvem postanku

Že pred fanti so svoje delo opravile punce. Slovenija je v postavi Lena Repinc, Polona in Živa Klemenčič ter Anamarija Lampič osvojila 13. mesto. Stik z najboljšimi so izgubile že na prvem streljanju, ko se je Repinc s tremi popravami komaj izognila kazenskemu krogu. Je pa zato strelski postanek stoje zapustila stoodstotna.

“Leže mi res ni uspelo, ne vem točno, kaj je bilo. Morda veter. Naredila sem reakcijo, a morda ne dovolj. To bom videla v analizi. Res mi je škoda, saj sem izgubila veliko sekund in priključek z ostalimi tekmovalkami. Stoje pa na srečo brez napak,” je dejala Lena Repinc, najmlajša v slovenski vrsti, ki je bila navdušena nad sijajnim vzdušjem. Veseli pa se nadaljevanja sezone, saj se že v torek odpravlja na mladinsko svetovno prvenstvo v Estoniji.

Lena Repinc
Foto: Grega Valančič

Sestrični Klemenčič vesta, da sta sposobni več

“Na štafetah je težko, saj tekmujemo štiri tekmovalke. Da imamo vse naenkrat dober dan, je težko. Ampak vemo, česa smo zmožne. Letos smo bile že devete in desete. Z nastopi na SP nisem zadovoljna, preveč napak na strelišču. Tudi tekaško to ni to, kar vem, da lahko. Dobila sem izkušnje, vem, na čem moram še delati. Zato tudi nekaj pozitivnega,” pa je črto pod dogajanjem na Češkem potegnila Polona Klemenčič.

Za njeno sestrično Živo je bil to sploh prvi nastop v Novem Mestu. Po ničli leže je bilo več težav na streljanju stoje, ko je morala v en kazenski krog. “Večino tekme sem uživala, razen na drugem streljanju. Tudi tam ni bilo tako slabo. Morala bi zadeti vsaj z eno popravo, da bi ostala brez kazenskega kroga. Vzdušje je bilo res izjemno. Zelo primerljivo z Oberhofom lani. Med tekmo se tega ne zavedaš, si v svojem fokusu. Letošnja sezona ne gre po pričakovanjih. Tek ni na ravni, kot bi si ga želela, posledično tudi streljanje ne,” je dejala 23-letnica.

Živa Klemenčič
Foto: Profimedia

Vsaka tekma je še vedno učenje

Kot zadnja je nastopila Anamarija Lampič. Tudi ona je imela v postanku stoje težave, pridelala je dva kazenska kroga. A v zadnjem krogu je pridobila ogromno časa, ko je proti Kanadi nadomestila več kot minuto zaostanka in Sloveniji pritekla 13. mesto.

“Enostavno vem, da če se trudim, da bo enkrat uspelo. Tudi če veliko zaostajam, to naredim za dober trening. Nikoli ne smeš obupati. To imam ves čas v glavi. Enkrat se nam bo poklopilo. Smo mlada in neizkušena ekipa v primerjavi z ostalimi. Enkrat bo. Tudi posamično … ko se izide … Danes dobro leže in slabše stoje. Ampak enkrat bo uspelo,” je z nasmeškom na obrazu dejala 28-letnica.

Anamarija Lampič
Foto: Profimedia

V začetku predaje ji je motivacijo vlil boj z Liso Vitozzi. Italijanka ga na koncu je sicer dobila. “Želela sem jo prehiteti in pridobiti nekaj sekund, da sem se lahko umirila pred streljanjem. Če začnem dobro, je potem slabše in obratno. Dva kazenska kroga, veliko glede na poprave. Ampak zame je vsaka tekma učenje, dobivam izkušnje. Drugo leto v svetovnem pokalu, ne vem, če imam za seboj že 50 tekem. Se mi zdi vseeno odlično,” je zaključila Lampič.

Dogajanje na SP se bo zaključilo z nedeljskima tekmama s skupinskim startom, med trideseterico v obeh konkurencah ima pravico nastopa od Slovencev samo Jakov Fak. Začetek ženske tekme bo ob 14.15, moške pa ob 16.30.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!