Tudi v Beljaku od planiškega prvenstva pričakovali več

Smučarski skoki 4. Mar 202312:003 komentarji
Kranjska Gora
Foto: Sportklub

V času svetovnega nordijskega prvenstva v Planici smo se zapeljali čez mejo in obiskali sosednja Trbiž in Beljak, ki so ju kot začasno nastanitev v času tekmovanja v dolini Tamar številni navijači in reprezentance izbrali namesto Kranjske Gore.

V javnosti so se v času planiškega prvenstva, sploh ob prizorih bolj kot ne praznih tribun v Planici in na pol prazne Kranjske Gore razširile informacije, da je večina navijaškega vrveža prisotnega v sosednjih Beljaku in Trbižu. Preverili smo, če to drži.

Za obisk italijanskega in avstrijskega mesta v neposredni bližini slovenske meje smo se odločili v četrtkovih dopoldanskih urah. Na poti k našim zahodnim sosedom so bile ceste povečini prazne, srečali smo le nekaj avtomobilov z lokalnimi registrskimi označbami, medtem ko tujih ni bilo na spregled.

Podobno prazno kot ceste je bilo ob našem prihodu v Trbiž tudi njegovo mestno središče. Čeprav se je kraj z okoli 3000 prebivalci aktivno vključil v kampanjo planiškega šampionata, smo oglasne panoje in zastave, ki bi goste vabili v dolino pod Poncami, iskali zaman. Na spregled ni bilo niti navijačev.

Trbiž
Prazne ulice v Trbižu. (Foto: Sportklub)

Nič drugače ni bilo ob vstopu v tamkajšnjo turistično pisarno, kjer so prevladovali predvsem bilteni okoliških kulturnih in naravnih znamenitosti pa tudi takšen, ki je vabil na ogled letošnje dirke po Italiji, saj bo Trbiž gostil predzadnjo etapo. Prospektov za planiško prireditev nismo opazili.

Skopi z informacijami so bili tudi tamkajšnji zaposleni, ki pa so v polomljeni angleščini vseeno postregli s podatkom, da so njihove nastanitvene kapacitete zavoljo prvenstva povečini razprodane, poleg novinarjev in poljskih ter nemških gostov pa prevladujejo predvsem domači. Na vprašanje, ali so se cene nastanitev povišale in za koliko, nam niso znali odgovoriti.

V Beljaku cene ostale večinoma nespremenjene

Z informacijami so bili bolj ustrežljivi na avstrijski strani meje, kjer nas je ob prihodu v središče Beljaka poleg ropotanja delovnih strojev na enem od mostov prek Drave pozdravila večja zastava nordijskega športnega spektakla v dolini Tamar.

Le nekaj metrov stran so nam v turistični pisarni izdali, da so hoteli in apartmaji ta čas nekoliko bolje zapolnjeni kot sicer, a kot razlog poleg tekmovanja pod Poncami navedli tudi zimske počitnice, ki jih imajo v teh dneh šolarji iz zahodne Nemčije in v nekaterih delih Avstrije. Turisti obeh držav so tudi njihovi najštevilčnejši gosti.

Beljak
Beljak je v četrtkovih opoldanskih urah dajal vtis precej zaspanega mesta. (Foto: Sportklub)

“Smučišče v Gerlitznu ima ta čas zelo dobre pogoje in odlično sezono,” nam je zaupal Georg Overs iz javnega zavoda Villach Tourismus, a pristavil, da so za svetovno prvenstvo pričakovali več navijačev. Bolj zadovoljni so z obiskom novinarjev in državnih reprezentanc.

“Po naših podatkih so pri nas nastanjene reprezentance Japonske, Švice, Kanade, Kazahstana, Haitija, Turčije, Izraela, Avstrije, Poljske, Grčije, Gruzije, Belgije, Indije, Ukrajine, Liechtensteina, Črne Gore, Romunije, BiH in Islandije,” je našteval, a dodal, da so cene nastanitvenih kapacitet po večini ostale nespremenjene.

Najštevilčnejši Skandinavci, začeli so prihajati tudi Poljaki

Naše poizvedovanje smo zaključili v turistični pisarni domače Kranjske Gore. V najbolj priljubljenem slovenskem zimskem letovišču so si še jeseni obetali visok obisk v času prvenstva, nakar so se začele vrstiti odpovedi predvsem iz skandinavskih držav. Oktobra so norveške agencije odpovedale 100 sob, kot glavni razlog pa navedle energetsko krizo, visoke cene letalskih kart in  slabe letalske povezave.

Kljub odpovedim Skandinavci ostajajo najštevilčnejši gosti v Kranjski Gori. Poleg Norvežanov so tu še Finci in Švedi, zaradi včerajšnje posamične in današnje ekipne tekme smučarskih skakalcev na Bloudkovi velikanki pa so po njihovih informacijah ta konec tedna v večjem številu v Planico pripotovali tudi navijači s Poljske.

Kranjska Gora
V Kranjski Gori povečan obisk navijačev beležijo šele v zadnjih dneh prvenstva. (Foto Sportklub)

V turistični pisarni Kranjske Gore so sicer poudarili, da so vsem okoliškim ponudnikom nastanitev že lani spomladi predlagali, da naj z višanjem cen ne pretiravajo. Tisti, ki so jih upoštevali, se lahko po njihovih besedah sedaj pohvalijo tudi z 90 in več odstotno zasedenostjo, medtem ko so nekateri apartmaji zaradi prevelikih apetitov lastnikov ostali prazni.

Včeraj se je sicer Kranjska Gora z okolico lahko pohvalila s kar 94-odstotno zasedenostjo sob, a naj poudarimo, da je govora predvsem o nočitvah za eno noč. Nekaj sob so imeli prostih le še v hotelu Best Western, kjer zadnji teden in pol gostijo tudi ameriško in latvijsko reprezentanco, hotel Miklič, kjer prebiva norveška vrsta, pa je bil povsem zapolnjen. V Kranjski Gori sicer prebivajo tudi češki športniki in še nekateri iz manjših, bolj eksotičnih držav.

“Pričakovanja so vedno višja. A ne gre za višanje cen izključno iz pohlepa, tu so še cene energentov, storitve, tudi plače je treba obdržati iste. Nekako so primorani višati cene. Kljub temu smo že oktobra uvideli, da ne bomo imeli tako visokega obiska, kot smo ga pričakovali,” so nam še dejali v turistični pisarni Kranjska Gora.

Komentari

Vaš komentar