Kaj se dogaja s poljskimi skakalci?

Smučarski skoki 11. Dec 202314:17 0 komentarjev
Piotr Zyla
Foto: Profimedia

Medtem ko je Karl Geiger z dvema zmagama v Klingenthalu končal niz Stefana Krafta in napovedal zanimiv boj na novoletni turneji, Slovenci pa so najboljšo uvrstitev v sezoni po zaslugi Anžeta Laniška in Lovra Kosa premaknili na četrto mesto, poti iz krize še naprej ne najdejo Poljaki.

Poljska skakalna reprezentanca doživlja enega najslabših uvodov v zimski del sezone v zadnjih letih. Poljaki, navajeni stopničk, zmagovanja in osvajanja lovorik, po šestih posamičnih tekmah še nimajo uvrstitve med deseterico. Vtis iz Ruke in Lillehammerja je z 11. mestom na prvi tekmi v Klingenthalu malce popravil Piotr Zyla, a je bila že drugi dan najboljša uvrstitev Poljakov šele 22. mesto istega skakalca. Razpoložen ni niti lani najboljši Poljak Dawid Kubacki, ki je na vzhodu Nemčije zasedel 15. in 28. mesto. To sta tudi edina poljska skakalca, ki sta v deželi Saški osvojila točke.

Prav zato je še posebej zaskrbljujoč pogled na lestvico pokala narodov. Tam Poljska, lani četrtouvrščena ekipa tega seštevka, trenutno zaseda šele sedmo mesto z zgolj 113 točkami. Pred njo so Nemčija, Avstrija, Slovenija, Norveška, Japonska in tudi Švica. Da stanje ni rožnato, se zaveda tudi glavni trener Thomas Thurnbichler, ki se je znašel na udaru kritik poljske javnosti.

“Po tem koncu tedna smo zelo razočarani. Skakalci na tekmah delajo napake. Na treningih je vse skupaj videti bolje, toda skoki niso na pravi ravni, ko se doda tekmovalni stres. To je vedno jasen znak, da osnove skokov niso povsem izpiljene. Res nas čaka veliko dela že pri samih temeljih. Enostavno moramo opraviti več skokov in se z delom prebiti naprej. Veliko lažje bo, če bomo stvar razvili v pravo smer, nato pa vse skupaj dodajali še v stresnih okoliščinah,” je za Skijumping.pl dejal Thurnbichler.

Thomas Thurnbichler
Thomas Thurnbichler, trener Poljske. Foto: Profimedia

Ker je časa za treninge v naporni sezoni malo – ta teden čakata tekmovalce dve tekmi v Engelbergu, potem pa že prvi vrhunec, novoletna turneja -, je vsak dan na skakalnici toliko bolj pomemben. “Trenirali bomo na eni od poljskih skakalnic, ki je že pripravljena. Glede na vremensko napoved bo najboljši dan sreda. Po tem treningu se bomo odločili, kdo bo odpotoval v Engelberg in postavili načrte za naprej,” je še dodal avstrijski trener.

Bo med potniki tudi izkušeni Kamil Stoch? Trikratni zmagovalec svetovnega pokala je tekmi v Klingenthalu izpustil po neprepričljivem začetku in se podal na treninge. “Želim ga videti na skakalnici. Videl sem njegov napredek na posnetkih. V tem vmesnem času je delal zelo dobro, z veliko predanosti. V položaju v zaletni smučini je bil bolj stabilen, prikazoval je dobre skoke. Še vedno je v procesu treninga, naslednji korak pa bo v torek, ko ga bom videl v živo. Potem bom tudi sprejel odločitev, ali gre z nami v Švico ali ne,” je še dodal poljski strateg. Po obračunih na skakalnici pod goro Titlis bodo Poljaki pred odhodom na novoletno turnejo opravili v Zakopanah, kjer jih 22. decembra čaka državno prvenstvo, lanski naslov pa bo branil prav Stoch.

Stoch je treninge med drugim opravil tudi v avstrijskem Eisenerzu. “Kako je vse skupaj delovalo? Težko je reči, saj je bil v njegovi družbi zgolj Jarek Krzak, ki pa je skakal na manjši skakalnici. Kamilova naloga je, da je spet dobil pravi občutek v vožnji po zaletu,” je za Eurosport dejal še en legendarni poljski skakalec Adam Malysz, predsednik Poljske smučarske zveze.

Kamil Stoch
Kamil Stoch. Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!