Srhljiv seznam poškodovanih smučarjev

Alpsko smučanje 4. Feb 202419:03 0 komentarjev
Petra Vlhova jo je skupila pred domačimi navijači. Foto: Profimedia

Več kot 25 alpskih smučarjev in smučark se je moralo v zadnjih tednih soočiti s predčasnim koncem tekmovane sezone. Srhljivi trend vodstvo svetovnega pokala kliče k poglobljeni analizi.

Zlovešči zvok helikopterja. Smučar na nosilih. Prekinjena tekma. Zastrašujoča tišina v ciljni areni.

Čeprav se o varnosti tekmovalcev govori več kot kadarkoli v smučarski zgodovini, pa poškodbeni val neizprosno pustoši po karavani svetovnega pokala. Letos je zastrašujoči seznam še toliko bolj na udaru, saj so se na njem znašli mnogi protagonisti boja za globuse. Mikaela Shiffrin jo je resda odnesla le z nekaj udarninami in naj bi bila po premoru kmalu nared, kar potrjujejo tudi njeni nedavni treningi na snegu. Slabše pa so jo odnesli njena velika tekmica Petra Vlhova in partner Aleksander Aamodt Kilde, pa tudi Alexis Pinturault, Marco Schwarz … Seznam je dolg.

Pravega odgovora vodstvo svetovnega pokala (še) nima, saj se poškodbe dogajajo tako v tehničnih kot tudi hitrih disciplinah, ob tem pa je jasno, da so se v zadnjih letih razvili koncepti zračnih blazin, bolj dodelane so zaščitne mreže, precej bolj previdni pa so tudi šefi tekem. Zdi se, da gre za kombinacijo mnogih dejavnikov. Od natrpanega urnika, preko agresivne in odzivne opreme, ki v nastavitvah stremi k izvedbeni učinkovitosti, a hitro kaznuje napake, ter vse do vse višje ravni tekmovalnega tveganja. Brez slednjega pogosto ni rezultata. Meja pa je zelo tanka.

Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Profimedia

Največje žrtve sezone

Marco Schwarz

Za Avstrijca, ki je kot novodobni vsestranski smučar vodil v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bil usoden smuk v Bormiu. Ob padcu je utrpel strgano križno vez, raztrganino medialnega meniskusa in rahlo poškodbo hrustanca v desnem kolenu. Na istem prizorišču jo je skupil tudi Samuel DuPratt. Tudi on je Dolomite zapustil s strgano križno vezjo.

Alexis Pinturault

Zlatko-kisli začetek leta za Francoza. Slab teden po tem, ko je postal oče, se je poškodoval na smuku v Wengnu. Diagnoza? Zlom leve roke in strgana sprednja križna vez, posledično pa nenačrtovan daljši očetovski dopust.

Aleksander Aamodt Kilde

Pred dnevi je sledilce šokiral s posnetki iz bolnišnice. Norvežan že okreva po poškodbah (izpahnjena rama in hude ureznine na mečni mišici), do katerih je prišlo ob padcu na zadnji strmini smuka v Wengnu.

Petra Vlhova

Enega največjih smučarskih šokov sezone je doživela Slovakinja. Na domači tekmi v Jasni je nepregledna množica navijačev čakala na zmago. A končalo se je s padcem in poškodbo kolenskih vezi. Sanje o domačem zmagoslavju so se razblinile, sezona pa klavrno končala.

(Pre)pogost prizor na tekmah svetovnega pokala. Foto: Profimedia

Maria Therese Tviberg

Dva zloma, v kolenu in na golenici, ob tem pa že več udarcev v kosti, poškodba kolenskih vezi in meniskusa. To pa je diagnoza, ki je po padcu v Killingtonu pomenila predčasen konec sezone za svetovno prvakinjo na paralelni tekmi, sicer nekdanjo dvakratno mladinsko svetovno podprvakinjo in tudi članico bronaste norveške ekipe na olimpijskih igrah 2022 v Pekingu in srebrne na SP 2023 v Meribelu.

Nina Ortlieb

Avstrijka je stara znanka operacijskih dvoran. Pod nož je morala že dvajsetič (v preteklosti: zlom medenice, nadlakti, več sklepov, reber …). Decembra je padla na superveleslalomu v St. Moritzu. Ob tem si je zlomila golenico in fibulo desne noge.

Wendy Holdener

Izkušena švicarska smučarka sicer še upa, da bo ujela kakšno tekmo v sezoni. Od njene poškodbe na treningu slaloma bosta namreč kmalu minila dva meseca. Zlomila si je levi gleženj, kmalu zatem prestala operacijo in se lotila rehabilitacije.

Stefanie Fleckenstein

Padla je na tekmi v Val d’Iseru. Da je sezona zanjo končana, je bilo jasno po tem, ko je javnost obvestila o izpahu kolena, več zlomih golenice in poškodbah vezi.

Mathieu Faivre

Padel je med januarskim veleslalomskim treningom v smučarskem središču Orcieres. Pri tem si je zlomil ključnico in bil Lyonu tudi operiran. V karavano se kar trikratni svetovni prvak in bronasti olimpijec ni več vrnil.

Corinne Suter. Foto: Profimedia

Corinne Suter

V tej sezoni zanesljivo ne bomo videli smukaške olimpijske in svetovne prvakinje, ki je že obrnila novo stran in se lotila rehabilitacije. Zanjo je bil usoden smuk v Cortini d’Ampezzo. Ob trdem pristanku si je strgala sprednjo križno vez in poškodovala meniskus.

Poleg omenjenih smučarjev so črto pod sezono že potegnili tudi Broderick Thompson, Inni Holm Wembstad, Karoline Pichler, Remi Cuche, Marco Kohler, Barnabas Szollos, Anja Oplotnik, Adam Zampa, Valerie Grenier, Joana Hählen, Henrik von Appen, Stella Johansen, Elisabeth Reisinger …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!