Novo poglavje najboljšega slovenskega smučarja

Alpsko smučanje 30. Maj 202411:17 0 komentarjev
Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Dvomov o novem trenerju najboljšega slovenskega alpskega smučarja zadnjih let Žana Kranjca, kot vse kaže, vendarle ni več. Vodja alpskih disciplin Matjaž Šarabon bo lahko zboru za novega glavnega trenerja za tehnični disciplini predlagal Miho Verdnika.

Pred natančno 128 dnevi je Žan Kranjec po tretjem mestu v Schladmingu še štirinajstič v karieri stopil na stopničke svetovnega pokala. Pod žarometi nočne štajerske tekme se mu je nato na odru pridružila še dvanajsterica podpornikov. Med njimi je bil tudi Miha Verdnik, tedaj še vodja panoge za alpsko smučanje pod okriljem SZS. Tedaj bržčas nista mogla niti slutiti, da se bosta nekaj mesecev pozneje v pripravljalno obdobje za predolimpijsko zimo podala kot trener in tekmovalec.

Uradno mora sicer njuno novo obliko sodelovanja potrditi že zbor panoge za alpsko smučanje. Ta bo, kot so nam danes potrdili pri SZS, zasedal v drugi polovici junija. Pred tem bodo zasedali še odborniki, ki bodo morali potrditi novo delovno strukturo, pod katero se te dni podpisuje novi vodja Matjaž Šarabon. Ta se je ta teden vnovič sestal z Verdnikom, po srečanju pa so na smučarski barki prepričani o sprejemljivi rešitvi za vse strani. Kranjec, ki te dni pod vodstvom dolgoletnega kondicijskega trenerja Mitje Bračiča v Ljubljani krepi svoje telo, bo torej lahko z Verdnikom odprl novo poglavje svoje kariere. Na treningih se bo v ekipi, v kateri naj bi delovala tudi trenerja Sergej Poljšak in Rok Šalej, povezoval s slalomsko usmerjenim Tijanom Marovtom in predvsem v pripravljalnem obdobju tudi z mladim upom Miho Oserbanom.

Miha Verdnik (skrajno levo) in Žan Kranjec (na vrhu) v novo sezono kot tandem, Foto: Profimedia

Poleg Kranjca, ki je ta mesec nekoliko presenetljivo zaključil sodelovanje s Klemnom Bergantom, čigar daljnovidni in celostni strateški koncept se ob ukoreninjenosti v elitni sedmerici zrcali tudi v olimpijskem srebru in bronu v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, bodo z novo trenersko strukturo v poletje zakorakali tudi specialisti za hitri disciplini. Po novem bo moško ekipo vodil Aleš Brezavšček, ki je desno roko našel v Natku Zrnčiću-Dimu, medtem ko pa Aleš Gorza prevzema tabor Ilke Štuhec. Slednji, mimogrede, še ni našel skupnega jezika s SZS.

Položaj se medtem umirja v ženski ekipi za tehnični disciplini. Tam po prvih pogovorih s Šarabonom niso skrivali nezadovoljstva. Ob koncu tedna je le prišlo do zasuka, finančni okviri so se nekoliko razširili, tako da naj bi Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič le sestavili programe za prihajajočo sezono.

Zelena luč za Lilo Lapanja

V kratkem bo nabor slovenskih smučark okrepila tudi dosedanja ameriška reprezentantka Lila Lapanja. Kot smo že poročali, bo o njeni vlogi za zamenjavo smučarskega državljanstva odločalo predsedstvo FIS. Sestalo se bo prihodnji teden na Islandiji. Pričakovati gre zeleno luč, po kateri pa bo lahko 29-letnica, ki prihaja z osebnim trenerjem in serviserjem, z vodstvom slovenskih reprezentanc uskladila še podrobnosti sodelovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!