Anže Kopitar piše zgodovino, ki se je Slovenci sploh ne zavedamo

Hokej 9. Nov 20238:30 > 8:33 4 komentarji
Anže Kopitar
Foto: Guliverimage

Anže Kopitar je na tekmi proti Vegasu z golom tik pred koncem obračuna postavil prav poseben mejnik. V 18. sezoni v ligi NHL je prišel do 400. zadetka v najmočnejšem tekmovanju na svetu in še dodatno utrdil status legende franšize Los Angeles Kings ter naziv najboljšega slovenskega hokejista vseh časov.

Konec oktobra je Anže Kopitar po številu tekem v dresu Los Angeles Kings ujel klubskega rekorderja Dustina Browna. Nekdanji kapetan Kraljev se je ustavil pri številki 1296, Hrušičan pa je zdaj že presegel 1300 odigranih obračunov v belo-črnem (občasno tudi sivem) dresu. Nekdanjega soigralca, s katerim se je v letih 2012 in 2014 veselil osvojitve Stanleyjevega pokala, ob njegovem slovesu od aktivnega hokeja pa je tudi prevzel mesto glavnega kapetana kalifornijske zasedbe, je pri rekordni številki ujel tudi ob začetku sezone: oba sta za franšizo iz mesta angelov nastopala po 18 sezon. Glede na to, da je Slovenec pogodbo letos poleti podaljšal še za dve sezoni, bo prihodnjo jesen – če ne bo presenečenja – sam na vrhu te večne lestvice.

Število odigranih tekem in sezon v dresu LA Kings:

1. Anže Kopitar 1304* (18*)
2. Dustin Brown 1296 (18)
3. Dave Taylor 1111 (17)

Toda mejnikov daleč najuspešnejšega hokejista s sončne strani Alp vseh časov s tem še ni konec. Za novega je poskrbel prav danes ponoči. Na tekmi proti Vegas Golden Knights je z golom v 60. minuti poskrbel za končni rezultat 4:1 in pomagal Kraljem do velike zmage. Zadetek je bil zanj že 400. v ligi NHL. Prva dva je dosegel 6. oktobra 2006 ob svojem debiju čez lužo, zaenkrat zadnjega torej dobrih 17 let pozneje. Še bolj kot visoka številka pa njegov dosežek v kontekst postavlja večna lestvica Kraljev. Luc Robitaille 557 golov, Marcel Dionne 550 golov in Dave Taylor 431 golov. Za veliko trojico pa že sledi slovenski zvezdnik. Glede na to, da se je kot napadalec na položaju centra uveljavil predvsem po asistencah (približno tretjino vseh točk v ligi NHL je dosegel z goli, dve tretjini pa s podajami), je to še bolj spoštovanja vreden uspeh. Pred njim je vsaj 400 golov uspelo doseči le 107 hokejistom, ki so kadarkoli zaigrali v ligi NHL.

Število doseženih golov za LA Kings:

1. Luc Robitaille 557
2. Marcel Dionne 550
3. Dave Taylor 431
4. Anže Kopitar 400*

Anže Kopitar

Še višje na klubski večni lestvici je sin nekdanjega selektorja slovenske reprezentance, ko govorimo o skupnem številu doseženih točk, torej vsoti golov in asistenc. Tu je pred Kopitarjem le še Marcel Dionne (1307 točk), z današnjim golom in asistenco se je namreč izenačil na drugem mestu z Lucom Robitaillem. Kopitar je zaenkrat v rednih delih svojih 18 sezon (Američani statistiko končnice beležijo ločeno) zbral 1153 točk.

Število doseženih točk za LA Kings:

1. Marcel Dionne 1307
2. Anže Kopitar 1154
2. Luc Robitaille 1154

Če se zdi legendarni Dionne, ki je za Kings blestel v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, vsaj na omenjenih lestvicah zaenkrat še neulovljiv, pa ga bo Hrušičan prej kot slej presegel po absolutnem številu asistenc v dresu Kraljev. Do izenačenja na prvem mestu mu manjkajo le tri, do samostojnega ‘vladanja’ pa štiri podaje. Številka, ki bi jo moral Hrušičan glede na formo preseči še letos.

Število doseženih asistenc za LA Kings:

1. Marcel Dionne 757
2. Anže Kopitar 754
3. Wayne Gretzky 672

Anže Kopitar
Kopitar ni mogel preprečiti poraza Los Angelesa. Foto: profimedia

Vse našteto že ob vsem doseženem še dodatno utrjuje Kopitarjev status legende v Los Angelesu in njegov naziv daleč najboljšega slovenskega hokejista vseh časov. Te številke bo komurkoli s sončne strani Alp v prihodnosti težko, če ne kar nemogoče doseči in preseči. A veličine gorenjskega zvezdnika se v Sloveniji trenutno žal ne zavedamo, pač pa jo jemljemo za (preveč) samoumevno. Morda se jo bomo šele, ko bo končal izjemno uspešno športno pot …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje