Olimpijske sanje Anamarije Lampič razblinjene že v polfinalu

Peking 2022 8. Feb 202212:42 > 13:21
Posamična tekma v Pekingu se ni izšla po željah Anamarije Lampič.

Po velikem uspehu slovenskih deskarjev na snegu, ki so poskrbeli za "slovenski torek" na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, so se sanje smučarske tekačice Anamarije Lampič po sprinterski kolajni zaključile že v polfinalu, kjer je končala kot šesta. Zdelo se je, da tudi smuči niso bile na vrhunskem nivoju. Medalje so si razdelile Jonna Sundling, Maja Dahlqvist in Jessie Diggins. V moški konkurenci je slavil Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo.

Da danes ni dan 26-letnice, so nakazovali že rezultati v kvalifikacijah. Za zmagovalko predtekmovanja, Švedinjo Jonno Sundling, je zaostala skoraj 14 sekund in se kot edina Slovenka v izločilne boje prebila šele kot 26. Bolje je nastopila v četrtfinalu, kjer sta bili Sundlingova in Američanka Rosie Brennan prehitri, slovenska tekačica pa je v prvi skupini zasedla tretje mesto.

Začelo se je nestrpno čakanje, ali bo čas 3.18.60 dovolj za preboj med najboljšo dvanajsterico. Izšlo se je za las, saj je Anamarijo prehitela Nemka Victoria Carl in tekmovalka iz Valburge pri Medvodah je kot zadnja napredovala v polfinale.

Polfinalna skupina smrti je bila prehitra

Tam je “padla” v skupino smrti s Sundlingovo, Američanko Rosie Brennan, Švicarko Nadine Faehndrich, Švedinjo Maja Dahlqvist in Norvežanko Tiril Udnes Weng. Ritem teka je bil prehiter, Slovenki pa tudi smuči niso stekle, kot bi si želela, in tekmovanje, na katerega je prišla kot ena glavnih favoritk za medaljo, končala brez finalnega nastopa na 12. mestu.

Z dominantno predstavo je do zlate kolajne prišla Jonna Sundling, ki danes ni imela konkurence. Po zmagah v kvalifikacijah, četrtfinalu in finalu je z izjemnim tekom konkurenco odpihnila še v finalu. Drugo mesto je zasedla njena rojakinja Maja Dahlqvist, ki je v ciljnem sprintu ugnala bronasto Američanko Jessie Diggins. 

Ostale Slovenke se niso uvrstile v najboljšo trideseterico. Eva Urevc je končala kot 46. (+21,4), Anita Klemenčič kot 55. (+25,09) in Anja Mandeljc kot 59. (+26,87).

Rezultati ženskega sprinta iz Pekinga

V moški konkurenci se naslova olimpijskega naslova veseli najboljši sprinter zadnjih let Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo. V napetem zaključku je bil boljši od Italijana Federica Pellegrina, bron je pripadel Rusu Alexandru Terentevu. 

Vsi Slovenci so izpadli že v kvalifikacijah. Vili Črv je bil najboljši na 42. mestu med 90 tekači na startni listi, Miha Šimenc je bil 44., Miha Ličef 65., Janez Lampič pa 74.

Rezultati moškega sprinta iz Pekinga

Druga priložnost za Anamarijo Lampič za vrhunsko uvrstitev se obeta prihodnjo sredo, ko bo na sporedu ekipni sprint v klasičnem koraku. Tam bosta z Evo Urevc nastopali kot dobitnici bronaste kolajne na lanskem svetovnem prvenstvu v tej disciplini.