Izvrsten zaključek fantastičnega skakalnega dne

Smučarski skoki 5. Feb 20231:33 0 komentarjev
Nika Prevc; Foto: Guliverimage

Po drugih mestih Eme Klinec in Anžeta Laniška ter bronu moške ekipe na mladinskem svetovnem prvenstvu so za izvrsten zaključek skakalnega dne poskrbela mlada slovenska dekleta. Na ekipni tekmi so v postavi Ajda Košnjek, Nika Vetrih, Taja Bodlaj in Nika Prevc zasedle drugo mesto in osvojile srebrno kolajno na SP v nordijskem smučanju za športnike in športnice do 20 let.

Zaključek skakalne sobote, ki se je po slovenskem času zavlekla že v prve ure nedelje, bi bil težko lepši. Slovenke, ki so branile naslov z lanskega mladinskega svetovnega prvenstva v Zakopanah, so tudi v Whistlerju nastopile odlično. Po izenačenem boju z Japonsko so tekmicam z dežele vzhajajočega sonca vendarle morale priznati premoč, na koncu je zaostanek znašal 19,8 točke. A srebro ni bilo nikoli ogroženo, tretja Nemčija je bila še 60 točk za našimi skakalkami.

Odločil sedmi skok

Tekmo je za Slovenijo odprla Ajda Košnjek, šesta s posamične tekma. S 85,5 metra je le za štiri desetinke zaostala za Japonko Nagomi Nakajama. Že v drugi seriji je slovensko reprezentanco na vodilni položaj popeljala Nika Vetrih (87 metrov), kar pa je malce pokvarila Taja Bodlaj (74 m) in Slovenke so znova zdrsnile za Japonsko. Nika Prevc je v prvem poskusu nastopila pod pričakovanji (84,5 m), a je zaostanek za vodilnimi Japonkami vseeno zmanjšala na 4,9 točke, kar je predstavljalo izvrsten položaj za napad v finalu.

Ta je sledil takoj na začetku druge serije, ko je Košnjek s 94,5 metra za poltretji meter preskočila Nakajamo in razliko zmanjšala na le točko in desetinko. Izjemen boj se je nadaljeval, ko je Vetrih (87,5 m) le za pol metra zaostala za Jozuki Sato, razlika pa je narasla na 1,9 točke v korist tekmic.

Odločilna razlika se je napravila v tretjem skoku finala, ko je Kurumi Ičinohe skočila kar 95,5 metra, Taja Bodlaj pa je pristala pri 79 metrih in zaostanek za Azijkami je narasel na 35,3 točke. Tega ni mogla nadoknaditi Nika Prevc, ki je z najdaljšim skokom dneva (97,5 m) sicer pod pritisk spravila Ringo Mijadžimo, a je ta z 90 metri zdržala in zlato potuje na Japonsko.

Skoki Slovenk:

Ajda Košnjek 85,5 m/94,5 m  210 točk

Nika Vetrih 87 m/87,5 m  188,7 točke

Taja Bodlaj 74 m/79 m  156,8 točke

Nika Prevc 84,5 m/97,5 m  230 točk

Za Slovenijo je to tretja kolajna v skakalnem delu mladinskega SP po srebru Prevc na posamični tekmi in bronu fantov na ekipni tekmi. Bera se lahko še poveča jutri, ko bo ob 20. uri po slovenskem času na sporedu še mešana ekipna preizkušnja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!