Prvenstvo v Planici daleč od samo športnega dogodka

Zimski športi 2. Feb 202313:55
Foto: Aleš Fevžer

Odštevanje do nordijskega svetovnega prvenstva na slovenskih tleh se nadaljuje. Do otvoritvene slovesnosti šampionata v Planici je ostalo še 19 dni, ob tem pa so svoje videnje pred največjim športnim dogodkom predstavili vodilni možje. Ti si poleg vrhunskega športnega želijo trajnostni dogodek.

Na novinarski konferenci v Ljubljani so sodelovali predsednik Smučarske zveze Slovenije in Organizacijskega komiteja (OK) Planica 2023 Enzo Smrekar, generalni sekretar OK Tomaž Šušteršič, vodja logistike OK Jure Ajdišek in predsednica strateškega sveta OK Maja Zalaznik, ki sta se jim ob tej priložnosti pridružila še Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport ter Henrika Zupan, županja občine Kranjska Gora.

Vrhunska priložnost za promocijo Slovenije

19 dni pred začetkom prvenstva, ki ga bo 21. marca odprla otvoritvena slovesnost v Kranjski Gori, dan pozneje pa se bodo v Planici začeli športni boji, ki bodo trajali vse do 5. marca, je v dolini pod Poncami praktično že vse pripravljeno na pravi nordijski spektakel.

“Pričakujemo veliko udeležbo, prisotnih bo več kot 2000 športnikov z ekipami, več kot 2000 predstavnikov medijev. Pričakujemo med 150 in 200 tisoč navijačev. Mediji bodo v svet poslali sliko, ki jo bo videlo več kot 450 milijonov ljudi z vsega sveta. To je enkratna priložnost, da se predstavimo kot dobri organizatorji in kot dobri gostitelji. Predvsem pa da prenesemo v svet sliko naše prelepe Slovenije. Verjamemo, da bomo priča izjemnemu in enkratnemu športnemu dogodku,” je v svojem nagovoru dejal Enzo Smrekar, ki se je ob tem zahvalil vsem deležnikom – Mednarodni smučarski zvezi (Fis), vladi in ministrstvom Slovenije, občini Kranjska Gora, pozabil pa niti na italijanske in avstrijske sosede, ki so Planico pri kandidaturi podprli, zdaj pa bodo tudi sodelovali.

Ne samo šport

Generalni sekretar OK Tomaž Šušteršič je podobno kot že v pogovoru za Sportklub v sredini januarja še enkrat opozoril na razlikovanje nordijskega prvenstva (konec februarja oziroma začetek marca) in klasično finale svetovnega prvenstva v poletih, ki bo v Planici od 30. marca do 2. aprila.

Poleg finančne plati dogodka (proračun znaša slabih 16 milijonov evrov) je predstavil še nekaj podrobnosti: športniki prihajajo iz 64 držav, za spremljevalni program na prizorišču in v Kranjski Gori pa bodo znani slovenski glasbeniki, kot so Šank Rock, Executives, Avseniki, Tabu, King Fu, Peter Lovšin s Španskimi borci in Siddharta. Šušteršič je dodal, da pričakujejo, da bo dogodek poleg športnega in kulturnega ospredja v ozadju tudi diplomatsko-politični, saj pričakujejo obisk številnih predstavnikov vlad in ’kronanih glav’.

Foto: Denis Sadiković

Pestro bo tudi zvečer

Županja občine Kranjska Gora Henrika Zupan je izpostavila zadovoljstvo, da bo najbolj severnozahodna občina v državi po številnih športnih dogodkih zdaj gostila še največjega izmed vseh: “Občina je aktivno pripravljena. Po podatkih večjih hotelskih hiš je na voljo še nekaj prostih kapacitet, tako da tisti navijači in obiskovalci, ki si želijo biti v središču dogajanja, imajo še to možnost. Preko Turizma Kranjska Gora je bila občina aktivna pri pripravi spremljajočih dogodkov. Odvijali se bodo v večernem času na trgu zmagovalcev. Del središča bo zaprt za promet, saj bo tam popoldne in zvečer potekala tako imenovana nordijska milja, na kateri bo pester program z bogato gostinsko ponudbo.”

Čim manj pločevine

Občina je s skupaj z organizacijskim komitejem sklenila zavezo, da bo dogodek trajnosten. Kot je dejala Maja Zalaznik, so skupaj s sodelavci pripravili ’akcijski načrt’ in zeleno zavezo, o čemer si lahko več preberete na uradni spletni strani.

Del tega predstavlja tudi mobilnost, saj obiskovalce spodbujajo, da v Planico pridejo z javnim prometom oziroma naj z enim avtomobilom pride več ljudi. Za ’pločevino’ sicer v dolini Tamarja ne bo prostora, saj bo vstopna točka 1,6 kilometra od skakalne in tekaške arene, o čemer smo na Sportklubu že pisali.

Kot je dodal Ajdišek, bo parkirišč v Kranjski Gori in njeni okolici dovolj, bo pa v času prvenstva tam nemogoče bivati v avtodomu, ki jih bodo preusmerili v Kamp Špik v Gozd Martuljku. In še pomembno obvestilo za pohodnike – od 13. februarja naprej bo v dolino Planice mogoče vstopiti le še peš, od 18. februarja pa samo še z akreditacijo.

Foto: Aleš Fevžer

Vsak evro se trikrat povrne

Novi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je uvodoma poudaril, da želijo na ministrstvu vrnitvi športu za vse, kar je ta naredil za državo v zadnjih 30 letih.

“Kolikor je v preteklosti država storila za šport, se po mojem ne bi smel nobeden politik fotografirati s športnikom. Jaz bi rad po koncu mojega mandata to spremenil. Šport je zapisan v DNK slovenskega naroda in nas povezuje vse od otroštva do prehoda v jesen življenja,” je menil Han.

“Športniki so glavni ambasadorji naše prelepe domovine. Šport niso le dosežki in čustva, ampak ima tudi gospodarske dejavnike. Vsak evro, ki ga vložimo v šport, se nam trikrat povrne. Tega se morajo zavedati tako vlada kot ministrstva. Multiplikator učinkov športnih prireditev pa je še večji,” je še pojasnil Han in dodal, da gre za zgodovinsko zimsko sezono.

Komentari

Vaš komentar