Trojček nepremagljivega Krafta, tokrat najvišje Lanišek

Smučarski skoki 2. Dec 202317:58 > 17:58 0 komentarjev
Stefan Kraft
Foto: Profimedia

Tudi tretjo tekmo smučarskih skakalcev v novi sezoni je dobil Stefan Kraft. Avstrijec je bil po dveh slavjih v Ruki najboljši tudi na srednji napravi v Lillehammerju. Nosilec rumene majice je za pet točk premagal Andreasa Wellingerja in za 9,4 točke tretjega Daniela Tschofeniga. Najboljši Slovenec je bil tokrat Anže Lanišek na osmem mestu.

Po ženskah, kjer je novo sezono svetovnega pokala z zmago odprla Japonka Juki Ito (najboljša Slovenka je bila Nika Prevc na 10. mestu), so se na srednji napravi v Lillehammerju pomerili še moški. Ti so uvod opravili že prejšnji teden v finski Ruki, kjer je dvakrat suvereno zmagal Stefan Kraft.

Avstrijec je bil daleč najboljši tudi na današnji tekmi. Odlično formo je potrdil že na petkovih kvalifikacijah, nato pa je bil v prvi seriji edini, ki je preskočil 100 metrov. V drugo je novo zmago potrdil brez večjih težav. 31-letnik s Solnograškega je za maksimalnih 300 točk v svetovnem pokalu tokrat za pet točk premagal Andreasa Wellingerja, na najnižjo stopničko je stopil še en Avstrijec Daniel Tschofenig.

Od četverice Slovencev – Domen Prevc je izpadel v petkovih kvalifikacijah – je bil najboljši Anže Lanišek, ki je osvojil osmo mesto. Ta položaj je zasedal že po prvi seriji, v drugi pa ga je obdržal in vpisal prvo uvrstitev v deseterico v novi sezoni. Točke sta osvojila še Timi Zajc in Peter Prevc za 18. in 19. mesto. Prvi je v drugo izgubil tri mesta in na koncu za tri desetinke točke prehitel najstarejšega od bratov Prevc. Žiga Jelar je s tekmovanjem končal že po prvem skoku, ko mu je na 31. mestu do uvrstitve v finale zmanjkalo devet desetink točke.

“Za menoj je solidna tekma. V finalu sem bil malo prezgoden pri odskoku. Prvi skok je bil všečen, pri drugem pa sem malo pretiraval, ampak še vseeno prišel do lepega rezultata. Jutri je nov dan,” je dejal Lanišek.

Selektor Robert Hrgota je današnjo tekmo na manjši napravi ocenil kot kar zahtevno. “V prvi seriji so Anže, Timi in Peter prikazali dobre nastope, morda jim je zmanjkalo malo sreče, da bi se vsi trije borili za uvrstitev med prvo deseterico. Mogoče so v tej želji zato v finalu delali manjše napake, ampak vseeno so prikazali precej lepo raven skokov, sploh Anže,” je uvodoma dejal selektor.

“Na koncu na tej skakalnici res odločajo malenkosti, ali se boš boril za zmagovalni oder ali za ‘top 10’. Upam, da bomo nadaljevali v tem ritmu. Jutri na večji napravi pričakujemo še dvig forme in da fantje ulovijo najboljše skoke,” je dodal Hrgota.

V skupnem seštevku ima Kraft 300 točk, drugi je Wellinger s 190, tretji Pius Paschke s 170 točkami. Najboljši Slovenec je Zajc na devetem mestu s 77 točkami.

Jutri čaka moške še ena tekma v Lillehammerju, a tokrat na veliki napravi (ob 17. uri). Še prej bodo opravili s kvalifikacijami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!