Z mešanico izkušenj in mladosti na še nikoli tako dobro pripravljeno Ljubno

Smučarski skoki 24. Jan 202414:46 0 komentarjev
slovenska ženska skakalna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se bodo smučarski skakalci ta konec tedna na Kulmu, žal brez poškodovanega Anžeta Laniška, borili za kolajne na svetovnem prvenstvu v poletih, je tudi pred žensko karavano eden od vrhuncev sezone. Vsaj za slovensko reprezentanco, ki jo v širši zasedbi čakata dve domači tekmi na Ljubnem ob Savinji.

Peripetije z opremo ob prihodu v Saporo so pozabljene, dve zmagi v Zau ob zaključku japonske mini turneje pa sta poskrbeli za najboljše izhodišče pred domačim vrhuncem sezone. Potem ko je Ljubno ob Savinji v zadnjih dveh letih najboljše skakalke sveta gostil v silvestrsko-novoletnem terminu, jim po spremembi koledarja tokrat pripada termin zadnjega januarskega vikenda.

“Celo jesen in v začetku zime sem dobival vprašanja, če tekma bo. Vedno sem odgovarjal trdno in z gotovostjo, da tekma bo. Kljub vsem težavam, ki smo jih na Ljubnem imeli. Sneg je zaenkrat prikril rane, ki so na skakalnem centru nastale ob poplavah. Skakalnico smo pripravili do te mere, da še nikoli ni bila tako dobro pripravljena, kot je letos. S sanacijo pa bomo nadaljevali spomladi,” je na novinarski konferenci v Ljubljani razložil predsednik organizacijskega odbora tekem ob Savinji Rajko Pintar.

Pintar je opozoril, da bosta tekmi tudi humanitarnega značaja, saj lahko navijači prek SMS sporočil Ljubno5 ali Ljubno10 na 1919 pomagajo prizadetim v avgustovskim poplavam v Zgornji Savinjski dolini.

Rajko Pintar
Foto: Aleš Fevžer

Na obeh tekmah, tako v soboto kot v nedeljo, bo Slovenija imela pravico nastopa z nacionalno kvoto, na skakalnici pod Rajhovko se bo po zaletišču tako spustilo 12 domačih tekmovalk. Še naprej bo zaradi zdravstvenih težav odsotna Ema Klinec. Poleg članic reprezentance A Nike Prevc, Nike Križnar, Katre Komar, Ajde Košnjek in Taje Bodlaj (zadnji dve se v ekipo vračata po olimpijskih igrah mladih, od koder sta prinesli dve zlati odličji), bodo slovenske barve zastopale še Nejka Repinc Zupančič, Tina Erzar, Nika Krašovic, Lara Logar in tri debitantke v svetovnem pokalu: Urša Vidmar, Živa Andrič in Jerica Jesenko.

“Kljub temu, da je sezona mrtva, brez prvenstva, smo si zastavili nekaj etapnih ciljev. Med njimi je tudi domača tekma na Ljubnem. Vesel sem, da smo spet na klasični izvedbi, ki se bo sicer malenkost razlikovala od prejšnjih. Verjetno se spomnite, da smo imeli včasih na Ljubnem eno individualno in eno ekipno preizkušnjo, tokrat imamo dve individualni. Na obeh imamo možnost nastopa z 12 tekmovalkami. Nekatere so izkušene, nekatere so manj izkušene, nekatere pa bodo nastopile prvič,” je pričakovanja pred tekmami ob Savinji povzel glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič.

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Program na Ljubnem se bo začel že s petkovimi kvalifikacijami (12.15) za sobotno tekmo (11.30). V nedeljo se bo dogajanje začelo s kvalifikacijami (9.30), tekma bo na sporedu uro in pol pozneje (11.00).

Program na Ljubnem:

petek, 26. januar: 10.15 uradni trening, 12.15 kvalifikacije
sobota, 27. januar: 10.15 poskusna serija, 11.05 slovesna otvoritev, 11.30 prva serija
nedelja, 28. januar: 9.30 kvalifikacije, 10.35 slovesna otvoritev, 11.00 prva serija

Pričakovanja najboljših Slovenk:

Nika Prevc: Doma se že dobila prošnje za karte. Odkar sem prišla z Japonske, sem naredila par korakov sem in tja, potem sem šla pa spat. Spočila sem se odlično. To bo zelo dobro prišlo za naprej.

Nika Križnar: Na Ljubnem je vedno rokenrol čustev. To leto upam, da bodo solze sreče. Zagotovo se pozna napredek pri formi. Še nikoli nisem imela za sabo tako dobre Japonske. Sem malo bolj samozavestna za naprej, sploh na domači tekmi pred domačimi navijači. Dobila sem informacije od mlajšega brata, ki je danes opravil trening na Ljubnem, da je skakalnica zelo dobro pripravljena, česar se že zelo veselim.

Ajda Košnjek: Predvsem si želim dobrih skokov pa bomo potem videli. Bom potem povedala.

Taja Bodlaj: Nisem polna energije, saj sem spala, ampak ne še dovolj. Moram se naspati, potem pa na Ljubno. Med svetovnim pokalom in olimpijskimi igrami mladih je velika igra. . Na igrah sem bila najstarejša, v svetovnem pokalu pa sem med mlajšimi. Domača tekma, domači navijači … kaj si želiš lepšega.

Katra Komar: Počutim se v redu, naspala sem se. S polno paro na Ljubno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!