Robert Hrgota ponosen: Da je uspelo majhni Sloveniji …

Smučarski skoki 3. Mar 202321:48 0 komentarjev
Timi Zajc
Foto: Profimedia

Ko je Timi Zajc decembra 2020 na svetovnem prvenstvu v poletih v Planici po rezultatih prvega dne svoje nezadovoljstvo z delom takratnega trenerja Gorazda Bertonclja delil na družbenem omrežju Instagram, je (ne)hote začrtal nadaljnjo pot slovenske skakalne reprezentance. Na vroči stolček je ’sedel’ Robert Hrgota.

Poseben dan je tudi za glavnim trenerjem moškega dela slovenske skakalne reprezentance. Robert Hrgota je do zlate kolajne na prvenstvu v Planici ‘pripeljal’ Timija Zajca. In prav 22-letniku se lahko glavni mož slovenske stroke ’zahvali’, da je sploh dobil priložnost voditi slovenske orle.

Zajc je namreč med svetovnim prvenstvom v poletih 2020 pod Poncami po prvem dnevu svoje nezadovoljstvo nad ekipno formo izrazil na družbenem omrežju Instagram in takratnega selektorja Gorazda Bertonclja pozval k odstopu. Skakalec je bil naslednji dan izključen iz reprezentance, tudi Bertoncelj pa je zapustil svoje mesto. Na položaj je naprej začasno, nato pa za stalno stopil Hrgota, ki je planiško zmago doživel zelo umirjeno, a s ponosom.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

“Čutim predvsem olajšanje. Veš, da imaš samo eno priložnost. Vsi se trudijo za to. Uspelo pa je eni majhni Sloveniji na domačem svetovnem prvenstvu.”

O čem je govoril Robert Hrgota s slovenskimi mediji:

O razpletu tekme

Po razočaranju na manjši napravi smo bili za večjo še bolj motivirani. Vedeli smo, da imamo dva zelo močna fanta, ki lahko posežeta po kolajnah. Mogoče se Anžetu danes ni izšlo, Timi pa je že od prvega skoka deloval zelo suvereno. Taktično smo se odločali za določene stvari, k sreči se je vse izšlo, kot smo si želeli. Izpuščanje poskusne serije, nižji nalet … Tu treniramo precej časa, vemo, s katerih naletnih mest skačemo in v kakšnih pogojih. Danes se je to izšlo, imamo svetovnega prvaka.

O tem, kdaj je začel verjeti v zmago

V prvi seriji ni naredil skoka, kot smo si ga želeli. Bila je manjša napaka, ampak veliko olajšanje je bilo, da je bil kljub napaki na odskočnem pomolu le 0,7 točke za vodilnim. Vedel je, kaj mora v drugi seriji storiti. Ostal je zelo miren, po pogovoru je vedel, kaj mora narediti. ’Rampa’ je bila precej dobra, razmišljali smo, da bi jo spustili. Ampak smo se odločili, da z dobrim skokom z enajstega naleta na treningih skače do 140 metrov. Skok je bil zelo dober, morda ne tako dober kot drugi na treningu dva dni nazaj, a na srečo dovolj za zmago.

Timi Zajc
Foto: Guliverimage

O tem, kakšna čustva je pri tem začutil

Predvsem olajšanje. Tempiraš vse, pripravljaš se za ta trenutek. Veš, da imaš samo eno možnost. Zelo zelo prijetno je to, ker veš, da se vsi trudijo za to. In uspelo je eni majhni Sloveniji na domačem svetovnem prvenstvu. Na večji napravi dobiti svetovnega prvaka po 32 letih.

O tem, da je najlepše zmagati doma

Definitivno. Zelo sem vesel, da se je danes zbrala kar lepa množica navijačev. To smo prej mogoče pogrešali, a bilo je namenjeno, da se to zgodi danes. Za jutri pričakujem, da ta zmaga pripelje še več ljudi, da dajo še večjo podporo našim fantom, ki so sposobni narediti še en zelo dober rezultat.

Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

O že omenjeni aferi, za katero se lahko Zajcu ’zahvali’, saj je prišel na selektorsko mesto

Timi je v treh letih zelo dozorel. Iz enega zelo prijetnega fanta, ki si je želel uspehov, je dozorel v fanta, ki ve, kaj si želi in česa je sposoben. Kanček samozavesti, ki mu je morda manjkala na začetku sezone, je pridobil skozi tekme in se v pravem trenutku zavedal, česa je sposoben. Vedel je, da so to priložnosti, ki jih ne izpustiš iz rok. Vprašanje, kdaj bo spet priložnost na domačem svetovnem prvenstvu zmagati. Najlepše je, ko tekmovalec ostaja zelo miren. Narediš taktiko in pripravo, on tej taktiki verjame, verjame v strokovno vodstvo. Polepšal nam je ne le dan, ampak sezono.

O Zajčevi prednosti pred konkurenco

S Timijem sva se pogovarjala že pred sezono, novembra, decembra pa sem mu povedal, da pričakujem zmago na svetovnem prvenstvu. Takrat je malo čudno pogledal. Rekel sem mu, da vemo, česa je sposoben in kaj njegovi dobri skoki v Planici pomenijo. Če naredi take skoke že takrat, nima konkurence tukaj. Na začetku mogoče ni verjel, bolj kot se je sezona razvijala, bolj je verjel in bolj je zaupal, da je tega sposoben. Na koncu je celo zmagal z zelo lepimi skoki, z manjšimi napakami. Za 10 točk na svetovnem prvenstvu. To ni kar tako.

Timi Zajc
Foto: Profimedia

O tem, zakaj Zajcu Bloudkova velikanka tako ustreza

Kar vsem ustreza. Moderni profili teh skakalnic, podobni kot na olimpijskih igrah v Pekingu in še kakšna nova naprava. Prelet je višji, kjer potrebuješ ta občutek samozavesti in predrznosti, čutiš oporo in višino, kjer pridobivaš hitrost. Pri tem je Timi zelo močan, kdaj zelo pred konkurenco. Vedeli smo, da je na tej skakalnici tega sposoben in danes je to storil.

O živčnosti

Po prvi seriji sem bil pomirjen, saj je s skokom, ki ni bil idealen, je bil blizu vodstva. Bil sem precej samozavesten, a seveda zelo zelo nervozen. Vedel sem, da mu z dobrim skokom lahko uspe marsikaj. Še pred Granerudom smo želeli znižati nalet, ampak potem smo se odločili, naj skoči z istega naleta. S tega zna skočiti 140 metrov. Danes je bilo dovolj 137 metrov, praznujemo in se veselimo novega svetovnega prvaka.

O sestavi jutrišnje ekipne tekme, na kateri bo Domna Prevca zamenjal Lovro Kos

Lovro Kos je prvi, drugi je Žiga Jelar, tretji Timi Zajc in četrti Anže Lanišek. Imamo štiri zelo močne fante. Anže danes z manjšimi napakami, ki ti vzamejo dva-tri metre. Vsak skok, ko to dodaš, si v igri za kolajno. To mu je danes manjkalo. Imamo dva kapetana, ki lahko poneseta Slovenijo, naredita razliko in ekipo postavita v borbo za kolajno.

Timi Zajc
Foto: Profimedia

O primerjavi tega uspeha s Pekingom 2022

Zlata je zlata. Grenak priokus Petra, ko je bil četrti, je še vedno boleč. 2020 v Planici smo si začrtali posamično kolajno v Pekingu in v Planici. Če na Kitajskem ni uspelo, je ta toliko bolj pomirjujoča. Kaj naj rečem? Doma zmagati na svetovnem prvenstvu … Lahko dolgovezim, ampak poklopilo se je.

O tem, kdaj in kako lahko Zajc poseže po velikem kristalnem globusu

Zavedati se moramo, da je star šele 22 let. Če primerjamo z današnjima dobitnikoma kolajn, je šest, sedem, celo sedem let mlajši. Potreben je čas, potrebne so izkušnje, tekme, razočaranja, zadovoljstva. Da narediš mozaik vseh čustev. Timi že celo sezono deluje na visokem nivoju, potreben je bil le kanček samozavesti in zavedanja, česa je sposoben, če opravi delo. Na srečo je ta samozavest prišla ob pravem času in zdaj bo lahko zelo pomirjen. Mogoče se še ne zaveda.

Timi Zajc
Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!