Poljaki raztrgali kontroverzno idejo prvega moža smučarskih skokov

Smučarski skoki 12. Jan 20246:00 1 komentar
Sandro Pertile
Foto: Guliverimage

Direktor moškega svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile je pred dnevi predstavil zamisel, s katero bi smučarski skoki postali odpornejši na podnebne spremembe in postali globalen šport. A njegovi predlogi so naleteli na precejšnje neodobravanje pri članu upravnega odbora Poljske smučarske zveze Rafalu Kotu.

Pertile je po koncu novoletne turneje v Bischofshofnu predstavil svojo vizijo za prihodnost smučarskih skokov. Med drugim je razmišljal o izdelavi mobilne skakalnice, ki bi jo lahko postavili na atraktivne lokacije kot je bodisi stadionu Maracana v Rio de Janeiru bodisi v Dubaj ali celo Savdski Arabiji. Zamisel se zaenkrat bržkone zdi še neizvedljiva, a Italijan je prepričan, da je tudi to ena od rešitev, da bi naredili smučarske skoke še bolj zanimive in priljubljene.

Predlog Pertileja naj bi bil obenem tudio dgovor na vse večjo problematiko podnebnih sprememb. Že pred dobrim letom dni je tako prvič v zgodovini na skakalnici v Wisli potekala hibridna tekma, ko so se tekmovalci spustili po ledeni smučini in pristajali na plastiki.

Sandro Pertile
Sandro Pertile (Foto: Profimedia)

“Mislim, da je to slaba ideja. To, o čemer govori Pertile, nima prav nobenega smisla. V teh državah nikoli ne bo zanimanja za takšne športe. Vemo, da se bogate države, ki jih napajajo petrodolarji, zanimajo za različne športe, vendar pa v Braziliji prevladuje nogomet in discipline, kot so smučarski skoki, tam ne bodo nikoli priljubljeni. To bo le enkraten spektakel,” je v intervjuju za poljski športni časnik Przegląd Sportowy poudaril član upravnega odbora Poljske smučarske zveze Rafal Kot.

Arabci in Brazilci pozimi ne priklopijo na Eurosport

“Stalno želijo premikati neke meje. Ves ta cirkus in hrup, ki se povzroča, je nepotreben in celo škodljiv. Zdaj poslušamo o mobilnih skakalnicah. To se morda lahko izvede enkrat, vendar ne bo trajalo in mislim, da tudi ne bo prispevalo k popularizaciji te discipline. Arabci in Brazilci pozimi nenadoma ne priklopijo na Eurosport, da bi gledali tekme smučarskih skokov na običajnih skakalnicah v Evropi, Aziji ali celo Severni Ameriki. To je slaba zamisel,” je predlog prvega moža smučarskih skokov raztrgal Kot in nadaljeval še bolj ostro.

Hibridna tekma v Wisli v minuli sezoni. Foto: Profimedia

“Sanjajo o Braziliji, Združenih arabskih emiratih in mobilnih skakalnicah. O popolnem sranju, ne morejo pa prisluhniti glasu tekmovalcev samih in rešiti osnovnih problemov. Omejuje se startne liste in nacionalne kvote, posledično pa naši najboljši tekmovalci nimajo kje tekmovati. Postavlja se vprašanje: zakaj trenirati, če skakalci potem ne morejo nikjer tekmovati?”

Nejasna pravila skrbijo za zmedo med navijači

Član upravnega odbora poljske smučarske zveze vidi povsem drugačen način, kako prek televizijskih sprejemnikom privabiti množice novih navijačev. Po njegovem mnenju bi bilo že dovolj, da se uredijo veljavni predpisi, ki pogosto vzbujajo začudenje in odpor med samimi skakalci.

Foto: Profimedia

“Navijač, ki ga smučarski skoki prav nič ne zanimajo, prižge televizijo in se izgubi, saj ne ve, kaj se dogaja. Pravila Mednarodne smučarske zveze (FIS) so popolnoma nejasna in nihče noče nič narediti glede tega. Lobiranje največjih držav, ki največ posegajo v opremo, torej Nemčije in Avstrijce, je tako veliko, da FIS celo spodbujata, naj se ne ukvarjajo s kombinezoni. Ja, uvedli so 3D meritve, in uvodoma se je zdelo to dobro, a kaj se je na koncu izcimilo? Primerjajte kombinizone iz lanske in letošnje sezone. Konec koncev so enaki, le nekaterim je dovoljeno več, drugim pa manj in to je to,” je bil za poljski dnevnik brez dlake na jeziku Kot.

Ideja mobilnih skakalnic ni nova

Slednji je sicer spomnil, da ideja o mobilnih skakalnicah še zdaleč ni nova. Nekdanjemu predsedniku Poljske smučarske zveze Apoloniuszu Tajnerju se je namreč že pred leti porodila zamisel, o postavitvi majhnih skakalnic po celotni državi.

Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast/Guliverimage

“Želeli smo narediti skakalnice, ki bi potovale po različnih mestih in krajih. Postavili bi jih za en ali dva dni med vikendi in med spremljevalnimi dogodki. Njihov cilj bi bila populariziracija skokov med najmlajšimi. Vendarle govorimo o majhnih, zložljivih skakalnicah, na katerih bi lahko varno skakali tako otroci kot tudi starejši. To so zagotovo stvari, ki jih je mogoče narediti. Adam Małysz je bil takrat močno vpleten v to. Smučarske skoke smo želeli narediti bolj priljubljene in povečati število mladih, saj je dejstvo, da je teh se v našem športu vse manj,” je še sklenil Kot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje