Neverjeten mejnik Noriakija Kasaija

Smučarski skoki 17. Dec 202314:44 1 komentar
Noriaki Kasai
Foto: Profimedia

Za 51-letnega Noriakija Kasaija, legendo smučarskih skokov, je 17. december prav poseben dan. Pred neverjetnimi 35 leti je namreč debitiral na tekmi svetovnega pokala. V domačem Saporu je leta 1988 zasedel 31. mesto. Danes pa izjemno priljubljeni Japonec še vedno spada med aktivne skakalce.

Čeprav je na tekmi svetovnega pokala zadnjič nastopil pred več kot tremi leti – na skakalnici Okurajama v Saporu je bil 36., pa Noriaki Kasai še vedno vztraja kot aktiven skakalec. V minulih letih je sicer tekmoval na nižjih ravneh smučarskih skokov, na FIS pokalu nazadnje marca letos. Na 36. izvedbi pokala UHB pa je v Saporu konec oktobra letos osvojil četrto mesto, ko so ga premagali zgolj občutno mlajši rojaki Rjoju Kobajaši, Ren Nikaido in Naoki Nakamura.

Pri 51 letih pa Kasai ne misli odnehati. V teh mesecih se je mudil tudi v Sloveniji, kjer sodeluje z nekdanjim trenerjem slovenske reprezentance Matjažem Zupanom. Danes pa zmagovalec 17 tekem za svetovni pokal obeležuje prav poseben dan.

17. decembra 1988, torej neverjetnih 35 let nazaj, je takrat kot 16-letni mladenič debitiral v svetovnem pokalu. Do točk se na domači skakalnici ni prebil, je pa v nadaljevanju poskrbel za kar nekaj rekordov, ki jih bo v prihodnosti težko popraviti.

Tako je z 41 leti in 256 dnevi še vedno najstarejši skakalec, ki je osvojil olimpijsko kolajno – uspelo mu je na veliki skakalnici v Sočiju, ko je bil drugi. Še nekoliko pozneje – pri 42 letih in 176 dnevih – je osvojil zadnjo posamično tekmo v svetovnem pokalu (v Ruki leta 2017). Pri 44 letih in 293 dneh pa je zadnjič stal na stopničkah – to mu je uspelo leto 2017 na velikanki v Planici.

Morda še bolj impresiven pa je podatek, ki razkriva, da je med njegovo prvo in zadnjo uvrstitvijo na stopničke minilo kar 25 let in 26 dni! Prvič je na zmagovalnem odru sicer stal 29. februarja 1992 v Lahtiju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje