Rojeni po prvi, otroci ob drugi, junaki ob tretji kolajni

Peking 2022 14. Feb. 202214:36 > 15:30
Delite:
Peter Prevc marljivo zbira kolajne. Foto: Anže Malovrh/OKS

Zbirko slovenskih odličij na 24. zimskih olimpijskih igrah je s srebrom dopolnil skakalni kvartet v postavi Lovro Kos, Timi Zajc ter brata Peter in Cene Prevc. Po letih 1988 in 2002 so tako slovenski skakalci še tretjič prišli do moštvene kolajne.

Kolajna, ki so jo na moštveni skakalni preizkušnji na veliki napravi v Zhangjiakou priskakali Lovro Kos, Timi Zajc ter brata Peter in Cene Prevc, je že sedma slovenska na olimpijskih igrah 2022. Obenem pa je z novim skakalnim uspehom nadaljevanje dobila zgodba o slovenskih odličjih na skakalnih ekipnih tekmah.

Matjaž Zupan: del srebrnega skakalnega kvarteta na ZOI 1988. Foto: Guliverimage

Zgodba o skakalnih kolajnah na moštvenih tekmah pa se je začela pisati še pred rojstvom kvarteta, ki je navdušil v Pekingu. Leta 1988 na olimpijskih igrah v Calgaryju, ko so Slovenci skakali še pod jugoslovansko zastavo. Takrat so ob zmagi Finske do srebra prišli Primož Ulaga, Matjaž Zupan, Miran Tepeš in Matjaž Debelak, ki je bil pred tem bronast na srednji skakalnici.

Omenjeni Zupan je bil 14 let pozneje na olimpijskih igrah na trenerskem stolpu. Njegovi takratni varovanci so bili Primož Peterka, Peter Žonta, Damjan Fras in Robert Kranjec. S tretjim mestom so Sloveniji tedaj priborili edino odličje na ZOI 2002. Mimogrede, P. Prevc je bil takrat star deset let, brat Cene šest, Kos tri, Zajc pa dve leti.

Bronasti kvartet iz Salt Lake Cityja 2002

Na novo ekipno kolajno je bilo nato treba nato čakati nadaljnjih 20 let. Slovenija jo je osvojila že na mešani ekipni tekmi. Še več, Peter Prevc, Timi Zajc, Urša Bogataj in Nika Križnar so se veselili celo zlata. Natančno en teden pozneje pa so slovenski skakalci zablesteli še na moški ekipni tekmi na veliki skakalnici. Nedosegljiva je bila le Avstrija, na drugo stopničko pa so skočili Lovro Kos, Timi Zajc ter Cene in Peter Prevc. Slednji bo tako v domačo vitrino obesil še četrto kolajno. Po dve je pridobil na posamični in prav toliko na ekipni tekmi.

Komentari

Vaš komentar