Švicarski odziv prizadel tudi prvo damo

Alpsko smučanje 18. Apr 202415:22 0 komentarjev
Lara Gut-Behrami. Foto: Profimedia

Nedavna odločitev vodstva smučarskega središča v Zermattu, da zaradi odvzema tekem svetovnega pokala onemogoči poletne treninge, je v smučarskih krogih naletela na buren odziv.

Ko bo Mednarodna smučarska zveza v prihodnjih tednih, bržčas šele po majskem srečanju veljakov v Portorožu, objavila koledar svetovnega pokala za sezono 2024/25, med tekmovališči zanesljivo ne bo Zermatta. Poskus organizacije spektakularnega smuka pod Matterhornom s štartom v Švici in ciljem v Italiji je klavrno propadel. Lani so vse tekme odpadle zaradi pomanjkanja snega, letos zaradi premočnega vetra in sneženja. Skupna bilanca: 8 načrtovanih tekem, 0 izpeljanih.

S črtanjem s seznama prizorišč pa se v Zermattu nikakor ne morejo sprijazniti. Švicarji so se odločili za dokaj drastičen povračilni ukrep. Kot so sporočili, bodo smučarjem odrekli pravico do ledeniških treningov v poletnih mesecih. Proge za trening naj bi bile na voljo le za mlade smučarje iz lokalnih klubov, znak ”stop” pa velja tudi za elitno smučarsko reprezentanco. Prepoved treningov naj bi imela enoletno veljavo. Kot je dejal vodja pogona Franz Julen, bodo o nadaljnjih ukrepih Švicarji razpravljali v letu 2025.

Ukrep se bo dotaknil mnogih reprezentanc, odzivi pa so pričakovano burni. “Globoko obžalujemo to odločitev,” pravi Walter Reusser, direktor švicarske reprezentance. Časnik Blick ob tem poroča, da se bo zaradi ukrepa v težavah znašla tudi prva dama svetovnega pokala Lara Gut-Behrami. Lastnica velikega globusa se je namreč spogledovala celo s tem, da ne bi potovala na južno poloblo. Zdaj bo v to prisiljena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!