Kraj slovenskega veselja in tragedij

Alpsko smučanje 27. Okt 202310:50 0 komentarjev
Ledenik Rettenbach nad Söldnom. Foto: Profimedia

Sölden ta teden obeležuje 30 let svetovnega pokala v alpskem smučanju. Natančneje, gre za ledenik Rettenbach, ki se je uveljavil kot prizorišče uvodnih dejanj smučarske sezone.

Nekdaj pozabljena vasica globoko v tirolski dolini Ötz, danes izjemno priljubljeno turistično središče, kjer se prepletajo šport in nočne zabave. Z izjemo mračnjaškega leta 2020, ko je bil Sölden kot eden od avstrijskih epicentrov epidemije koronavirusa odrezan od sveta, gre za kraj, ki nikoli ne spi. Diha s povsem turističnimi pljuči, o čemer priča tudi razmerje med številom prebivalstva in turističnimi posteljami (4.000 – 15.000). Na vrhuncu zime se skoraj 150 kilometrov smučarskih prog razteza od osrednjega vrha z nadmorsko višino 3.340 metrov do kraja Sölden, ki leži 1.350 metrov nad morjem. In medtem ko bodo morali Avstrijci na smučanje do doline počakati še kar nekaj tednov, pa naprave že obratujejo na ledeniki Tiefenbach in Rettenbach, ki sta med seboj povezana z gorskim predorom.

V zadnjem obdobju je bilo v smučarskih krogih mogoče zaznati veliko razprav o smiselnosti zgodnjega začetka tekmovalne sezone, posegih v ledenik, odgovornosti do narave … Karavana gre naprej. In prav svetovni pokal v alpskem smučanju je odebelil Sölden na svetovnem smučarskem zemljevidu in mu dal krila za nadaljnjo rast. Ta konec tedna, ko bosta na Tirolskem potekala uvodna veleslaloma nove sezone (v soboto ženski, v nedeljo moški), bo omenjeno smučarsko središče obeležilo 30 let od prve tekme v svetovnem pokalu.

Ledenik Rettenbach postaja iz leta v leto šibkejši. Foto: Profimedia

Del turistične ponudbe Söldna in okoliških vrhov, pod katerimi so leta 1991 našli znamenitega Ötzija – človeško mumijo iz domnevno 34. stoletja pred našim štetjem, pa je povezan tudi z najbolj znanim filmskim agentom. Dovolj pove številka 007. V tamkajšnjih hribih so namreč leta 2015 posneli kar nekaj atraktivnih kadrov filma Spectre, v katerem je Jamesa Bonda upodobil Daniel Craig. Ljubitelji kultnih Bondovih filmov lahko tako med drugim obiščejo tudi muzej o elementih uspešnice.

Sölden, ki je nosilec tekme, je sicer od prizorišča boja za točke svetovnega pokala oddaljen dobrih 13 kilometrov. Tekmi se bosta namreč odvijali na ledeniku Rettenbach, ki je sicer v teh tridesetih letih že na pogled s prostim očesom izgubil del ”večne zime”. Gre za specifično progo s štartom na 3.040 in ciljem na 2.670 metrih, za katero je značilen dolgo uvodni ravninski del, nato prehod v zahtevno in rahlo nagnjeno strmino z vmesno prelomnico ter prehodom v zaključni položnejši del, v katerega je treba za dober končni rezultat prenesti hitrost ter nato pokazati odliko drsenja in spretnega pridobivanja v zavojih pred ciljem.

Da mu te elementi niso tuji, je že večkrat dokazal Žan Kranjec, ki bo tudi v nedeljo med favoriti za najvišja mesta. Olimpijskega podprvaka in tretjega veleslalomista minule sezone je namreč lani prehitel le izjemni Marco Odermatt, pred tem pa je bil najboljši slovenski veleslalomist vseh časov na ledeniškem odprtju sezone že dvakrat tretji ter po enkrat četrti in sedmi. Še precej bolj uspešna je bila v Söldnu Tina Maze. Slavila je kar tri zmage. Leta 2002 si je najvišjo stopničko razdelila z Avstrijko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen. To je še vedno edina tekma s tremi zmagovalkami svetovnega pokala. Korošica je bila nato najboljša še v letih 2005 in 2012.

Zanimivo pa je, da Sölden ni postregel le s slovenskimi smučarskimi zmagami, temveč tudi s – kolesarsko. Leta 2017 se je namreč prav ob vznožju smučarske proge enega večjih uspehov svoje kariere veselil nekdanji slovenski kolesarski prvokategornik Simon Špilak. Prekmurski olimpijec je leta 2017 v dresu moštva Katjuša-Alpecin dobil sedmo etapo tedaj izjemno močne dirke po Švici. Tekmece je tedaj strl z odličnim vzponom od Söldna do prej omenjenega ledenika Tiefenbach. V karavani je bil tedaj že tudi Matej Mohorič. Mimogrede, pred dnevi je na dogodku svoje nove ekipe Sölden obiskal tudi Primož Roglič.

Tina Maze: slovenska junakinja Söldna. Foto: Profimedia

Na poti do cilja pa je Špilaka pot vodila tudi mimo prizorišča ene največjih tragedij slovenskega športa. Novembra bo namreč minilo osem let od smrti Draga Grubelnika. Nekdanji slovenski smučar je namreč leta 17. 11. 2017 kot trener v bolgarski ekipi po treningu na enem od zavojev izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal v prepad. Vozilo je zgrmelo po kar 270 metrov globokem skalnatem pobočju. Drugi trener Dimitar Hristov in obetavni slalomist Albert Popov sta nesrečo preživela, Grubelnik je umrl na kraju nesreče.

Žal to ni edina tragedija, povezana s Söldnom. Predlani se je namreč ob snemanju filma tam smrtno ponesrečil slovenski deskar Marko Grilc. Leta 2015 sta pod Rettenbachom v plazu življenje izgubila mlada ameriška smučarja Ronnie Berlack in Bryce Astle. Spominski križ ob ledeniški gondolski postaji pa spominja na tragedijo iz leta 2005. Takrat je skoraj tono težak betonski tovor, ki ga je nesrečno izpustil helikopter, sklatil več žičniških kabin in pod seboj pokopal devet smučarjev.

Kraj turističnega vrveža, slovenskih uspehovin tragedij ter kulisa filma o agentu 007 je torej nared za začetek nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Konec tedna bo postregel s tradicionalnim dvojnim veleslalomskim programom, na katerem se bo predstavila tudi slovenska šesterica (Ana Bucik, Andreja Slokar, Neja Dvornik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Rok Ažnoh).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!