Upor smučarskih skakalcev: z dopisom preprečili novo idejo FIS

Smučarski skoki 13. Okt 202319:12 1 komentar
Žiga Jelar (Foto: Guliverimage)

Ponedeljkov sestanek komiteja smučarskih skokov Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Klingenthalu je znova poskrbel za nekatere spremembe pred začetkom nove sezone svetovnega pokala.

Spremembe, ki jih je FIS že spomladi uvedla za novo sezono, so povzročile kar nekaj negodovanja med skakalno karavano. Nezadovoljstvo nad njimi so odkrito izrazili tudi v slovenskem skakalnem taboru, saj je bila večina tekmovalcev mnenja, da so nepotrebne, skoki pa bodo zaradi tega morda še manj varni.

S tem pa predlogov za uvedbo novosti še ni bilo konec, saj je komite smučarskih skokov pri FIS zasedal tudi ta ponedeljek v Klingenthalu in znova razpravljal o morebitnih novitetah. Ena od teh je bila tudi uvedba zavor na smučeh, ki bi po padcu ustavile njihovo drsenje po zaletišču.

Ideja se je prvič pojavila že po nesreči Norvežana Daniela Andre Tandeja, ki se mu je leta 2021 pripetila v Planici, na novo pa so jo pri FIS obudili po letošnjem padcu Petra Prevca na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v dolini pod Poncami.

Kako bi bile videti zavore na skakalnih smučeh?

Sistem naj bi bil podoben tistemu, ki ga poznamo pri smučeh za alpsko smučanje. Ko skakalec pade, se mu smučka odpne, velikokrat pa lahko prileti naravnost v tekmovalca. Zavora bi vplivala, da bi smučka zavila v drugo smer in se zaletela v stransko ogrado.

A uvedba zavore je naletela na hudo nasprotovanje pri smučarskih skakalcih in skakalkah kot tudi trenerjih. Ti so se uprli z dopisom, ki so ga poslali na sestanek v Klingenthalu, v njem pa izrazili številne pomisleke nad uvedbo zavor.

Po naših informacijah je skakalce predvsem strah, ker novosti še niso ustrezno testirali. Doslej je bila namreč preizkušena le na treningih, ne pa tudi na skakalnicah, zato pri tekmovalcih obstaja upravičena bojazen, da bi se sistem aktiviral med naletom ali pri doskoku, kar bi privedlo do še precej hujših padcev.

Neodobravanje smučarskih skakalk in skakalcev je bilo očitno dovolj veliko, da so se pri FIS odločili, da z uvedbo zavore počakajo. Namesto tega jo bodo med zimo na mednarodnih tekmah preizkušali le predskakalci, po zaključku sezone pa bodo nato znova odločali, ali bo dodatek k opremi obvezen v prihodnjem poletju oziroma zimi.

Komite je sicer na sestanku sprejel tudi spremembe glede tekmovalnega formata na norveški turneji, opustil pa spomladi sprejeto pravilo, ki je določalo, da mora biti pri dekletih po izmerjenem razkoraku ta še dodatne tri centimetre višji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje