Robert Hrgota: Anžetu ni bilo lahko, a se je pobral

Delite:
Robert Hrgota
Robert Hrgota (Foto: Denis Sadiković)

Za smučarske skakalce po zaključenih olimpijskih igrah ni počitka. Že danes jih čaka prva od treh tekem za svetovni pokal ta konec tedna v Lahtiju na Finskem. Pred potjo na sever Evrope smo se pogovarjali z glavnim trenerjem slovenskih orlov Robertom Hrgoto, ki je za Sportklub strnil občutke po vrnitvi iz Pekinga.

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih se je včeraj odpravila na Finsko, kjer bo po slabem mesecu dni nadaljevala z nastopi v svetovnem pokalu. V Skandinavijo se odpravlja na krilih uspešnih nastopov na olimpijskih igrah, kjer so osvojili srebrno odličje na moštveni tekmi in zlato na preizkušnji mešanih ekip.

“Kanček je tudi grenkega priokusa,” priznava glavni trener Robert Hrgota in spomni, da so bili po zaslugi Petra Prevca in Timija Zajca zelo blizu zmagovalnemu odru tudi na posamičnih tekmah. Triintridesetletnik je sicer med drugim spregovoril tudi o najboljšem slovenskem tekmovalcu letošnje sezone Anžetu Lanišku, ki je zaradi slabše forme na Kitajskem ostal brez nastopa na treh tekma, posledično pa tudi brez tako želene olimpijske kolajne.

Vam je že uspelo strniti misli po zaključku olimpijskih iger?

Po vrnitvi smo morali urediti kar nekaj logističnih stvari, saj sledi naporen tekmovalni ritem v svetovnem pokalu. Všeč mi je, da gremo takoj dalje in nadaljujemo v ustaljenem ritmu. Čas za strnitev misli bo prišel po sezoni. A če se kljub temu ozrem nazaj, smo seveda zadovoljni. Kanček je tudi grenkega priokusa, saj smo na obeh posamičnih tekmah za las zgrešili kolajno, na ekipni tekmi pa ostali brez zlata. A to le pomeni, da je še vedno prostor za napredek.

Kje se je “zalomilo”?

Mislim, da ni šlo nič narobe, tako je pač na olimpijskih igrah, kjer se ti morajo za uspeh sestaviti vse stvari. To nam je uspelo na tekmi mešanih ekip in, roko na srce, tudi na ekipni, kjer nam je za zlato zmanjkalo nekaj sreče. Na srednji napravi je Petru Prevcu do odličja zmanjkalo le pol točke, ki jo lahko najdeš povsod, na veliki pa se Petru in Lovru Kosu ni posrečil doskok, kar ju je stalo boja za medalje. Timi Zajc je imel smolo s težkimi pogoji v prvi seriji, medtem ko je v drugi seriji žal skočil slabše. Govora je o malenkostih.

Je tudi vas presenetil dvig forme Petra ravno na olimpijskih igrah?

Da in ne. Bolj me je presenetilo, da je začel dobro funkcionirati že s svojim prvim skokom. Običajno je zanj veljalo, da potrebuje dva, tri skoke, da ujame ritem. Visoko raven je kazal že na prejšnjih tekmah in treningih, a se mu stvari niso sestavile. Tu gre za proces, ki traja in veseli me, da mu ga je uspelo vpeljati prav v Pekingu ter je tam lahko resnično užival.

Foto: Aleš Fevžer / OKS

So pomembno vlogo odigrale tudi njegove bogate izkušnje?

Nedvomno. Vsake olimpijske igre ti nekaj prinesejo. Za Petrom so bile že tri.

Kako ste tekmovanje pod petimi krogi doživeli vi?

Težko povem, kaj konkretnega, saj jih ne morem primerjati z običajnimi igrami, četudi pred tem na njih nisem sodeloval. A po zgodbah in pogovorih se zaveš, da so bile tokratne zaradi vseh koronskih ukrepov zares specifične. Sicer so bile zelo dobro organizirane, saj je bilo za športnike dobro poskrbljeno. A manjkal je občutek sproščenosti oziroma olimpijski duh. Tja si prišel le z namenom, da nastopiš na tekmi in odideš domov.

Kako ste doživeli celotno dramo z diskvalifikacijami na tekmi mešanih ekip?

Čakal sem, ali se bo to zgodilo tudi nam. A načeloma smo bili glede tega na zelo varni strani in nas je lahko od vseh najmanj skrbelo, da bi prišlo do diskvalifikacije.

Robi Hrgota, trener skakalne ekipe, Foto: Denis Sadiković

Kaj vam je povzročalo največ stresa?

Predvsem samopriprava do olimpijskih iger in zaskrbljenost, ali boš ostal zdrav. Tudi logistične stvari in pa seveda izbira ekip, ki ti pobere največ energije. Pozitivna stvar je bila, da sem imel težave zaradi tega, ker so fantje skakali dobro. Sladke skrbi.

Kako ste izpeljali komunikacijo z Anžetom Laniškom, ki je ostal brez nastopov na treh tekmah?

Tako kot to počnem že celotno sezono. Skupaj s tekmovalci imamo stkan odnos, ki poteka prek pogovorov in prek pogovorov smo tudi uredili stvari.

Vas skrbi, da bi odločitev na olimpijskih igrah vplivala negativno na Anžetovo nadaljevanje sezone?

Ne. Seveda mu ni bilo lahko, a se je pobral in je že motiviran za naslednje tekme.

Na začetku sezone, ste dejali, da bo za OI ključno stopnjevanje forme. To vam je uspelo izvrstno, saj se vas je konkurenca močno ustrašila.

Težko je biti pameten in reči, kako dobro si to storil. A po drugi strani smo predvsem s psihološkega vidika potegnili kratko na novoletni turneji. Tu imamo spet prostor za napredek. No, se nam je pa vsaj na olimpijskih igrah izšlo po naših željah. Res me veseli, da se je tako izteklo.

Kako nadaljevati sezono po takšnem vrhuncu?

Povsem običajno. Gremo naprej, sezona je dolga in vedeli smo, kaj nas še čaka. Mislim, da ne bi smelo biti težav, saj so tudi fantje zelo motivirani. Pred nami je še svetovno prvenstvo v poletih in zaključek v Planici.  Vrhunca, ki se ju zelo veselim, saj fantje zelo dobro funkcionirajo.

Bi v Lahtiju lahko prišlo do rezultatskega padca?

Mislim, da ne. Bilo je dovolj časa za počitek, zato so se fantje lahko zbrali. Poleg tega gre za tekmovalce, ki so dali skozi že marsikaj. Seveda ne moreš biti stoodstotno prepričan, zato smo pripravljeni tudi na takšen scenarij.

Ema Klinec bo izpustila tekme v Hinzenbachu

Ema Klinec

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec zaradi tveganega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, ne bo nastopila na treh tekmah svetovnega pokala, ki bodo od danes do nedelje v Hinzenbachu v Avstriji, so danes sporočili z Smučarske zveze Slovenije. Ekipi se bo predvidoma pridružila na turneji Raw Air na Norveškem. V Hinzenbachu bodo tako nastopile Urša Bogataj, Nika Križnar, Špela Rogelj, Maja Vtič in Katra Komar.

Komentari

Vaš komentar