Planiška novost zavita v tančico dvoma

Smučarski skoki 13. Jun 20249:52 0 komentarjev
Silje Opseth
Svetovna rekorderka (230,5 m) Silje Opseth. Foto: Profimedia

Minuli teden je Planica pričakovano postala gostiteljica svetovnega prvenstva v poletih 2028, saj dolina pod Poncami ni imela protikandidata. Še vedno pa se poraja vprašanje: se bodo čez štiri leta na Letalnici bratov Gorišek za kolajne borila tudi dekleta?

Na kongresu FIS, ki je v začetku junija potekal v islandskem Reykjaviku, so organizatorji v Planici pričakovano dobili zeleno luč za gostiteljstvo svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 2028. Dolina pod Poncami je bila po nepisanem pravilu, da se štiri letalnice (poleg slovenskega ponosa še Kulm, Oberstdorf in Vikersund) izmenjavajo pri pripravi bienalnega šampionata, edina kandidatka.

Čeprav je dogovor med FIS in Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) uradno zapečaten, pa še naprej ni jasno, kakšen bo tekmovalni program na Letalnici bratov Gorišek čez slaba štiri leta. Pri SZS so namreč ob prijavi vložili predlog, da bi poleg moških na prvenstvu tekmovala tudi dekleta, kar bi bil sploh prvi letalski spektakel, kjer bi se za kolajne borile tudi predstavnice nežnejšega spola.

Kot je direktor moškega svetovnega pokala Sandro Pertile pojasnil za uradno spletno stran FIS, vodilni možje končne odločitve še niso sprejeli. “Ženski skoki so v zadnjem času naredili velike in pomembne korake. V Vikersundu najprej prva tekma na letalnici v letu 2023, nato tam letos še prva tekma za točke svetovnega pokala – oboje izjemno pomembna mejnika v zgodovini omenjenega razvoja, ki ga lahko ves čas spremljamo,” je dejal Italijan.

Sandro Pertile
Foto: SK

Dovolj časa za premislek in odločitev

In dodal: “Toda razlika med nastopi ter med širino v obeh konkurencah je še vedno velika. Zmanjšanje le-te je naša prioriteta na kratki oziroma srednji rok. Če ženske skoke primerjamo z moškimi, gre še vedno za mlad šport. Njegova okrepitev kot celota je nujen korak tudi z vidika razvoja smučarskih poletov. Ti so najvišja raven smučarskih skokov, kjer je prisotno tudi veliko tveganja. Obenem pa je Planica izjemno zahtevna naprava. Pred prvenstvom v Sloveniji je še nekaj let, v katerih bomo ves čas spremljali in ocenjevali razvoj ženskih skokov in poletov. Ostali bomo odprte glave. Cilj FIS, da v prihodnjih letih bolj združuje moške in ženske tekme, pa gre v isto smer kot prej.”

Dokončna odločitev, ali bodo ženske na čelu s svetovno rekorderko Silje Opseth (230,5 metra) leta 2028 tekmovale na severozahodu Slovenije, bo tako jasna najpozneje spomladi 2027.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!