Komentiranja novih pravil bi se najraje vzdržal

Smučarski skoki 5. Jun 20237:00 0 komentarjev
Anže Lanišek
Foto: AP Photo/Matthias Schrader/Guliverimage

Še tretjo sezono zapovrstjo najboljši slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je po dopustovanju v Mehiki nared za nove izzive. "Ambicije so vedno prisotne, a najpomembneje je, da uživam v tem, kar počnem," pravi slovenski orel.

Anže Lanišek je že zadnje tri sezone najuspešnejši slovenski smučarski skakalec v svetovnem pokalu, a je bila letošnja zanj z naskokom najuspešnejša. S 1679 točkami in kar 16 uvrstitvami na zmagovalni oder jo je sklenil na sijajnem tretjem mestu, od njega pa sta bila boljša le Avstrijec Stefan Kraft in končni zmagovalec skupnega seštevka, Norvežan Halvor Egner Granerud.

Njegov točkovni izkupiček bi bil bržkone še nekoliko večji, če po novoletni turneji ne bi sledil padec forme, ki ga je, kot je priznal že po finalu v Planici, oddaljil od boja za veliki kristalni globus. A Lanišek je po enomesečnem oddihu, ki ga je izkoristil za izlet v Mehiko, sedaj že osredotočen na izzive, ki ga čakajo v prihajajoči zimi, v kateri si želi narediti še korak naprej.

Anže Lanišek. Foto: Daniel Karmann – AP Images via Guliver

“Ambicije so vedno prisotne, a najpomembneje je, da uživam v tem, kar počnem. Ko je tako, se sestavijo tudi druge stvari. Mislim, da sem v letošnji sezoni dokazal, da znam in zmorem, tudi za prihajajočo pa že imam sestavljen načrt oziroma strategijo. Predvsem želim biti še bolj konstanten kot sem bil v pretekli zimi, ko sem nekoliko padel v formi po novoletni turneji. Mislim, da bomo letos ubrali malo drugačno pot,” je poudaril smučarski skakalec, ki z novinarji nerad govori o ciljih pred sezono.

Noge so ga bolj ubogale kot na zadnji tekmi v Planici

Lanišek je sicer z reprezentančnimi kolegi že globoko zakorakal v pripravljalni del pred novo sezono, ta čas pa v slovenskem taboru dajejo poudarek predvsem na fizični pripravi, ki za marsikaterega skakalca predstavlja najbolj monoton del priprav.

Anže Lanišek (Foto: Uroš Skaza)

“Delamo po preverjenem programu in se ga držimo. Vseeno ni tako monotono, kot je morda videti. Veliko je predvsem teka. No, če povprašate katerega drugega športnika, ga je še vedno malo. Ne bom se pritoževal, mi povsem ustreza tako, kot je,” je priznal 27-letnik, ki je ohranil dobro pripravljenost tudi v času dopusta.

“Ko sem prišel na prvi trening, so me noge bolj ubogale kot na zadnji tekmi v Planici. Ko smo opravljali teste, so bili boljši kot pred poleti v Planici. Tudi zdravje je, kot mora biti. Z izjemo nekaj zares majhnih poškodb, nimam težav. Zdaj stavimo na svežino,” se je pošalil sogovornik.

Težko je iz traktorja narediti formulo 1

Tako kot večina skakalne karavane tudi Lanišek ta čas razmišlja o številnih spremembah, ki jih je po zaključku skakalne sezone predstavila Mednarodna smučarska zveza. Spomnimo, da bodo v prihajajoči zimi skakalce merili s skenerjem, varovalne vrvice in zavore na smučeh bodo obvezne, julija pa začne veljati tudi prepoved maže smuči s fluorom.

“Pravila se znova spreminjajo, zato se bo treba znova prilagoditi. Verjetno se bomo temu posvečali celo poletje. A preden bo Mednarodna smučarska zveza dokončno dorekla vse stvari, bo verjetno preteklo še kar nekaj časa. Saj ne vem, kaj naj rečem. Komentarja bi se najraje vzdržal. A zdi se mi, da imam tehniko, s katero se lahko hitro prilagodim spremembam, zato zaradi tega ni prisotne panike. Sem suveren in verjamem vase. Bomo videli, kako bo vse skupaj videti. A ko bomo na koncu potegnili črto čez vsa ta pravila, velikih sprememb niti ne bo. Težko je iz traktorja narediti formulo 1,” se je slikovito izrazil smučarski skakalec, ki ga konec meseca že čaka prva resna preizkušnja, saj bodo na Poljskem potekale evropske igre, na katerih bodo prvič nastopili tudi skakalci.

Lanisek kubacki solze
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliver

Tam se bo znova srečal tudi s svojim velikim prijateljem, poljskim skakalcem Dawidom Kubackim, ki je zaradi zdravstvenih težav žene izpustil zaključek sezone, posledično pa v boju za končno tretje mesto izgubil boj prav z Laniškom. Ta se je nato ob podelitvi medalj za najboljše po zadnji tekmi sezone v dolini pod Poncami na odru za zmagovalce pojavil s kartonastim izrezom Kubackega in tako poskrbel za čudovito gesto, ki v skakalnem svetu močno odmevala.

“Pisal mi je, ko je njegova žena zapuščala bolnišnico in mi sporočil, da je z njo vse v redu. Morda sem za to izvedel kakšno uro ali dan pred vsemi. Če se ne motim, zdaj že tudi trenira. Vse, kar se je dogajalo odtlej, pa verjetno sami veste bolje kot jaz,” je še povedal Lanišek.